Kommunfullmäktige beslutade att avveckla Rosenborg och Ingsta
Kommunfullmäktige har beslutat att avveckla Rosenborg och Ingsta som särskilda boenden för att möjliggöra andra boendeformer för äldre och/eller verksamheter. Kommunfullmäktige ställer sig också bakom de viljeinriktningar som finns för Rosenborg och Ingsta.
Från inriktningsmål till beslut
I december 2022 beslutade social- och omsorgsnämnden om inriktningsmål för äldreomsorgen. Ett av målen lyder ”Andelen invånare 80+ som har biståndsbeslut på insatsen vård- och omsorgsboende ska ligga i nivå med strukturellt jämförbara kommuner under mandatperioden”.
Utifrån inriktningsmålet formulerades under hösten ett särskilt uppdrag till äldreomsorgens verksamheter som innefattar en minskning av ca 60-70 vård- och omsorgslägenheter.
Arbetet med uppdraget har innefattat medborgardialoger och medarbetarbetarenkät. Flera utredningar har tidigare gjorts gällande behov av boendeplatser inom äldreomsorgen och utredningarna har visat olika resultat. Pandemin och den förbättrade hälsan har påverkat de prognoser som gjordes för några år sedan, en trendförändring som var svår att förutspå.
Förvaltningen gav kommunfullmäktige förslaget att besluta om avveckling av de särskilda boendeverksamheterna i Rosenborg och Ingsta. Social- och omsorgsförvaltningen och Glada Hudikhem har också presenterat viljeinriktningar för hur fastigheterna kan utvecklas framöver. Kommunfullmäktige har nu beslutat enligt förslaget och ställt sig bakom viljeinriktningarna.
– Om vi ska klara att erbjuda välfärdstjänster även i framtiden måste vi göra saker på nya sätt och ha en budget i balans. Min målsättning har varit att vi ska kunna nå så stor enighet som möjligt kring denna viktiga framtidsfråga. Även om vi representerar olika partier är ju vår drivkraft att det ska bli så bra som möjligt för dem vi är till för, säger social- och omsorgsnämndens ordförande Henrik Berglund Persson.
Vad händer nu?
De äldre som bor på de berörda boendena kommer i första hand erbjudas lägenhet på Skyttegillet. Skyttegillet beräknas stå klart för inflytt under januari 2025. Information till berörda kommer att ske löpande, bland annat genom inbjudan till informationsmöte på respektive boende och möjlighet för anhöriga att göra studiebesök på Skyttegillet.
När du erbjudits en ny lägenhet så får du information via boendesamordnare om din nya hyreskostnad. Du kan då ställa eventuella frågor om hur flytten påverkar boende- och omsorgskostnader till din avgiftshandläggare.
– Det handlar om att höja kvaliteten för dem som behöver vård och omsorg, förbättra medarbetarnas arbetsmiljö och klara ekonomin och bemanningen. Nu behöver vi planera så att det här blir så bra som möjligt för boende, medarbetare och anhöriga, säger Elin Ljung, verksamhetschef för äldreomsorgen.
Vad händer med Rosenborg och Ingsta framöver?
Under kommunfullmäktige presenterades också viljeinriktningar för som ska hända med fastigheterna när Rosenborg och Ingsta avvecklas.
Rosenborg
Glada Hudikhem föreslår att fastigheten renoveras och byggs om för största möjliga flexibilitet vilket innebär att fastigheten möjliggör boende av olika slag.
- Utveckla former för förebyggande insatser gentemot äldres hälsa där Rosenborg blir en samlingsplats för äldre i hela Näsviken. Konceptet kan liknas med trygghetsboende men riktar sig till samtliga äldre i Näsviken.
- Fastigheten ska erbjuda boende för alla kategorier, unga som gamla samt personer med särskilda behov.
- Samverkan mellan Hudiksvalls kommun och Glada Hudikhem.
Fastigheten får då följande innehåll:
- Gemensamhetslokal och kök öppet för alla i Näsviken men med särskild inriktning för äldre.
- Lokaler för hemtjänstgruppen i Näsviken
- Ett gruppboende för personer med särskilda behov
- Lägenheter för alla.
Ingsta
Ingsta föreslås bli ett LSS-boende. Boendet ska rikta sig mot brukare med särskild svår problematik och bedriva verksamhet dygnet runt.. De boende kan till exempel vara personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism, hjärnskada eller rörelsehinder. Nedre våningen på Ingsta, som idag är särskilt boende, är intressant för ett så kallat specialboende.
Social- och omsorgsnämnden har i dagsläget inte behov av hela lokalen, men det kan komma att förändras utifrån framtida behov av ytterligare LSS.
Del av omställning för framtidens äldreomsorg
Äldreomsorgen står inför stora utmaningar. Vi måste kunna svara upp mot ökande behov trots den stora utmaningen att det blir allt fler äldre och färre i arbetsför ålder. Om vi ska klara att erbjuda välfärdstjänster även i framtiden måste vi göra saker på nya sätt och ha en budget i balans. Läs mer: