Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Olivia Strandberg

Olivia och Hugo provar på läraryrket efter gymnasiet

Efter studenten från Bromangymnasiet valde Hugo Pettersson och Olivia Strandberg att läsa mellanåret lärare. Det innebär att de provar på läraryrket under ett år med lön, samtidigt som de läser introduktionskurs i pedagogik mot Högskolan i Gävle. Både Hugo och Olivia tycker det är lärorikt att prova på läraryrket.

Man får en helt ny syn på hur det är att vara lärare för det är så mycket mer än vad man har tänkt sig. Lärarna planerar mycket tillsammans med andra lärare och jag tycker inte det är så individuellt arbete som jag trodde. Som lärare får man nya perspektiv och tar vara på varandras förslag och idéer för att kunna göra det till sitt eget, vilket är utvecklande, säger Olivia.

– Det är väldigt kul och barnen blir glada av att man är där. Det är nyttigt att att få uppleva läraryrket och att få den pedagogiska vetenskapen och det har ändrat min syn på utbildningen och skolsystemet, säger Hugo.

Parallellt med jobbet som lärare läser de en introduktionskurs i pedagogik mot Högskolan i Gävle, vilket innebär en snabb introducering till hur livet kan vara som högskolestuderande.

– Studierna är väldigt skilt från gymnasiet, då vi läser kursen på halvfart distans. Jag tycker det är bra för att det är en “mjuk” inledning till hur riktiga universitetslivet kommer att vara och inför heltidsstudier. Vi har två dagar i veckan som vi ska studera, vilket gör att man avsätter tiden för det, säger Hugo.

– Det är lite annorlunda efter gymnasiet, det är mycket eget ansvar. Det är samtidigt bra att få en inblick i hur det fungerar på en högskola, säger Olivia.

Är du intresserad av att söka till mellanåret?

 

Hugo Pettersson