Industritekniska programmet (HIT)

Industritekniska programmet är en yrkesutbildning där du får följa hela kedjan - från idé till färdig produkt i samarbete med ortens industrier. Är du intresserad av teknik och tycker om att jobba praktiskt, då är det här ett program för dig.

Vad får jag lära mig på programmet?

Här lär du dig konsten att svetsa, svarva, skruva, konstruera, reparera, tillverka, och bygga saker till dig själv och andra. Under utbildningen får du arbeta med produktframställning, driftsäkerhet och underhåll. Du får även kunskaper i hantering och planering av avancerade tekniska system, olika svetsmetoder, plåtbearbetning samt CNC- och maskinbearbetning.

Vilka inriktningar kan jag välja?

Om du väljer industritekniska programmet kommer du att läsa inriktningen produkt och maskinteknik. Du kommer att få lära dig tillverka detaljer i metall och andra material med hjälp av svetsar, svarvar, fräsar och borrmaskiner. I början arbetar du med maskiner som vi ställer in manuell,t men efter hand går du över till att använda mer avancerade datorstyrda maskiner, till exempel CNC-maskiner för tillverkning av detaljer.

Teknikcollege Hälsingland

Programmet är certifierat som Teknikcollege Hälsingland. Det innebär att vi samarbetar med arbetsgivarna inom branchen. Industritekniska programmet är format utifrån de verkliga behoven som finns ute på arbetsplatserna.

Ett fjärde utbildningsår med lön

Efter dina tre år på Industritekniska programmet har du möjlighet att läsa ett fjärde kompetenshöjande år med avtalsenlig lön. Det innebär att du praktiserar fyra dagar i veckan på något av våra företag som är med i Teknikcollege och en dag i veckan är du i skolan och pluggar olika ämnen. På så sätt förankras dina teoretiska kunskaper ute i verkligheten och du får chans att visa dina färdigheter för företaget.

Efter utbildningen

Du kan välja att söka till fjärde kompetenshöjande utbildningsåret eller söka jobb direkt. Efter tre år på Industritekniska programmet har du fått en stabil grund inför ditt framtida yrke inom industrin, som exempelvis svetsare, montör, reparatör, CNC-operatör, maskinoperatör eller söka vidare.

Kan jag få högskolebehörighet?

Du kan få högskolebehörighet om du väljer till kurser i svenska och engelska inom det individuella valet eller inom programfördjupningen. Bra att veta är att detta inte är möjligt om du går en idrottsutbildning.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning.

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

600p

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1

100Programgemensamma ämnen

400p

Ind.tekn. processer 1

100

Människan i industrin 1

100

Produktionskunskap 1

100

Produktionsutrustning 1

100Individuellt val

200pGymnasiearbete

100pInriktning Produkt och maskinteknik

300p

Datorstyrd produktion 1

100

Produktionsutrustning 2

100

Produktutveckling 1

100Programfördjupningar (exempel)

900p

Produktionsutrustning 2


Svets grund


Tillverkningsunderlag 1


Underhåll Elteknik


Avhjälpande underhåll 1,2


Datorstyrd produktion 2, 3


Kälsvets 1, 2


Reseproduktion o försälj


Underhåll - driftsäkerhet,


Underhåll - lager och smörjteknik


Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig
Skriv ut

Kontakt

Bildlänk till sidan Prova på att vara elev för en dag. Inför gymnasievalet - Besök ett gymnasieprogram för en dag
Bildlänk till Möjlighet till grundläggande behörighet
Bildlänk till Teknikcollege Hälsingland

Bromangymnasiet ska vara en mötesplats för elever där de genom ett aktivt lärande erövrar goda kunskaper och därmed en stark tro på framtiden