Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Tåg som står vid spåret.

Hållbart resande i samband med språkutbyte

Två av Bromangymnasiets lärare planera just nu vårens utbytesprojekt tillsammans med kollegor i Spanien. De är på resande fot på väg till Valencia där det sedan flera år finns ett samarbete kring språkutbyte.

- Sedan 2008 har Bromangymnasiet ett utbytesprojekt med Valencia i Spanien. Elever får åka till Valencia för att öva upp spanskan i realtid och uppleva den spanska kulturen. I Spanien bor eleven hos en värdfamilj. Elever och lärare från Valencia besöker sedan oss och bor i värdfamiljer, säger Caroline Söderlund som just nu med sin kollega Maria Puranen är på väg till Spanien.

På väg mot ett mer hållbart resande

Att undersöka möjligheten att resa mer hållbart med 20 elever till våren är ett av uppdragen. Att åka tåg åtminstone en väg istället för att flyga tur och retur.

- Vi är också här på ett kortare läraruppdrag, alltså att vi delar erfarenheter, pedagogiska metoder och idéer med våra kollegor i Spanien, säger Maria Puranen.

Bromangymnasiet har under flera år samarbetat med skolorna IES GRAO och IES SEDAVI i Valencia. De är mottagande skolor när Bromangymnasiets elever besöker Valencia precis som dom sedan är värd för deras Valencias elever och lärare när de besöker Hudiksvall.