Hit har vi forslat 60 000 kubik snö

Vi får många frågor kring snöhögarna i tätorterna. Snön som ligger i centrum tas bort löpandet på de mest kritiska platserna. På Hudiksvalls gatuenhets snötipp ligger ungefär 60 000 kubik snö, vilket motsvarar ungefär 3000 lastbilslass.

Snö, is och vinterväglag är något som engagerar och berör alla. Ingen vinter är den andra lik. Snön som ligger i centrum tas bort löpandet på de mest kritiska platserna. Den snö som forslas bort från gator och vägar placeras på den gigantiska snötipp som nu skapats strax utanför Hudiksvall.

- Vi har fått otroligt mycket snö i Hudiksvall sedan i oktober. Vi har haft full vinter i tre månader och snötippen börjar bli full. Vi har även en annan snötipp som vi drar igång inom kort och vi börjar fylla den så småningom, säger Peter Söderlund som är enhetschef för gatuenheten i Hudiksvalls kommun.

Kommunen ansvarar för cirka 18 mil väg och 7 mil gång- och cykelbana. Övriga vägar ansvarar Trafikverket och ett stort antal vägsamfälligheter för. Vi följer väderprognoser och står i beredskap dygnet runt. Tillsammans med våra entreprenörer har vi drygt 50 fordon igång vid en snösväng.

- Snön kommer smälta så småningom. Och i närområdet nedanför snötippen så har vi grävt dammar för att ta hand om smältvattnet och det är för att vattnet ska hinna lugna ner sig där föroreningar har fallit i botten och sen kan vattnet rinna vidare ut mot havet, säger Peter Söderlund.

Snö, halka och sandupptagning

Dagbok från snösvängen