Estetiska programmet - Musik

Två elever spelar elgitarr

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som utvecklar och fördjupar ditt musikkunnande och din musikaliska förmåga. Om du vill du utveckla dina musikkunskaper och samtidigt ha dörrarna öppna för vidare högskolestudier är det här ett program för dig. Estetprogrammet har fem utrustade ensemblesalar, ljudstudio och datasalar. Du har även tillgång till ensemblesalar för egna studier under dagtid.

Vad får jag lära mig på programmet?

Om du väljer estetiska programmet med inriktning musik, får du chansen att utveckla färdigheter och kunskaper inom sång, instrument, ensemble, musikteori, körsång, ljudteknik med mera. Det här är en utbildning som kombinerar teori, kreativitet, musikalitet och reflektion på ett lustfyllt sätt. Undervisningen sker både individuellt och i grupp med lärare som har lång erfarenhet från musikens alla grenar.

Musikundervisningen handlar bland annat om att få röstkontroll, teknik, repertoar och stilkännedom. Målet är att du som musikelev ska bli mera självständig, vilket innebär att du skall våga söka nya vägar till ditt egna vokala och instrumentala uttryck.

Vad leder utbildningen till?

Utbildningen ger dig grundläggande behörighet och möjlighet att studera vidare på högskolor och universitet inom estetiska ämnen, men även inom andra områden och yrken. En del av eleverna som har tagit studenten på estetiska programmet läser till exempel vidare till förskollärare, lärare, polis, ekonom eller journalist. Vissa väljer även att studera till yrken så som musiker, musiklärare eller ljudtekniker.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning. Mer information om idrottsprofilerna hittar du här:

Idrottsprofiler på Bromangymnasiet

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Vilka ämnen ingår i utbildningen

Gymnasiegemensamma ämnen

1150p

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1 b

100

Historia 2 b - kultur

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1b

100

Naturkunskap 1b

100

Relionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1,2 och 3

300Programgemensamma ämnen

150p

Estetisk kommunikation 1

100

Konstarterna och samhället

50Gymnasiearbete

100Individuellt val

200Inriktning

400p

Ensemble med körsång

200

Gehörs- och musiklära 1

100

Instrument eller sång 1

100Programfördjupningar