Industri­tekniska programmet (HIT)

Elev står och svetsar.

Industritekniska programmet är en yrkesutbildning där du får följa hela kedjan - från idé till färdig produkt i samarbete med ortens industrier. Är du intresserad av teknik och tycker om att jobba praktiskt, då är det här ett program för dig.

Vad får jag lära mig på programmet?

Här lär du dig konsten att svetsa, svarva, skruva, konstruera, reparera, tillverka, och bygga saker till dig själv och andra. Under utbildningen får du arbeta med produktframställning, driftsäkerhet och underhåll. Du får även kunskaper i hantering och planering av avancerade tekniska system, olika svetsmetoder, plåtbearbetning samt CNC- och maskinbearbetning.

Vilka inriktningar kan jag välja?

Om du väljer industritekniska programmet kommer du att läsa inriktningen produkt och maskinteknik. Du kommer att få lära dig tillverka detaljer i metall och andra material med hjälp av svetsar, svarvar, fräsar och borrmaskiner. I början arbetar du med maskiner som vi ställer in manuell,t men efter hand går du över till att använda mer avancerade datorstyrda maskiner, till exempel CNC-maskiner för tillverkning av detaljer.

Yrkesutgångar

På HIT kan du utbilda dig inom tre yrkesutgångar. De yrkesutgångar som finns att välja är:

  • svetsare
  • CNC operatör
  • underhållsmekaniker

Inom alla yrkesutgångar har vi mycket gott samarbete med företagen på orten och du har mycket goda möjligheter att få jobb efter din utbildning.

Certifierat som Teknikcollege Hälsingland

HIT är certifierat som Teknikcollege Hälsingland. Det innebär att vi samarbetar med framtida arbetsgivare inom branchen så att utbildningen är formad utifrån de verkliga behoven som finns ute på arbetsplatserna.

Teknikcollege

Ett fjärde utbildningsår med lön

Efter dina tre år på Industritekniska programmet har du möjlighet att läsa ett fjärde kompetenshöjande år med avtalsenlig lön. Det innebär att du praktiserar fyra dagar i veckan på något av våra företag som är med i Teknikcollege och en dag i veckan är du i skolan och pluggar olika ämnen. På så sätt förankras dina teoretiska kunskaper ute i verkligheten och du får chans att visa dina färdigheter för företaget.

Efter utbildningen

Du kan välja att söka till fjärde kompetenshöjande utbildningsåret eller söka jobb direkt. Efter tre år på Industritekniska programmet har du fått en stabil grund inför ditt framtida yrke inom industrin, som exempelvis svetsare, montör, reparatör, CNC-operatör, maskinoperatör eller söka vidare.

Examen på yrkesprogram

Nytt från hösten 2023 är att en fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 - 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Kraven för yrkesexamen har dock inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng. Högskolebehörighetsgivande kurser Svenska 2, Svenska 3 och engelska 6 finns inom gymnasiegemensamma ämnen i studieplanen från början. Dessa kurser kan behållas kvar eller väljas bort om så önskas.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning. Mer information om idrottsprofilerna hittar du här:

Idrottsprofiler på Bromangymnasiet

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

900p

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1

100

Svenska 2

100

Svenska 3

100



Programgemensamma ämnen

400p

Ind.tekn. processer 1

100

Människan i industrin 1

100

Produktionskunskap 1

100

Produktionsutrustning 1

100



Individuellt val

200p



Gymnasiearbete

100p



Inriktning Produkt och maskinteknik

300p

Datorstyrd produktion 1

100

Produktionsutrustning 2

100

Produktutveckling 1

100



Programfördjupningar (exempel)

900p

CNC-operatör metall


Datorstyrd produktion 01S x4


Datorstyrd produktion 2


Datorstyrd produktion 3


Produktionsutrustning 3


Sammanfogning




Svetsare


Datorstyrd produktion 1s


Kälsvets 1s


Kälsvets 1s


Sammanfogning


Industriteknisk fördjupning 1


Industriteknisk fördjupning 2




Underhållsmekaniker


Avhjälpande underhåll 1, 2


Underhåll - driftsäkerhet


Underhåll - lager och smörjteknik


Industriteknisk fördjupning 1,2


Kälsvets 1


Produktionsutrustning 3


Sammanfogning