Teknik­­programmet

Två elever sitter framför en laptop. På skärmen syns en kod-slinga.

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program där du får arbeta från en idé till en färdig produkt. Är du nyfiken på hur saker runt omkring dig fungerar och är intresserad av teknik och problemlösning, då är Teknikprogrammet en utbildning för dig.

På Teknikprogrammet lär du dig att arbeta tillsammans med andra och övar upp din förmåga att se sammanhang och helheter genom att arbeta ämnesövergripande i projektform, vilket ger dig viktiga kunskaper inför kommande studier på högskola och universitet men även i ditt framtida yrkesliv.

I bygget av framtidens hållbara samhälle kommer teknik inom alla områden att behövas liksom kreativitet och entreprenörsanda. Programmet är med i Teknikcollege Hälsingland vilket innebär att vi samarbetar med de lokala företagen för att göra utbildningen så verklighetsförankrad som möjligt.

Vilka inriktningar kan jag välja?

Du kan välja på två inriktningar inom teknikprogrammet; Informations- och medieteknik och Design- och produktutveckling

Tycker du om att arbeta med datorer? Vill du också veta hur de fungerar, är uppbyggda och hur programvaror och webbsidor byggs? Då kan inriktningen information- och medieteknik på Teknikprogrammet vara något för dig

Du får lära dig grundläggande programmering och hur man bygger både textbaserade och grafiska programvaror. Du lär dig även att bygga webbsidor från grunden och hur man anpassar till olika skärmstorlekar samt hur man publicerar dessa på Internet.

Du får även lära dig hur datorns delar fungerar, hur man installerar operativsystem, programvaror och hur nätverk fungerar.

Inriktningen ger dig en bra grund för utbildningar inom informations- och medieteknik och med rätt fördjupningskurser blir du även behörig till olika ingenjörsutbildningar.

Brukar du ha idéer om hur du ska förbättra saker du använder? Som din telefon eller väska? Då är inriktningen design och produktutveckling på Teknikprogrammet något du ska fundera över.

Inriktningen ger dig kunskaper och färdigheter i design och produktutveckling. Inriktningen behandlar designprocess och designmetodik vilket innebär att skapa en produkt hela vägen från idé fram till en prototyp.

Du kommer att arbeta med din färg- och formkänsla men också med att lösa problem och öva upp din kreativa förmåga. Kurser i Cad kommer lära dig att göra ritningar i 2-d och 3-D.

Inriktningen har gett dig en bra grund för att studera vidare inom design, arkitektur, formgivning, media, reklam eller teknisk högskola. Med rätt programfördjupningar blir du även behörig till att söka till civilingenjörssutbildningar.

Certifierat som Teknikcollege Hälsingland

Teknikprogrammet är certifierat som Teknikcollege Hälsingland. Det innebär att utbildningen samarbetar med möjliga framtida arbetsgivare för att ge dig som en elev en utbildning som grundar sig på de verkliga behoven som finns ute på arbetsplatserna.

Teknikcollege

Mellanåret med HIG

Du som läser Teknikprogrammet har efter avslutad gymnasieutbildning chansen att söka ‘mellanåret’. Mellanåret är ett samarbete med Högskolan i Gävle och ortens företag, här får du en unik chans att kombinera utvalda kurser på högskola med jobb på ett teknikföretag.

Mer information om "Mellanåret"

Efter utbildningen

Teknikprogrammet ger dig en bred behörighet inför högskolestudier inom det tekniska/naturvetenskapliga området. Du får även möjlighet att läsa in behörighet för att söka in till högskolans civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar genom dina val av programfördjupningar och individuella val. Det betyder att den inriktningen också ger behörighet till de allra flesta övriga högskoleutbildningar. Exempel på områdesinriktningar du kan söka till är hydraulik, vindkraftsteknik, fiberteknik, grafisk design, logistik, energi och miljö och industriell ekonomi. Arbetsmarknaden för ingenjörer/tekniker ser ljus ut både i Sverige och internationellt.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning. Mer information om idrottsprofilerna hittar du här:

Idrottsprofiler på Bromangymnasiet

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

1100p

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1

100

Svenska 2

100

Svenska 3

100Programgemensamma ämnen

400p

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Teknik 1

150Individuellt val

200pGymnasiearbete

100pInriktning design- och produktutveckling

300p

Bild och form 1a1

50

CAD 1

50

Design 1

100

Konstruktion 1

100Inriktning Informations- och medieteknik

300p

Dator- och nätverksteknik

100

Programmering 1

100

Webbutveckling 1

100Programfördjupningar (exempel)

400p

Fysik 2


Matematik 4


Teknik 2


Naturvetenskaplig specialisering mot Astronomi


Matematik 5


Miljö och energikunskap


Ledarskap och organisation


ProduktionsutrustningTeknikColllege Hälsinglands logotyp