Extra stöd vecka 2 för samtal om relationsvåld

Händer ovanpå varandra.

Före jul gjorde vi en informationsinsats om våld i nära relation. Efter det har nya personer hört av sig både till kommunen och Kvinno- och ungdomsjouren Vändpunkten för stöd. Nu förstärks möjligheterna till kontakt under vecka 2.

I början av december fick kommunens nära 19 000 hushåll en folder om våld i nära relation i sin brevlåda. I insatsen ingår också en digital informationskampanj. Både Centrum mot våld i nära relation på Hudiksvalls kommun och Kvinno- och ungdomsjouren Vändpunkten har haft kontakt med nya personer efter det. Personerna har berättat att de har tagit del av informationen och önskat stöd.

– Det är mycket positivt att vi har nått ut. Samtidigt vet vi att vårt arbete sker på lång sikt. Vi förväntar oss också att en del kommer att höra av sig efter helgerna, säger Maria Lövgren, verksamhetsansvarig på Centrum mot våld i nära relation på Hudiksvalls kommun.

Utökad möjlighet till kontakt

Storhelger kan innebära att våldet i nära relation ökar, bland annat i samband med alkohol, stress och att det vardagliga sociala livet begränsas. Under vecka 2 förstärker nu både Centrum mot våld i nära relation och kvinno- och ungdomsjouren möjligheterna till kontakt.

– Alla är välkomna att ta kontakt för stöd i sina tankar och funderingar. Vi tar emot samtal från den som själv är utsatt, den som är orolig för någon i sin omgivning eller den som faktiskt utövar våldet, säger Maria Lövgren.

Fakta/

  • Informationen i foldern tar upp att våldet kan ta sig uttryck på olika sätt: psykiskt och fysiskt, sexualiserat med kränkande beröringar men också att begränsa rörelsefriheten och kontrollera information och ekonomi.
  • Hudiksvalls kommun har uttalat att det är prioriterat att arbeta för att motverka alla typer av brott i nära relation, bland annat i ett medborgarlöfte tillsammans med polisen. Under 2023 gick över 60 chefer i Hudiksvalls kommun en utbildning om våld i nära relation.

Här finns stöd

Centrum mot våld i nära relation, Hudiksvalls kommun

Öppet vardagar klockan 8-17. Under vecka 2 år 2024 hålls telefonen öppen för samtal klockan 9–11 varje vardag.

070–550 21 17072–525 79 22Centrum mot våld i nära relation (hudiksvall.se) Öppnas i nytt fönster.

Kvinnojouren Vändpunkten
Under vecka 2 år 2024 utökar kvinnojouren Vändpunkten telefontiderna. De har då öppet mån-fre klockan 8-21 samt lör-sön 10-14. 0650–122 85Vändpunkten (kvinnojourenvandpunkten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsjouren Vändpunkten
Under vecka 2 år 2024 utökar ungdomsjouren Vändpunkten tiderna: måndag-torsdag och lördag-söndag klockan 19-21. Du kan chatta
Chatt hos ungdomsjouren Vändpunkten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Du kan ringa076 7812285Du kan mejla
info@ungdomsjourenvandpunkten.se

Polisen
Ring 112 vid en akut situation.
114 14 vid ej pågående brott eller ej akut situation.

På polisens webbplats finns information om vad som är bra att tänka på inför en anmälan om brott i nära relation.
Polisen (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsmottagningen, Region Gävleborg
0650–59 30 82Kålhagsgatan 20, Hudiksvall

Skolan
Du som går i skolan kan också kontakta din skolkurator eller skolsköterska.