Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

mikroalg

Internationellt projekt med fokus på makroalger

Hur stor är makroalgen blåstång i vårt bräckta vatten i jämförelse med alger i saltare hav? Det är något som elever undersöker i kursen naturvetenskaplig specialisering, tillsammans med ett par norska skolor i utbytesprojektet Macroalgae Initium.

EU-projektet går ut på att belysa makroalger som till exempel blåstång som en resurs för framtiden. I projektet ingår utbyten men på grund av rådande läge så har det inte blivit av. Istället gör vi projektet på hemmaplan och delar med oss av det digitalt.

Här på Bromangymnasiet har det resulterat att eleverna har varit till Hölick för att samla in blåstång. Eftersom alger är en viktig resurs för flera olika produkter som till exempel förtjockningsmedel till livsmedel och mineralkälla i kosttillskott, så ville eleverna ta reda på hur stora blåstången vid vår kust är. De misstänkte att alger i ett saltare hav växer sig större än de gör här i vårt bräckta vatten. Elever vid de andra skolorna skulle kunna göra samma typ av undersökning vi sin kust för att hjälpa oss ta reda på om så är fallet.

Nu i veckan kommer eleverna att bearbeta data och samla in ytterligare information för att till slut presentera undersökningen i form av en vetenskaplig affisch.

vatten och stenar vid kusten
muggar med alger i