Kan vi hjälpas åt inför skolavslutningen?

Två personer sitter på en vagn.

Verksamheter i kommunen och polisen har en sak gemensamt: Vi vill skydda unga från att konsumera alkohol och råka illa ut. Många ungdomar har sett fram emot att få samlas inför skolavslutningen eller studenten vilket kan innebära kontakt med alkohol.

Ibland är ett nej det finaste du kan ge

Några kommer troligen be äldre kompisar, syskon eller dig som förälder att köpa ut. Vanligaste langaren är äldre pojk- eller flickvänner, äldre kompisar eller kompisars äldre syskon.

De flesta som köper ut gör det av omtanke, för att vara schyssta eller av oro för att den som frågar annars skulle köpa från okända vuxna och råka illa ut. Det är förståeligt, men fakta talar emot. Varannan tonåring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den från någon de känner. Även om det kan vara jobbigt att säga nej, är det värt det. För varje år som alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för framtida alkoholproblem*.

*Källa: Undersökning ”Vem kan man lita på” CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, 2023

Unga hjärnor är känsligare för alkohol än vuxna hjärnor, eftersom hjärnan utvecklas upp till 25 års ålder.

Vi vill också göra er uppmärksamma på att narkotika förekommer ofta i dessa miljöer.

Ta hjälp av andra föräldrar!

Polisen träffar ofta berusade ungdomar. Berusade tonåringar kan råka illa ut, till exempel ökar risken att bli utsatt för brott eller råka ut för en olycka. Oftast är personen som begår brottet berusad, och i hälften av fallen även offret.

Prata med din tonåring - vad är planerna för kvällen? Håll kontakt och kolla att allt står rätt till. Var tillgänglig och beredd att kunna hämta om någonting skulle hända. Samarbeta gärna med kompisarnas föräldrar så att ni är fler som har koll. Tillsammans kan vi förebygga olyckor och brott.

Var får de tag på alkohol och narkotika?

Alkohol och narkotika är mer lättillgänglig nu än någonsin. Via sociala medier kan ungdomar enkelt göra beställningar som levereras till bestämd plats. Ha koll på om din tonåring börjar be om eller gör av med ovanligt mycket pengar, eller om hen swishar till mobilnummer som du inte känner igen.

Hit kan du vända dig

Tipsa gärna polisen på 112 vid pågående brott, 114 14 eller via polisens webbplats.

Tipsa polisen (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du komma i kontakt med någon fältare under skolavslutningsveckan når du dem på:

0650-380 60

På Full kolls webbplats får du svar på det mesta som rör tonåringar, alkohol och andra droger:

Fullkoll.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.