Öva för att klara en vecka i kris eller krig

Vybild över Hudiksvall.

Nu pågår beredskapsveckan. En satsning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Veckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Varje år har veckan ett tema och detta år är det; Öva för att klara en vecka i kris eller krig.

Vid en kris är det viktigt att veta hur du ska agera. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. Samtidigt är det viktigt att hjälpa andra.

- Kommunen har ett övergripande samordningsansvar när det gäller krisberedskap i vårt geografiska område. För att vår viktiga verksamhet ska fungera så bra som möjligt finns beredskap på flera olika nivåer. Vi ser också vikten i att allmänheten är förberedda för oförutsedda händelser och välkomnar därför denna satsning från MSB, säger Cecilia Nygårds Björke som är beredskapssamordnare i Hudiksvalls kommun.

Beredskap och säkerhet i Hudiksvalls kommun

Öva och diskutera

I sju dagar förväntas du klara dig utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Vad innebär det egentligen? I utmaningen ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott.

Du kan öva och diskutera med andra eller fundera på egen hand. Se hur du klarar det utifrån din nuvarande verklighet. Tänk på att en kris kan se ut på olika sätt. Det du gör påverkar hur hela landet klarar en kris. Du är en del av Sveriges beredskap.

Interaktiv övning på msb.se

Sju dagar (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öva med papper och penna

Öva för att klara en vecka i kris eller krig (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Practise enduring a week during a crisis or war (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.