Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Är din väg till framtiden att arbeta med mat?

Går du i tankar inför gymnasiet? Det kanske är så att du har den där glimten i ögat när det pratas om mat och måltider? Ta vara på gnistan och välj väg till framtiden och arbeta med mat.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med inriktning mot restaurangkök, storkök och servering. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Här får du lära dig om mat, dryck, servering och entreprenörskap.

- Måltiden som helhet är en central del i utbildningen och oavsett om du vill baka, arbeta i delikatessbutik eller på restaurang bidrar du till helheten. Som elev får du utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk. Näringslära och kunskaper i tillagning av specialkost är andra exempel på viktiga kompetenser som du får i utbildningen samt förmågan att bemöta gäster. Du får möjligheten att utöva din kreativitet och pröva dina idéer. Branschen har en stark internationell prägel och därför får du även kunskaper om livsmedel och måltider från olika kulturer, Åsa Sundström som är rektor för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bromangymnasiet.

Restauranger ökar i antal och branschen efterfrågar personal, främst i stora städer och på turistorter. Det finns även arbete inom den offentliga sektorn, såsom sjukhus- och skolkök.

Elida Burman driver en större restaurang i Hudiksvall och tittar med glädje tillbaka på gymnasietiden och hennes val av inriktning.

- Jag brukar ofta tänka tillbaka på gymnasietiden och tänka att va glad och nöjd jag är att jag tog till mig dom lärdomarna som man får när man går en utbildning. Alla dom grundkunskaperna bör du ha med dig genom hela yrkeslivet. På Bromangymnasiet fick jag lära mig att det är ett serviceyrke vi lever med, vare sig du står i köket, i matsalen, på kontoret eller om du jobbar på städ på hotellsidan. Allt sitter ihop, säger Elida Burman.

Utbildningen ger möjlighet till jobb

Utbildningen inom restaurang och livsmedel på Bromangymnasiet ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris, servitör eller bartender. Många inriktar sig på att arbeta på ett café eller inom någon form av snabbservering – catering, matservering, fastfood, mackerier med flera.