Smedjans förskola har bokfest, som en del i social hållbarhet

Bild på boken om Karin och Igelkott.

Smedjans förskola har ställt till med bokfest. Något som engagerar barnen och samtidigt bidrar till kunskap om social hållbarhet.

- Vi ser en trailer som visar några böcker om Kanin och Igelkott, firar med frukt och avslutar med disco där barnen och pedagogerna dansar och sjunger till musik, säger Cecilia Persson som arbetar på Smedjans förskola.

Kanin och Igelkott är kompisböcker som är baserade på barnkonventionen. Materialet är framtaget av författar Linda Palm och illustratör Lisa Sollenberg.

- Materialet handlar om hur barnen kan lära sig om social hållbarhet på ett lekfullt sätt, vi lär oss om normer och värden. Hur man är en bra kompis och vilka rättigheter man har som barn. Detta är något vi kontinuerligt arbetar med inom förskolan och nu fokuserar vi lite extra på detta material. Just bokfest är något som både barnen och pedagogerna uppskattar här på förskolan, säger Cecilia Persson.

Arbete med inriktning på hållbarhet har bedrivits i kommunen under lång tid. Men vad betyder egentligen social hållbarhet? Att ta vara på grundläggande mänskliga rättigheter.

Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer om kommunens arbete med hållbarhet:

Hållbarhet