Industritekniska programmet (HIT)

Industritekniska programmet är en yrkesutbildning där du får följa hela kedjan - från idé till färdig produkt i samarbete med ortens industrier. Är du intresserad av teknik och tycker om att jobba praktiskt, då är det här ett program för dig. Här lär du dig konsten att svetsa, svarva, skruva, konstruera, reparera, tillverka, och bygga saker till dig själv och andra.

Under utbildningen får du arbeta med produktframställning, driftsäkerhet och underhåll. Du får även kunskaper i hantering och planering av avancerade tekniska system, olika svetsmetoder, plåtbearbetning samt CNC- och maskinbearbetning.

Teknikcollege Hälsingland

I maj 2010 blev programmet certifierat som Teknikcollege Hälsingland. Det innebär att gymnasium och vuxenutbildning samarbetar med arbetsgivarna – både offentliga och privata. Tillsammans formar vi relevanta utbildningar, som ska ge eleverna en utbildning som grundar sig på de verkliga behoven som finns ute på arbetsplatserna.

Inriktning

Alla elever som går Industritekniska programmet läser inriktningen produkt och maskinteknik där du får lära dig tillverka detaljer i metall och andra material med hjälp av svetsar, svarvar, fräsar och borrmaskiner. I början arbetar du med maskiner som man ställer in manuellt men efter hand går du över till att använda mer avancerade datorstyrda maskiner, t.ex CNC-maskiner för tillverkning av detaljer.

Ett fjärde utbildningsår med lön

Efter dina tre år på Industritekniska programmet har du möjlighet att läsa ett fjärde kompetenshöjande år med avtalsenlig lön. Det innebär att du praktiserar fyra dagar i veckan på något av våra företag som är med i Teknikcollege och en dag i veckan är du i skolan och pluggar olika ämnen. På så sätt förankras dina teoretiska kunskaper ute i verkligheten och du får chans att visa dina färdigheter för företaget.

Efter utbildningen

Du kan välja att söka till fjärde kompetenshöjande utbildningsåret eller söka jobb direkt. Efter tre år på Industritekniska programmet har du fått en stabil grund inför ditt framtida yrke inom industrin, som exempelvis svetsare, montör, reparatör, CNC-operatör, maskinoperatör eller söka vidare.

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

600p

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1

100Programgemensamma ämnen

400p

Ind.tekn. processer 1

100

Människan i industrin 1

100

Produktionskunskap 1

100

Produktionsutrustning 1

100Individuellt val

200pGymnasiearbete

100pInriktning Produkt och maskinteknik

300p

Datorstyrd produktion 1

100

Produktionsutrustning 2

100

Produktutveckling 1

100Programfördjupningar (exempel)

900p

Produktionsutrustning 2


Svets grund


Tillverkningsunderlag 1


Underhåll Elteknik


Avhjälpande underhåll 1,2


Datorstyrd produktion 2, 3


Kälsvets 1, 2


Reseproduktion o försälj


Underhåll - driftsäkerhet,


Underhåll - lager och smörjteknik


Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig
Skriv ut

Kontakt

Bildlänk till Inför gymnasievalet - Besök ett gymnasieprogram för en dag
Bildlänk till Möjlighet till grundläggande behörighet
Bildlänk till Teknikcollege Hälsingland

Bromangymnasiet ska vara en mötesplats för elever där de genom ett aktivt lärande erövrar goda kunskaper och därmed en stark tro på framtiden