Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Bromangymnasiet - En cykelvänlig arbetsplats

Person står och håller i diplomet med texten "Cykelvänlig arbetsplats Gävleborg 2022". På bilden är ett hjärta och en stjärna.

Bromangymnasiet har uppnått kriterierna för den första stjärnan och tilldelats utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats.

Konceptet Cykelvänlig arbetsplats är en regional satsning och alla arbetsplatser i Gävleborgs län, oavsett storlek och bransch, som vill ge sina medarbetare bättre förutsättningar för att ta cykeln till och från jobbet, kan anmäla sitt intresse. Det går att nå tre nivåer, från en till tre stjärnor beroende på arbetsplatsens utgångspunkt och vilka mål man vill nå.

- Självklart satsar vi vidare på att bli trestjärniga! Vi vill göra mer för att underlätta för våra elever och medarbetare att ta cykeln till skolan, säger Lena Särenborg, ansvarig för Cykelvänlig arbetsplats på Bromangymnasiet.

Stina Modig, energi- och klimatrådgivare på kommunen, är den som diplomerar de arbetsplatser som anmäler sitt intresse. På frågan varför Region Gävleborg gör denna gemensamma satsning svarar hon;

- Region Gävleborg vill öka cyklingen i länet, både för miljön och för hälsan. Att arbetsplatser skapar bra förutsättningar för de anställda att cykla till sitt jobb bidrar mycket till det målet.

Diplomet hänger nu i huvudentrén på Bromangymnasiet där även de tre elcyklarna som skolan tillhandahåller för tjänsteresor står. I receptionen finns cykelhjälmar och en cykelpump som alla kan låna. Men utanför gapar cykelställen tomma medan bilparkeringen är full.

- Min förhoppning är att fler ska upptäcka fördelarna med cykelpendling. Samtidig som du får din vardagsmotion så finns ju även de ekonomiska fördelarna med att låta bilen stå. Tillsammans hoppas jag att hjälps vi åt med att minska Bromangymnasiets klimatpåverkan, avslutar Lena Särenborg.