Bygg- och anläggning­sprogrammet

Elev murar

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

Eftersom yrkesskickligheten till stor del sitter i dina händer får du träna mycket på de praktiska momenten. Utbildningen bygger på en hantverkstradition, men utvecklas hela tiden med ny teknik och nya material. För att du ska bli säker i ditt framtida yrke får du prova på hela kedjan av arbetsuppgifter – från planering till utvärdering och reflektion.

I byggbranschen är det vanligt med egen firma. Därför får du lära dig hur du startar och driver eget företag, och hur du skapar lönsamma relationer och tar hand om dina kunder.

Vilka inriktningar kan jag välja?

På inriktningen husbyggnad får du lära dig olika arbetsmoment inom nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och andra lokaler. Men även arbetsmoment vid byggnation av broar och andra anläggningskonstruktioner i samhällets infrastruktur. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel betongarbetare, glastekniker, golvläggare, murare eller träarbetare. Du kan även arbeta med att montera inredningar som kök och affärsinredningar.

På inriktningen måleri får du lära dig att behandla och måla både invändiga och utvändiga ytor. Du får även lära dig att sätta upp olika väggbeklädnadsmaterial, som till exempel tapeter och våtrumsmattor. Du får lära dig mer om olika färgers egenskaper och deras estetiska och skyddande värden. Inriktningen kan leda till arbete som byggnadsmålare där du kommer att ha ett varierande och ofta självständigt arbete där du arbetar både hos privatkunder och i nyproduktion.

På inriktningen byggnadsplåtslageri får du lära dig olika typer av byggnads- och ventilationsplåtslageri. Byggnadsplåtslageri innebär i huvudsak att förse byggnader med ett yttre klimatskydd, till exempel med plåttak, men kan även innebära arbete med kulturplåtslageri. Ventilationsplåtslageri innebär tillverkning av olika typer av ventilationskanaler för ventilationsanläggningar för ett fungerande inneklimat. Du lär dig att kombinera design och teknisk funktion. Du kommer att få vara kreativ och hitta egna lösningar. Inriktningen kan leda till arbete som byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare.

På inriktningen mark och anläggning får du lära dig olika typer av mark- och anläggningsarbeten som utförs både med maskiner och för hand. Till exempel får du lära dig att anlägga husgrunder och dra fram ledningar för el, vatten, och avlopp till byggnader. Du får även lära dig att utföra olika typer av markarbeten för att bygga vägar och järnvägar samt anlägga parker och gröna ytor. Inriktningen kan leda till arbete som anläggningsmaskinförare eller väg- och anläggningsarbetare.

Specialyrken - lärling är till stor del arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket innebär att du gör en del av din utbildning ute på en arbetsplats. Inom specialyrken finns golvläggare, murare, plattsättare, betongarbetare, innertaksmontör och 17 andra yrken.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Minst 15 veckor av din utbildning genomför du ute på arbetsplatser, det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du får värdefulla erfarenheter inför framtiden som ger dig goda möjligheter att skapa kontakter när det är dags att söka jobb.

Efter utbildningen

Byggyrket är variationsrikt, självständigt och omväxlande, vilket öppnar många möjligheter för dig. Du kan arbeta både inomhus och utomhus, i byggföretag eller med servicearbeten.

Utbildningen leder till yrken som anläggningsmaskinförare, golvläggare, glastekniker, betong­arbetare, byggnadsarbetare, byggnadsmålare, plåtslagare eller bli egen företagare med mera.

Examen på yrkesprogram

Nytt från hösten 2023 är att en fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500-2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan.

Kraven för yrkesexamen har dock inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng.

Högskolebehörighetsgivande kurser Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 finns inom gymnasiegemensamma ämnen i studieplanen från början. Dessa kurser kan du behålla eller välja bort om du så önskar.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning. Mer information om idrottsprofilerna hittar du här:

Idrottsprofiler på Bromangymnasiet

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen (900 poäng)

Kurs

Poäng

Engelska 5

100 poäng

Engelska 6

100 poäng

Historia 1a1

50 poäng

Idrott och hälsa 1

100 poäng

Matematik 1a

100 poäng

Naturkunskap 1a1

50 poäng

Religionskunskap 1

50 poäng

Samhällskunskap 1a1

50 poäng

Svenska 1

100 poäng

Svenska 2

100 poäng

Svenska 3

100 poäng

Programgemensamma ämnen (400 poäng)

Kurs

Poäng

Bygg och anläggning 1

200 poäng

Bygg och anläggning 2

200 poäng

Övriga ämnen

Kurs

Poäng

Individuellt val

200 poäng

Gymnasiearbete

200 poäng

Inriktningarnas ämnen

Inriktning trä, husbyggnad (600 poäng)

Kurs

Poäng

Husbyggnad nivå 1

200 poäng

Husbyggnad nivå 2

200 poäng

Husbyggnad nivå 3

200 poäng

 

Programfördjupning åk 2 och 3 - trä, husbyggnad

Kurs

Poäng

Träarbete nivå 1

100 poäng

Träarbete nivå 2

200 poäng

Träarbete nivå 3

200 poäng

Ställningsbyggande

100 poäng

 

Inriktning måleri (400 poäng)

Kurs

Poäng

Måleri nivå 1

200 poäng

Måleri nivå 2

200 poäng

Måleri nivå 3

200 poäng

 

Programfördjupning åk 2 och 3 - måleri

Kurs

Poäng

Måleri invändigt nivå 1

200 poäng

Måleri utvändigt nivå 1

100 poäng

Ställningsbyggande

100 poäng

Äldre måleritekniker

200 poäng

 

Inriktning byggnadsplåtslageri (600 poäng)

Kurs

Poäng

Byggnadsplåtslageri nivå 1

200 poäng

Byggnadsplåtslageri nivå 2

200 poäng

Byggnadsplåtslageri nivå 3

200 poäng


Programfördjupning åk 2 och 3 - byggnadsplåtslageri

Kurs

Poäng

Tak och tätskicksmontering

200 poäng

Vetilations installation nivå 1

200 poäng

Vetilations installation nivå 2

200 poäng

 

Inriktning mark och anläggning (600 poäng)

Kurs

Poäng

Anläggning nivå 1

150 poäng

Anläggning nivå 2

150 poäng

Anläggningsförare nivå 2

150 poäng

Anläggningsförare nivå 2

150 poäng

 

Programfördjupning åk 2 och 3 - mark och anläggning

Kurs

Poäng

Grävmaskin nivå 1

200 poäng

Grävmaskin nivå 1

200 poäng

Hjullastare nivå 1

200 poäng