Hudiksvall uppmärksammas för arbetet med hållbarhet

Personer går längs hamnen i Hudiksvall

Internationellt besök tog del av kommunens strategier för en hållbar livsmiljö. Samarbetet med näringslivet var också något som lyftes fram.

Deltagare från USA och Frankrike samlades under fredagen för att höra om kommunens insatser för ett hållbart samhälle.

– Jag känner stolthet över vårt arbete och att vi kan hjälpa andra som vill jobba med de här frågorna, säger Åsa Terent, miljöstrateg på Hudiksvalls kommun. Det blir också ett fint tillfälle för oss att reflektera över vad vi faktiskt har åstadkommit.

Besöket anordnades i samarbete med kommuner i nätverket Sveriges ekokommuner, SEKOM. Under dagen lyftes det systematiska arbetssättet med hållbarhetsfrågor fram, till exempel att planera för hållbarhet inför beslut och att se till att chefer och nyckelpersoner har fördjupad kunskap på området.

Forskning kring hållbarhet

Arbetssättet är en del av ett forskningsprojekt på Blekinge Tekniska Högskola.

– Ett av våra övergripande mål är en attraktiv och hållbar livsmiljö. Det är spännande att vi är en kommun i framkant som kan bidra med våra erfarenheter globalt, säger kommunalrådet Lina Johnsson.

Besökarna fick också insyn i samarbeten mellan offentlig verksamhet och näringsliv, inklusive en presentation av Hudiksvalls Hydraulikklusters projekt om elektrifiering. Det officiella besöket avslutades med en labbvisning på Hiab, där besökarna fick se och testa de senaste elektrifierade produkterna som skapas i Hudiksvall.

Kommunens arbete med hållbarhet

Hållbar utveckling omfattar tre områden: ekologisk, ekonomisk och social. Mer om vårt arbete med hållbarhet:Hudiksvalls kommuns arbete med hållbarhet