Det här händer under Minoritetsveckan 2024
Under vecka 40 synliggörs Sveriges erkända nationella minoriteter; judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer. I Hudiksvall bjuder veckan på ett program med bland annat författarbesök, föreställning, konserter och karaoke.
Ta chansen att lära dig mer om våra nationella minoriteter och de olika minoritetsspråken som inkluderar; finska, jiddisch, meänkieli, romani chib, samiska och alla deras varieteter.
Minoritetsveckan i Gävleborg är ett samarrangemang mellan Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, länets kommuner, organisationer, samfund och civilsamhället.
Program för veckan
Bokträff Sammanflätning
Tid och plats
Måndag 23 september, klockan 18.00 på Hudiksvalls bibliotek.
Om bokträffen
Vi fikar och samtalar om romanen ”Sammanflätning” av Pia Mariana Raattamaa Visén, som även kommer till Hudiksvall för ett författarbesök den 2 oktober.
Föranmälan senast 20 september:
Böcker finns tillgängliga att låna för bokträffens deltagare på Hudiksvalls bibliotek, säg till vid anmälan om det behövs.
Tschandala/Tattaren- En föreställning som ger röst år resandefolket
Tid och plats
Måndag 30 september, klockan 19.00 på teatern i Hudiksvall
Om föreställningen
I den prisade föreställningen Tschandala/Tattaren bjuder Lindy Larsson med den hyllade orkestern Bon Bon Band i ryggen på en personlig teaterkonsert utifrån sitt ursprung. Föreställningen tar sig an stora och komplexa frågeställningar om utanförskap och övergrepp, men också om överlevnad, läkande och frigörelse. Det är en musikalisk manifestation, högspänd romanimusik utan skyddsnät och en akut åtgärd för att bevara en hotad minoritet, resandefolket. Det är en revision av den svenska historien och en punkig uppgörelse med Strindberg och kortromanen ”Tschandala".
För mer info och köp av biljetter:
Tschandala/Tattaren (riksteatern.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karaokekväll med Finska föreningen
Tid och plats
Tisdag 1 oktober, kl. 18.00 på Restaurang Patricia i Hudiksvall
Om karaokekvällen
Ta chansen, kom och sjung med oss. Ingen föranmälan. Varmt välkomna! Du kan sjunga på svenska, finska eller engelska. Jos olet kiinnostunut, niin tule laulamaan kanssamme. Tervetuloa!!
Bokcirkel inför författarsamtal: Sammanflätning
Tid och plats
Onsdag 2 oktober, klockan 17.30 på Hudiksvalls bibliotek.
Om bokcirkeln
Vi träffas på Hudiksvalls bibliotek och pratar om boken ”Sammanflätning” och går sedan på författarbesök med författaren, Pia Mariana Raatamaa Visén klockan 19.
Föranmälan via e-post till delsbo.bibliotek@hudiksvall.se
Mer information om evenemanget finns på Facebook:
Bokcirkel på Delsbo bibliotek (facebook.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Författarbesök: Pia Mariana Raattamaa Visén
Tid och plats
Onsdag 2 oktober, klockan 19.00 på Café August, Kulturhuset Glada Hudik.
Om författarbesöket
Pia Mariana Raattamaa Visén är född 1962 i Muodoslompolo, Tornedalen, men bor nu i Hälsingland. Hon är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språkdidaktik. ”Där rinner en älv genom Saivomuotka by” är hennes debut som 2024 följs av hennes andra roman ”Sammanflätning”.
Fri entré.
Mer information om evenemanget finns på Facebook: Författarbesök: Pia Mariana Raattamaa Visén (facebook.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lunchkonsert med Tommie & Ville
Tid och plats
Fredag 4 oktober, klockan 12.00 på Café August, Kulturhuset Glada Hudik.
Om konserten
Konsert med ”Tommie & Ville” som beskriver sig själva som ”en helt vanlig duo bestående av förvirrade människor”. Polskor, schottis och hornpipes vävs samman i stunden och tar lyssnaren på en resa från dansbanorna till de skandinaviska skogarna och vidare bortom Cornwalls vågor. Arrangörer är Finska Föreningen, Hudiksvallin Seudun Suomi Seura.
Öppen lunchvisning av Rosa Taikon-konsten och kampen
Tid och plats
- Fredag 4 oktober, klockan 12.00 på Hälsinglands museum i Hudiksvall
Om visningen
I utställningen möter du en berättelse där konst och kamp var oskiljaktiga. Rosa Taikon blev nämligen inte bara en av Sveriges främsta silversmeder; tillsammans med systern Katarina blev hon också en av sin generations mest profilerade samhällsdebattörer. Systrarnas opinionsarbete var av stor betydelse för den grupp som idag kallas romer – en nationell minoritet med lagstadgade rättigheter.
Visningen tar ca 30 minuter.
Föranmälan krävs. Anmäl dig senast 3 oktober:
Café Världen under minoritetsveckan
Tid och plats
Fredag 4 oktober, klockan 15.00-19.00 på Café August, Kulturhuset Glada Hudik.
Om evenemanget
Finska Föreningen, Hudiksvallin Seudun Suomi Seura och Hälsinglands Museum är värdar för tillfället och bjuder på ett fullspäckat program:
- 15:00 Fika och mellis
- 16:30 Soppa & bröd
- 17.00 Barnaktivitet
- 18.00 konsert med Ville & Tommie.
Ville & Tommie är Sverigefinske fiolspelaren Ville Syri och den Helsingforsbaserade men från Cornwall bördige dragspelaren Tommie Black-Roff. Deras gemensamma projekt handlar om kärlek till musiken, låtar, historier och dansen, svensk, finsk, Cornwallisk och modern folkmusik. Polskor, schottis och hornpipes vävs samman i stunden och tar lyssnaren på en resa från dansbanorna till de skandinaviska skogarna och vidare bortom Cornwalls vågor.
Läs mer om Café Världen:
Café Världen - en mötesplats för integration, mångfald och hållbarhet
Teckna din historia -visning och workshop på museet
Tid och plats
Lördag 5 oktober, kl. 12.00-14.30 på Hälsinglands museum, Hudiksvall.
Om evenemanget
Vi startar i utställningen ”Familjen som Försvann”, som handlar om författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers sökande efter sin judiska familjs gömda historia. Efter visningen får du som deltar möta illustratören och serietecknaren Jens Ahlbom, som bland annat tecknat illustrationerna till de populära böckerna om Mulle Meck. Jens inspirerar och tipsar om hur du gör en egen berättelse, en självbiografisk serie eller en illustrerad kort historia om något, stort eller smått, viktigt eller obetydligt, som bygger på en egen upplevelse. Du får prova på att teckna på papper med blyerts, tuschpenna och flytande tusch.
Inga förkunskaper krävs. Aktiviteten passar dig från 12-100 år.
Föranmälan krävs, begränsat antal platser.
Skolvisningar av filmen Sameblod
Tid och plats
Under minoritetsveckan visas filmen Sameblod för högstadiet i Delsbo, Iggesund och Hudiksvall.
Om visningarna
Filmen handlar om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld.
Utställning om det romska språket
Tid och plats
Hela veckan på Hudiksvalls bibliotek, Iggesunds bibliotek och Delsbo bibliotek.
Om utställningen
Språkcentrum romska på Isof har tagit fram utställningen Romska språket – historia, nutid och framtid som skildrar romers och det romska språkets historia, från romernas förfäder för tusen år sedan till det att romer erkändes som en nationell minoritet och romani chib som ett nationellt minoritetsspråk i Sverige.
I utställningen kan du läsa bland annat om olika romska dialekter och om de språkliga rättigheter som romer har i Sverige samt om antiziganism som fortfarande påverkar många romers vardag. Utställningen beskriver även vilken betydelse språkrevitaliseringen har för språkets överlevnad i Sverige och språkvårdens arbete med att på olika sätt stärka språket.