Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Klimatlådan - en hållbar satsning för att minska matsvinnet

Uppdukat bord med olika sallader och frukt.

Nu kan elever och anställda på Bromangymnasiet köpa hem överbliven mat från dagens lunch till självkostnadspris. Satsningen Klimatlådan är ett steg för att minska matsvinnet och spara på miljön.

- Syftet med matlådan är att minska på matsvinnet och spara på miljön, något som också ligger i linje med skolans hållbarhetsarbete.  Ett viktigt steg för att minska matsvinnet är att bli mer medvetna om hur vi tar hand om våra resurser på bästa sätt och klimatlådan är ett bra exempel på hur vi gör det, säger Maria Udenius, enhetschef på Kostenheten.

Klimatlådan innebär att elever och anställda kan fylla en medhavd matlåda med överbliven mat efter lunchens slut. De betalar maten till självkostnadspris och betalningen görs via Swish.

- Vi gör det här för att vi inte ska slänga mat och vi vill att resurser som används för att skapa den här maten inte är förgäves. Från odling, transport och tillagning. Men sedan finns det också andra fördelar med klimatlådan. En bonus är exempelvis att elever som är inackorderade, dvs. bor själva i Hudiksvall, har möjlighet till vällagad mat även till middag. Det är också väldigt uppskattat utav personalen, säger Åsa Sundström, biträdande rektor på Bromangymnasiet.

Johan Jansson som är köksansvarig på Bromangymnasiet ser också att Klimatlådan tagits väl emot;

- Det har blivit positiv respons av klimatlådan. Nu hoppas vi att fler tar tillfället att göra en bra sak för miljön genom att slänga mindre mat, samtidigt som god och näringsrik mat kan komma till användning.