19 000 hushåll får information om relationsvåld

Broschyr om stöd vid våld i nära relation.

Nu gör Hudiksvalls kommun en satsning när det gäller våld i nära relation. Alla hushåll får ett utskick från kommunen i samverkan med Kvinno- och ungdomsjouren Vändpunkten. I samband med det förstärks möjligheterna till kontakt före och efter julhelgerna.

I dagarna får kommunens nära 19 000 hushåll en folder om våld i nära relation i sin brevlåda. Informationen tar upp att våldet kan ta sig uttryck på olika sätt: psykiskt och fysiskt, sexualiserat med kränkande beröringar men också att begränsa rörelsefriheten och kontrollera information och ekonomi.

– Vi berättar också att det kan vara svårt att upptäcka, även för kollegor, grannar, anhöriga och myndigheter. Tillsammans behöver vi hjälpas åt och visa att det finns stöd att få, säger Maria Lövgren, verksamhetsansvarig på Centrum mot våld i nära relation, Hudiksvalls kommun.

Når in i hemmen

Utskicket är ett sätt att nå in i hemmen. Den som är utsatt för våld i nära relation kan också vara utsatt för kontroll när det gäller att ta till sig information.

– Tidigare när vi har gått ut brett på det här sättet, har personer hört av sig för samtal, säger Maria Lövgren. Därför förstärker vi nu under vecka 49 och vecka 2 för att kunna ta emot fler telefonsamtal och stötta. Det går bra att höra av sig till oss med sina tankar och frågor oavsett om man själv är utsatt, är orolig för någon i sin omgivning eller är den som faktiskt utövar våldet.

Kvinno- och ungdomsjouren Vändpunkten satsar också på extra tider för telefon och chatt denna vecka 49 och även vecka 2 efter julhelgerna. I insatsen ingår också en digital informationskampanj.

Prioriterat arbete

Hudiksvalls kommun har tidigare uttalat att det är prioriterat att arbeta för att motverka alla typer av brott i nära relation, bland annat i ett medborgarlöfte tillsammans med polisen. Under 2023 har över 60 av kommunens chefer gått en utbildning om våld i nära relation.

Här finns stöd

Centrum mot våld i nära relation, Hudiksvalls kommun

Öppet vardagar klockan 8-17. Under vecka 49 och vecka 2 år 2024 hålls telefonen öppen för samtal klockan 9–11 varje vardag.

070–550 21 17072–525 79 22Centrum mot våld i nära relation (hudiksvall.se) Öppnas i nytt fönster.

Kvinnojouren Vändpunkten
Under vecka 49 och vecka 2 år 2024 utökar kvinnojouren Vändpunkten telefontiderna. De har då öppet mån-fre klockan 8-21 samt lör-sön 10-14. 0650–122 85Vändpunkten (kvinnojourenvandpunkten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsjouren Vändpunkten
Under vecka 49 och vecka 2 år 2024 utökar ungdomsjouren Vändpunkten tiderna: måndag-torsdag och lördag-söndag klockan 19-21. Du kan chatta
Chatt hos ungdomsjouren Vändpunkten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Du kan ringa076 7812285Du kan mejla
info@ungdomsjourenvandpunkten.se

Polisen
Ring 112 vid en akut situation.
114 14 vid ej pågående brott eller ej akut situation.

På polisens webbplats finns information om vad som är bra att tänka på inför en anmälan om brott i nära relation.
Polisen (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsmottagningen, Region Gävleborg
0650–59 30 82
Kålhagsgatan 20, Hudiksvall

Skolan
Du som går i skolan kan också kontakta din skolkurator eller skolsköterska.