Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

kockelev i kök

Anton Lindqvist Hesselgren vann titeln Årets kockelev 2020

Varje år tävlas det bland alla gymnasieelever i årskurs tre från landets restaurangskolor. Onsdag 16 september avgjordes finalen i Stockholm på Aveqia. Vinnaren blev Anton Lindqvist Hesselgren, som är före detta elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bromangymnasiet. Anton hade tränat mycket innan och många duktiga hade fått ge feedback på maten.

- Det var fantastiskt att tävla, vilken upplevelse. Jag kände mig väldigt lugn under tävlingens gång men var såklart nervöst till och från. Vi gjorde exakt det vi hade tränat på och lugnet satt i rutinerna, säger Anton.

Deltagarna får skicka in sina recept till en jury som väljer ut sex finalister. På själva tävlingsdagen ska alla skapa varsin rätt utifrån en korg med bestämda råvaror.

- Var en fantastisk känsla att vinna speciellt när man vet om att motståndet var så bra. Jag kollade aldrig upp under min tävlingstid, utan fokuserade på mitt och räknade med att de andra skulle vara sjukt duktiga, säger Anton.

Anton är nöjd över att han valde att gå restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bromangymnasiet och uppskattade blandningen av praktiska- och teoretiska ämnen.

- Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett praktiskt och kreativt program där du kan kombinera teori och praktik och det är därför det funkat så bra för mig. Skolbänken har inte alltid varit min bästa vän men i kombination med det praktiska har det teoretiska inte varit något problem, säger Anton.

tallrik med kantareller, champinjoner, olja kryddor, örter och ost