Multifunktionella lösningar på ytvattenproblem

Förra årets regn och översvämningar var väldigt kostsamma för hela samhället. Både hus, vägar och avloppsystem skadades. Därför bildade kommunen en ytvattengrupp i januari 2024. Gruppen arbetar med att hantera befintliga, men också motverka och lindra kommande ytvattenproblem. Ett särskilt fokus är att ge åtgärderna flera funktioner.
Möter nuvarande och framtida utmaningar
Att jobba med vatten i samhället är ett väldigt komplext område, som innebär både långsiktiga strategiska val och konkreta åtgärder. Att bygga ett samhälle för att kunna hantera bland annat klimatförändringarna är dyrt, men det blir ännu dyrare att inte jobba med det.
Till exempel kan gator, vatten- och avloppsledningar samt dagvatten- och spillvattensystem behöva hantera fler kraftiga regn och högre nivåer i vattendragen framöver. De gamla befintliga systemen blir också mer belastade eftersom allt mer mark i våra samhällen över tid täckts med hård asfalt och byggnader, som inte suger upp vattnet. Ledningssystemen som redan finns är ofta inte byggda för dagens belastning och framförallt inte för stora skyfall, som blivit vanligare.
Detta gör ytvattengruppen
Kommunens ytvattengrupp består av personer från Tekniska förvaltningen och Tillväxtenheten. En person har under två år rollen som ytvattensamordnare som en del av sin tjänst. Kommunen avsätter nu pengar för att inventera och utföra åtgärder. Ett stort inventeringsarbete av vårt avloppssystem har därför påbörjats. När det är klart har vi en mycket bättre bild av vilka reparationer och ombyggnader vi måste prioritera. Prioriteringen är viktig, eftersom det är väldigt dyrt att bygga. Vi tittar både på befintliga strukturer och på framtiden, med fokus på åtgärder anpassade till våra förutsättningar.
Framöver måste vi också planera samhället så att vattnet kan rinna ytligt och bygga rinnvägar så skadorna blir så små som möjligt. Ytvattenlösningar kommer att behöva vägas mot andra behov, som exempelvis praktiska asfaltytor i samhället, för att motverka problemen. Att använda parkernas gräsytor för att samla vatten kommer att vara en framtida metod. Detta kräver att vi måste börja bygga så att vattnet kan nå dit.
Multifunktionella lösningar
För att arbeta kostnadseffektivt strävar vi efter att de åtgärder vi gör ska ha flera funktioner, så kallade multifunktionella lösningar. Det kan till exempel handla om att bygga en damm så att den både:
- saktar ner vattenflödet
- renar vattnet
- blir en trevlig plats för människor
- gynnar biologisk mångfald.
Det kan man göra genom att skapa gångstråk, plantera blommor och placera ut bänkar att sitta på runt dammen. När vi bygger försöker vi också återanvända överskottsmassor från andra projekt, vilket sparar pengar.
Vismarådiket
Ett av de områden vi arbetar med är Vismarådiket i närheten av Hudikvägen där det blivit stora problem med översvämningar vid kraftiga regn.

Längs vissa sträckor har vi därför rensat och byggt om diket för att få vattnet att rinna bort från husen. Vid andra platser stannar vi upp vattnet, så att partiklar kan sjunka till botten, föroreningar renas, näringen brytas ner och vattnet fördröjas. Sedimentationen, alltså att grus sjunker till botten, är viktig för att undvika att gruset sätter igen ledningar nedströms, som blir dyra att rensa.

Vi bygger en kombinerad gångstig/arbetsväg som också fungerar som en fördröjnings- och sedimentationsdamm. Dammen utformas för att erbjuda mycket växtlighet. Det är bra för den biologiska mångfalden, men också reningen av olika skadliga ämnen i vattnet som rinner från bland annat norra industriområdet.

På platsen lämnar vi kvar död ved och ris. Av riset bygger vi bland annat risstaket, vilket är bra för djuren och sparar på transporter vid skötseln. Genom att skapa stenhögar och sätta upp olika holkar gynnar vi djurlivet.
Vi förbättrar också möjligheterna att röra sig i området och placerar ut ett antal bänkar och bord. Genom att jämna ut delar av ytorna gör vi det lättare att sköta om platsen i framtiden.
Detta är bara ett exempel på vad ytvattengruppen arbetar med och vi kommer att berätta om fler pågående åtgärder för att hantera vatten framöver.