Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

kort om hållbarhet

Finalister i Ung Företagsamhet

Stort grattis till våra tre företag inom Ung Företagsamhet som nu har gått till final! Finalen sker i morgon, torsdag 14 januari, så nu håller vi tummarna för er. Det är totalt nio finalister i hela Gävleborg, och tre av finalisterna är från ekonomiprogrammet på Bromangymnasiet. Företagen från Bromangymnasiet är Bag Set UF, Hållbarhetsjakten UF och Återvinningshjälpen UF.

Företaget Hållbarhetsjakten UF

Vi på Hållbarhetsjakten UF kände redan från start att göra något för den hållbara utvecklingen var en självklarhet. Enligt oss fattades det ett roligt och enkelt sätt att lära sig mer om hållbarhet, speciellt på en nivå där alla ska kunna förstå och lära. Genom att skapa ett spel kan vi "så ett frö" för den hållbara utvecklingen, även i de yngre åldrarna! Vårt spel, Hållbarhetsjakten, är ett kortspel bestående av 100 stycken kort som är uppdelade i både typiska frågekort med tre svarsalternativ och kort som vi kallar för twistkort. När spelaren får ett twistkort ställs den inför en händelse som den visuellt varit med om, antingen något som är positivt eller negativt för den hållbara utvecklingen. Spelet innehåller ämnen som rör alla delar av den hållbara utvecklingen, detta både från ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Det har varit mycket viktigt för oss att spelet ska kunna spelas av alla och inte vara stötande mot någon individ, därav har vi ett specialanpassat typsnitt på korten för att personer med lässvårigheter lättare ska kunna läsa, samt att spelet är inte är könsstigmatiserade. Allt material är gjord av papper från Iggesunds bruk och är tryckt hos lokala återförsäljare, allt för att vår produkt ska vara så hållbar som möjligt. Förhoppningen med detta spel är att på ett enkelt och roligt sätt öka kunskapen om hållbarhet och samtidigt främja utvecklingen!

- Efter en intensiv höst och start på UF-året känns det som allt börjar falla på plats. Vi är nu klar med vårt spel och väntar på förpackningen innan vi strax kan börja dela ut de spel som redan är sålda och satsa fullt ut på försäljning. Det har varit en rolig och inspirerande höst och vi alla tre har stora förväntningar på vad som komma skall, säger företagets VD.

- Det är såklart jätteroligt att vi tagit oss till final! Vi tror stenhårt på vår produkt och hoppas att våra kunder kommer tycka om spelet lika mycket som vi gör. Oavsett om vi vinner eller inte är det alltid roligt att tävla, trots allt ger det stor erfarenhet och förhoppningsvis massor av nya kontakter och tips inför framtiden!

Kontakt och mer information:

  • E-post: elin.s-elev5@utb.hudiksvall.se

Företaget Bag Set UF

Bag Set UF säljer smidiga och lätta packningslådor för väskor och garderober. De är till för dig som reser och vill packa mer organiserat eller för dig som vill ha bättre koll i hemmet. Med deras packningslådor håller kläder, skor och skönhetsartiklar sin plats i väskan under hela resan. Packningen ser likadan ut under hela restiden, du kan lätt skilja på sina rena och smutsiga plagg med packningsmetoden, vilket både sparar tid och mängden tvätt då man får bättre koll. Du kan även lyfta dina packningslådor direkt in i garderoben. Packningslådornas lock av nät gör även att kläderna kan andas och lådorna kan tryckas ihop. Med packningslådorna kan du helt sluta använda miljöfarliga engångsplastpåsar i sin packning, då de inte längre fyller en funktion. Packningslådorna kan även användas som avskiljare i garderober, förvaringslådor med mera.

- Det har varit en lärorik och rolig resa för oss som grupp, där vi alla har utvecklat som personer, men även vår kunskap inom våra olika områden. Att driva ett UF-företag har för oss varit mycket hårt arbete men som har gett de resultat vi vill ha. Det har inte känts som en skoluppgift utan som något vi gör på fritiden, jag tror att det är så eftersom att vi får välja vad vi vill sälja och vi får vara med och forma allt från start till slut, säger företagets VD.

- Att vara i final känns helt otroligt. Vi hade inte väntat oss det eftersom det är extremt många duktiga och drivna UF-företag som vi har tävlat emot och tävlar emot. Men det är klart att vi alltid hoppades på att bli en av finalisterna och nu när vi är här känns det fantastiskt.

Kontakt och mer information:

  • E-post: tilde.n-elev1@utb.hudiksvall.se
väskor

Företaget Återvinningshjälpen UF

Vi på Återvinningshjälpen UF erbjuder en prenumerationstjänst på hämtning av källsortering till Hudiksvalls invånare. Vi åker ut till våra kunder en gång i veckan och tar hand om deras sortering genom att åka och sortera den på återvinningsstationen. Med vår tjänst sparar kunden värdefull tid i vardagen och bidrar till en bättre miljö.

- Att driva UF-företag tycker vi har varit otroligt lärorikt och roligt. De är häftigt att känna att vi har lyckats förverkliga idén om att driva ett eget företag med hjälp av all den kunskap vi lärt oss under dessa åren på Ekonomiinriktningen. Självklart har det vissa gånger varit utmanande men utmaningarna har vi velat vända till en drivkraft som får oss att ständigt vilja utvecklas och driva företaget framåt, säger företagets VD.

- Det känns jätteroligt att vara i final i tävlingen och vi är jättepeppad på att framföra vårt bidrag i finalen. Att vara en av finalisterna känns också som ett kvitto på det hårda arbete vi lagt ner på vårt företag.

Kontakt och mer information:

  • E-post: troja.s-elev@utb.hudiksvall.se
sopsortering