Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Förbjudet med hela skolklasser i partybussar

Har du hyrt en buss inför studenten? Då de klassiska studentflaken inte är tillåtna i år heller så är trycket på att istället hyra en buss, rekordstort. Det många inte vet, är att det inte är tillåtet att fira i en större grupp. De så kallade partybussarna faller nämligen inom ramen för pandemilagen.

På grund av den omfattande smittspridningen i landet har Transportstyrelsen även i år beslutat att, mot bakgrund av den tillfälliga pandemilagen, förlänga förbudet mot studentflak och studentkortege. Trycket på att istället hyra en buss inför studenten är därför rekordstort i år och många uthyrare vittnar om att alla bussar är uppbokade.

Transportstyrelsens förbud mot studentflak omfattar inte partybussar, och bland uthyrare och blivande studenter finns det en utbredd missuppfattning om att elever från samma klass kan vistas ihop ombord, utan restriktioner.

Bussen får inte ta fler än åtta personer

Att hyra en partybuss räknas dock som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man exempelvis hyr en lokal eller en båt för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester för fler än åtta personer. Något som uthyrarna är skyldiga att informera om.

– Det är inte tillåtet och det är verksamhetsutövarna som har ansvaret. Vi kommer höra av oss till dem och se till att de är medvetna om reglerna och följer dem, säger Joakim Hellgren, enhetschef på Tillsynsenheten.

Polisen kan komma att stoppa bussen

Länsstyrelsen kommer tillsammans med polisen lokalt genomföra riktad tillsyn under de dagar då det är dags för student och utspring runt om i länet. De eventuella partybussar som då är i omlopp kommer att kontrolleras och i värsta fall kan det bli aktuellt att bötfälla bussuthyrarna om fler än åtta personer åker samtidigt.

– Det är ju ur ett smittskyddsperspektiv klart olämpligt att, under pågående pandemi, umgås på det här sättet i en buss. Vi kommer göra tillsyn tillsammans med polisen och bussarna kommer stoppas och får sen inte köras mer. Lägg inte pengar på det här. Det är inte heller säkert att ni får tillbaka pengarna om ni vill boka av, fortsätter Joakim Hellgren.

Har du köpt olika tjänster för studentflak och partybussar och vill få pengarna tillbaka?