Mellanåret - jobba som ingenjör efter studenten

Vill du prova på att jobba som ingenjör efter studenten? Då finns mellanåret där du har möjlighet att prova på yrket och samtidigt studera högskolekurser under ett år.

För vem?

Mellanåret med inriktning ingenjör riktar sig till dig som går naturvetenskapliga- eller tekniska programmet på Bromangymnasiet.

Hur funkar det?

Du jobbar 60% på din arbetsplats och studerar 40% mot högskolan i Gävle och mot vuxenutbildningen på Cul. Under mellanåret kommer du även få möjlighet att göra studiebesök på andra arbetsplatser inom vald inriktning.

Får jag lön?

Lönen blir cirka 11.000:- i månaden och betalas av din arbetsgivare.

Hur kan en vecka se ut?

Schema för en vecka på mellanåret kan se ut så här:

Måndag-onsdag

Arbete på företaget

Torsdag

90 minuters schemalagd tid på Cul i orienteringskursen Yrkesval industri. Övrig tid studier högskolekurs.

Fredag

Studier högskolekurs.

Studera på Högskola/Universitet

Du läser två distanskurser (2x7,5 hp) mot högskola/universitet. En kurs i logistik är obligatorisk och den ska alla som blir antagen till Mellanåret söka och läsa. Den andra kursen väljer du fritt.

Vad händer efter mellanåret?

Du får med dig nya kunskaper inför kommande studier och anställning. Du får personliga kontakter som kan hjälpa dig in i arbetslivet och du vet hur det är att studera mot högskola, vilket underlättar om du ska söka vidare.

Antagning

Efter att du skickat in din ansökan blir det en uttagning med intervjuer. Det finns ett begränsat antal platser.

Hur går antagningen till?

(har företagen uttagning med intervjuer)
Efter att du skickat in din ansökan har företagen uttagning med intervjuer och eller speeddating. Det finns ett begränsat antal platser. Du kommer att få besked om du blivit antagen under mars-april.

Vid frågor kontakta

Anställningsperiod

1 september- 31 maj

Ansökan

14 februari är sista ansökningsdag för mellanåret ingenjör.

Ansökningsblankett:

Var kan du jobba under mellanåret?

Hextatronic, Hiab, Huddig, Monitor, Oilquick, SenseAir, Sjölins, Sunfab, Voith och Wikinggruppen.

Mer om företagen.

Hexatronic

Vad gör Hexatronic?

Hexatronic gör fiberkablar och dukter.

Vad får du göra som mellanårselev på Hexatronic?

Som elev på Hexatronic så får man jobba i fabrikens typtestningslabb
och utföra diverse mekaniska tester på dukt och fiberkabel. Testerna är
extremt viktiga och de värden man får fram är de som presenteras för
Hexatronics kunder. Det är en givande arbetsplats med varierande arbetsuppgifter med trevliga kollegor. Erfarenheten som man får från att jobba på Hexatronic är en otrolig fördel inför framtida arbete inom industrisektorn.

Vilken typ av elev söker Hexatronic?

Vi söker dig som är entusiastisk, arbetsam, ansvarstagande och självgående.

Huddig

Vad gör Huddig?

HUDDIG AB i Hudiksvall, utvecklar, tillverkar och marknadsför världsledande midjestyrda grävlastare.

Vad får du göra som mellanårselev på Huddig?

Som mellanårselev arbetar du med nyutveckling och med förändringar/förbättringar på grävlastarens olika komponenter. Du arbetar i ett brett kontaktnät med övriga avdelningar som provning, produktion, inköp, eftermarknad och underleverantörer. Det innebär ett brett och omväxlande arbete. Vi erbjuder dig ett utvecklande och intressant arbete.

Vilken typ av elev söker Huddig?

Vi söker två mellanårselever som har ett stort teknikintresse och tycker om att arbeta med 3D CAD. Våra verktyg är Solid Works och SmarTeam för dokumenthantering. Du kommer givetvis att ges tillfälle till utbildning på våra programvaror.

Monitor

Vad gör Monitor?

Monitor ERP System AB utvecklar och marknadsför affärssystemet MONITOR. Ett affärssystem är ett program som används för styrning och administration av ett företag.

Vad får du göra som mellanårselev på Monitor?

Arbetsuppgifterna bestäms i samband med anställning och vi försöker att anpassa dessa efter både dina intressen och kunskaper samt företagets behov.

Vilken typ av elev söker Monitor?

Vi söker drivande och ansvarstagande elever som är redo för nyttiga erfarenheter som kan ligga till grund för framtida arbeten.

Oilquick

Vad gör Oilquick?

Oilquick AB är ett familjeägt teknikföretag som utvecklar, tillverkar och säljer helautomatiska snabbfästessystem för entreprenadmaskiner. Huvudkontoret finns i Hudiksvall och där tillverkas produkterna i företagets egna verkstad.

Vad får du göra som mellanårselev på Oilquick?

Att välja Oilquick som arbetsplats för mellanåret ger dig en bra grund att stå på och är ett gott alternativ om du inte har några direkta planer efter gymnasiet. Du får en inblick i hur arbetslivet kan se ut och du får känna på hur det är att arbeta under rätt förhållanden tillsammans med trevliga arbetskamrater. Du får dessutom ta del av företagets förmåner som vilken anställd som helst.

Vilken typ av elev söker Oilquick?

Vi söker dig som är driven, engagerad och nyfiken. Du är en person som kan se dig själv arbeta mestadels i CAD-programmet Inventor, men även i egna projekt.

SenseAir

Vad gör SenseAir?

Senseair är ett industriföretag som är världsledande inom luft och gas-sensorer byggda på NDIR teknik och har sitt huvudkontor i Delsbo.

Vad får du göra som mellanårselev på SenseAir?

Som mellanårselev på SenseAir kommer du att få prova på många nya, spännande och varierade och utmanande arbetsuppgifter. Allt ifrån testning och dataanalys till problemlösning och praktisk montering. Du får vara med och påverka och bestämma dina arbetsuppgifter. Företaget har en stor mångfald av anställda vad gäller ursprung och kunskaper, vilket du kommer ha nytta av i ditt framtida arbetsliv.

Vilken typ av elev söker SenseAir?

Vi söker dig som är intresserad av hållbar utveckling, miljö, konstruktion, elektronik, optik, problemlösning, smarta lösningar eller analysering.

Sjölins Smide

Vad gör Sjölins Smide?

Sjölins Smide monterar stålkonstruktioner runt om i hela Sverige. Varje produkt är unik, det gör att vi har både privatpersoner och byggbolag som kunder.

Vad får du göra som mellanårselev på Sjölins Smide?

Som mellanårselev på Sjölins smide får du göra en mängd olika saker. Den ena dagen är ofta inte den andra lik. Den ena dagen kan du sitta i CAD och konstruera trappräcken efter mall från kund, och nästa dag kanske du är i Gävle och inspekterar tågbroar eller pratar med en leverantör till ett sjukhusbygge i Stockholm.

Vilken typ av elev söker Sjölins Smide?

Vi söker dig som är intresserad av byggbranschen. Som person är du kreativ, flexibel och social.

Sunfab

Vad gör Sunfab?

Sunfab Hydraulics AB är ett familjeägt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulpumpar och hydraulmotorer för mobilhydraulik.

Vad får du göra som mellanårselev på Sunfab?

Som mellanårselev kommer du att dela din tid mellan företagets Utvecklingsavdelning samt Produktionssupport. Det gör att du får en god produktkännedom och får följa en enskild detaljs resa från CAD-miljö hela vägen till slutmonterad produkt.

Hos Utvecklingsavdelningen arbetar du t.ex. med ändringar/förbättringar på befintliga produkter och tekniska dokument.

På Produktionssupport är du behjälplig i det dagliga kvalitetsarbetet, som bl.a innebär att hantera avvikelser, genomföra mätningar i mätmaskin osv.

Sammantaget får du arbetsuppgifter som innebär ett brett och omväxlande arbete och att du får se resultatet av ditt arbete i den slutliga produkten.

Vilken typ av elev söker Sunfab?

Vi söker en mellanårselev med teknikintresse, som gillar omväxlande arbetsuppgifter samt att arbeta med 3D CAD. Du är kvalitetsmedveten, ansvarstagande, nyfiken och självgående.

Voith Turbo Safeset AB

Vad gör Voith?

Voith Turbo Safeset AB baserat i Hudiksvall, är en del av den internationella koncernen VOITH. Vi konstruerar och producerar vridmomentbegränsande kopplingar på en världsledande nivå. Våra kopplingar finns över hela världen inom industrier som gruva, energi, återvinning, marint och transport.

Vad får du göra som mellanårselev på Voith?

Som mellanårselev får du sätta dig in i företaget och industrivärlden för att skapa en god inblick i de olika yrken som finns inom företaget. På Voith kan du jobba på utvecklingsavdelningen där du får ta del i olika projekt och utveckla företaget in i framtiden eller så kan du bli en del av konstruktionsavdelningen där du får använda din kunskap inom mekanisk design och CAD. Du kommer att ställas inför nya intressanta utmaningar som anpassas beroende på dina personliga intressen och förmågor. Detta gör att du varje dag har någonting intressant att jobba med och som även kommer att påverka slutprodukten

Vilken typ av elev söker Voith?

Är du en fena på problemlösning och har ett intresse för CAD, programmering eller Excel är Voith företaget för dig.

Wikinggruppen

Vad gör Wikinggruppen?

Wikinggruppen är idag en av de största leverantörerna i Sverige med deras e-handelsplattform och växer med ca 30-40% per år. De erbjuder en plattform för ehandel till små och medelstora företag i Sverige.

Vad får du göra som mellanårselev på Wikinggruppen?

Under mellanåret hos Wikinggruppen får du testa på att arbeta på vår arbetsplats med start i supporten. Du servar våra kunder genom att svara på frågor. Beroende på hur du och vi känner kan du sedan sitta kvar och fördjupa dig i supporten eller till andra avdelningar, som exempelvis back- eller frontend-utveckling. Du får en mentor först i supporten och sedan en ny om du väljer att gå vidare till någon annan avdelning inom företaget.

Vilken typ av elev söker Wikinggruppen?

För att arbeta hos WIkinggruppen vill vi att du har ett intresse för programmering, men det är inte ett krav. Du ska även gilla att hjälpa våra kunder med deras funderingar och besvara deras frågor. Det viktiga är ett engagemang och driv och tidigare mellanårselever har fortsatt jobba för oss samtidigt som dom studerat vidare.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig
Skriv ut

Kontakt

 • Cul, Centrum för utveckling och lärande

  cul@hudiksvall.se

  0650-193 00

  Besöksadress: Norra kyrkogatan 39

  Postadress: Kullgatan 6-8, 824 30 Hudiksvall


  Öppetider:

  Måndag-fredag: 7.30-12 och 13-15.

Bromangymnasiet ska vara en mötesplats för elever där de genom ett aktivt lärande erövrar goda kunskaper och därmed en stark tro på framtiden