Så har kommunen jobbat med konsten

Montage av modell och foto på platsen.

Bilden är ett montage, en sammansättning, av ett foto på en skissmodell och ett foto på platsen.

Vi har fått frågor om skulpturen till det nya stadsområdet på Kattvikskajen.

En cirka fyra meter hög skulptur i brons i olika färgskiftningar planeras på Kattvikskajen.

  • Skulpturen är planerad att komma på plats våren 2025.
  • En utställning om konstnären Klara Kristalova är planerad i april 2025 på Hälsinglands museum.
  • Totalt har kommunstyrelsen avsatt 1,5 miljoner kronor för den konstnärliga utsmyckningen inklusive upphandlat konsultarbete och kringkostnader som exempelvis belysning. Kostnaden för själva skulpturen är 1,1 miljoner kronor. I den kostnaden ingår konstnärens arbete, material, gjutning och transport.

Konst i samband med byggen

När det gäller offentlig konst talar man ofta om enprocentsregeln som innebär att cirka en procent av den totala budgeten avsätts för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnad. I Hudiksvalls kommun finns riktlinjer om att avsätta 0,5–1 procent, men när investeringarna överstiger 20 miljoner kronor som på Kattvikskajen, är riktlinjen att satsa pengar i ett särskilt beslut, vilket gjordes i kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen gav kultur- och fritidsförvaltningen uppdraget att ta fram förslag.

– Konst och kultur bidrar till utvecklingen av en plats och här bygger vi en ny stadsdel i Hudiksvall, säger kultur- och fritidsförvaltningens chef Anna Lindqvist. Skulpturen kompletterar den offentliga konst som finns i kommunen sedan tidigare och en tolkning är att den visar på både framtidstro och en förankring till platsen.

Kunskap om platsen

En arbetsgrupp fick i uppgift att ge förslag på den konstnärliga utsmyckningen. Gruppen består av personer med yrkeskompetens inom konst, teknik och samhällsbyggnad. Projektledaren och samordnaren för Kattvikskajen Bo-Johan Hansson är en av personerna som har ingått i arbetsgruppen. Han har bedömt vad som är tekniskt möjligt, och granskat hur människor använder platsen.

– Många rör sig i området redan i dag. Det kommer att bli ett stråk längs hela vattenlinjen när vi har knutit ihop området med Västra Hamnen. Skulpturen kommer att synas på avstånd, och jag hoppas att många blir nyfikna så att de också vill komma nära, säger Bo-Johan Hansson.

– Den nya skulpturen blir ett landmärke som syns från andra sidan hamnbassängen men den har också en detaljrikedom på nära håll. Betongfundamentet ska kunna fungera som sittplats, säger Carl Anders Skoglund, som arbetar med konst och utställningar på Hälsinglands museum och också ingår i arbetsgruppen.

Så valdes konstnären

Efter en upphandling anlitade kommunen ett konsultföretag som presenterade olika konstnärer för arbetsgruppen. Bland det urvalet valde gruppen konstnären Klara Kristalova, bland annat för att hon har en gedigen konstbakgrund, bedömdes klara budgetramen, att konstverket fungerar tekniskt och att det går att titta på från avstånd och hitta detaljer på nära håll.

– Skulpturen är tänkt att fungera i stadsmiljön över tid och blir en del av den offentliga konsten i kommunen, berättar Johan Anderung, bibliotekschef och sammankallande i arbetsgruppen. Det finns andra projekt som går ut på att visa lokala konstnärer från regionen, men det har inte varit vår uppgift här.

– Offentlig konst är viktig på det sättet att alla kanske inte har tillgång till ställen där det finns konst, till exempel konstgallerier, säger Carl Anders Skoglund. Det här är en konstnär som har fått uppdrag på andra håll i Sverige och även internationellt.

Barn fick möjlighet att delta

I våras bjöds barn och unga in att bidra till konstverket.

– Det är ett sätt som vi har jobbat med inflytande i det här uppdraget. Inflytande kan se ut på olika sätt och vi använder olika metoder, säger Johan Anderung.

Konstverkets utseende

Än så länge finns olika skisser och modeller inför arbetet med skulpturen, men skisserna har väckt reaktioner i medier och sociala medier. En namninsamling med nära 2 400 namn har också lämnats in till kommunen i protest.

– Det är naturligt att fråga sig vad det här är och att det kan uppröra känslor. Syftet är verkligen inte att provocera, däremot tänker jag att det är en uppgift för kultur att emellanåt utmana tanken. Kultur har värden utöver de som enbart handlar om skönhet. Det här är en tekniskt skicklig konstnär som kommer att leverera en skulptur av hög kvalitet. Det är inte tänkt att avbilda någon människa och det är ett medvetet val som har gjorts. Skulpturen kan innehålla humor och allvar, stora former och små detaljer. Precis som i mötet med mycket annan kultur så hoppas jag att många vill prova på att närma sig den här skulpturen med en utforskande nyfikenhet, säger Johan Anderung.

Fakta om arbetsgruppen

Kommunstyrelsen har beslutat att satsa totalt 1,5 miljoner kronor på den konstnärliga utsmyckningen på Kattvikskajen. Urvalsprocessen har gjorts av en grupp som har bestått av:

  • Johan Anderung (sammankallande), bibliotekschef med yrkeserfarenhet inom konst i offentlig miljö.
  • Emma Nordebo Snygg, stadsarkitekt
  • Carl Anders Skoglund, medarbetare på Hälsinglands museum
  • Bo-Johan Hansson, projektledare och samordnare för Kattvikskajen
  • Mélanie Platzgummer, kulturutvecklare (föräldraledig)
  • Anna Lindqvist, chef för kultur- och fritidsförvaltningen

Mer om offentlig konst

Barn i Hudiksvalls kommun har bjudits in att bidra till konstverket.Barn och unga får chans att bidra till konstverk på Kattvikskajen Öppnas i nytt fönster.

Klara Kristalova har bland annat gjort en skulptur som finns i Slottsskogen i Göteborg.Klara Kristalova: Det som håller mig kvar, bär mig vidare (goteborgkonst.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett annat av hennes verk är en skulptur som finns i Le Havre, Frankrike.Klara Kristalova: Sorciére de la Mer (uneteauhavre.fr) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den 25 september inviger en annan offentlig verksamhet - Region Gävleborg - konsten inom sjukhusbygget Framtidsbygget på Hudiksvalls sjukhus.Invigning av konst inom Framtidsbygget (halsinglandsmuseum.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.