Här finns hjälp mot skuldfällan

Två personer i en soffa.

Kommunens rådgivare ger råd om din ekonomi och tipsar om lösningar för skulder.

Behöver du hjälp att få kontroll över dina pengar? Klarar du inte av att betala dina skulder? Du är inte ensam. Antalet skuldsatta ökar i hela landet.

– Jag vill nå ut till fler och ge hopp i en svår situation. Det finns hjälp att få för att reda ut sin ekonomi. Flera av människorna jag har mött visste inte var de skulle börja i kaoset. Efteråt har de varit otroligt tacksamma, de beskriver att de känner lättnad och har fått hopp om framtiden, säger Kicki Löf, budget- och skuldrådgivare på Hudiksvalls kommun.

Skam över skulder

Många skuldsatta upplever att skulderna ökar steg för steg tills man plötsligt har tappat kontrollen. Trots en dålig ekonomi tvekar många att söka hjälp. De känner ångest och skam och berättar inte ens för anhöriga om sin situation.

– Hos mig kan du som kommuninvånare få hjälp utan att behöva känna skam och misslyckande. Jag dömer ingen och rådgivningen är kostnadsfri, säger Kicki Löf.

Många barnfamiljer är skuldsatta

Kicki Löf har kontakt med nära 250 personer som önskat få rådgivning. Det är bara en liten del av alla som skulle behöva se över sin ekonomi. I kommunen var nära 1 240 personer registrerade hos Kronofogden vid det senaste årsskiftet.

  • 4,1 procent av invånarna i Hudiksvalls kommun har skulder hos Kronofogden.
  • Bland barnfamiljerna i Hudiksvalls kommun är det ännu svårare: 8,4 procent av barnen lever i ett hushåll som har skulder hos Kronofogden eller är under skuldsanering.

Hjälp till lösningar

Budget- och skuldrådgivaren kan hjälpa till med en överblick över pengar och utgifter.

– Tillsammans ser vi över skulder, kostnader och diskuterar möjliga lösningar. I vissa fall kan personen ansöka om skuldsanering, säger Kicki Löf.

Hur tar jag kontakt?

Mer om rådgivning och kontaktuppgifter: Budget- och skuldrådgivning