Teknik­­programmet

Två elever sitter framför en laptop. På skärmen syns en kod-slinga.

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program där du får arbeta från en idé till en färdig produkt. Är du nyfiken på hur saker runt omkring dig fungerar och är intresserad av teknik och problemlösning, då är Teknikprogrammet en utbildning för dig.

På Teknikprogrammet lär du dig att arbeta tillsammans med andra och övar upp din förmåga att se sammanhang och helheter genom att arbeta ämnesövergripande i projektform, vilket ger dig viktiga kunskaper inför kommande studier på högskola och universitet men även i ditt framtida yrkesliv.

I bygget av framtidens hållbara samhälle kommer teknik inom alla områden att behövas liksom kreativitet och entreprenörsanda. Programmet är med i Teknikcollege Hälsingland vilket innebär att vi samarbetar med de lokala företagen för att göra utbildningen så verklighetsförankrad som möjligt.

Vilka inriktningar kan jag välja?

Du kan välja på två inriktningar inom teknikprogrammet; Informations- och medieteknik och Design- och produktutveckling

Tycker du om att arbeta med datorer? Vill du också veta hur de fungerar, är uppbyggda och hur programvaror och webbsidor byggs? Då kan inriktningen information- och medieteknik på Teknikprogrammet vara något för dig

Du får lära dig grundläggande programmering och hur man bygger både textbaserade och grafiska programvaror. Du lär dig även att bygga webbsidor från grunden och hur man anpassar till olika skärmstorlekar samt hur man publicerar dessa på Internet.

Du får även lära dig hur datorns delar fungerar, hur man installerar operativsystem, programvaror och hur nätverk fungerar.

Inriktningen ger dig en bra grund för utbildningar inom informations- och medieteknik och med rätt fördjupningskurser blir du även behörig till olika ingenjörsutbildningar.

Brukar du ha idéer om hur du ska förbättra saker du använder? Som din telefon eller väska? Då är inriktningen design och produktutveckling på Teknikprogrammet något du ska fundera över.

Inriktningen ger dig kunskaper och färdigheter i design och produktutveckling. Inriktningen behandlar designprocess och designmetodik vilket innebär att skapa en produkt hela vägen från idé fram till en prototyp.

Du kommer att arbeta med din färg- och formkänsla men också med att lösa problem och öva upp din kreativa förmåga. Kurser i Cad kommer lära dig att göra ritningar i 2-d och 3-D.

Inriktningen har gett dig en bra grund för att studera vidare inom design, arkitektur, formgivning, media, reklam eller teknisk högskola. Med rätt programfördjupningar blir du även behörig till att söka till civilingenjörssutbildningar.

Certifierat som Teknikcollege Hälsingland

Teknikprogrammet är certifierat som Teknikcollege Hälsingland. Det innebär att utbildningen samarbetar med möjliga framtida arbetsgivare för att ge dig som en elev en utbildning som grundar sig på de verkliga behoven som finns ute på arbetsplatserna.

Teknikcollege

Mellanåret med HIG

Du som läser Teknikprogrammet har efter avslutad gymnasieutbildning chansen att söka ‘mellanåret’. Mellanåret är ett samarbete med Högskolan i Gävle och ortens företag, här får du en unik chans att kombinera utvalda kurser på högskola med jobb på ett teknikföretag.

Mer information om "Mellanåret"

Efter utbildningen

Teknikprogrammet ger dig en bred behörighet inför högskolestudier inom det tekniska/naturvetenskapliga området. Du får även möjlighet att läsa in behörighet för att söka in till högskolans civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar genom dina val av programfördjupningar och individuella val. Det betyder att den inriktningen också ger behörighet till de allra flesta övriga högskoleutbildningar. Exempel på områdesinriktningar du kan söka till är hydraulik, vindkraftsteknik, fiberteknik, grafisk design, logistik, energi och miljö och industriell ekonomi. Arbetsmarknaden för ingenjörer/tekniker ser ljus ut både i Sverige och internationellt.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning. Mer information om idrottsprofilerna hittar du här:

Idrottsprofiler på Bromangymnasiet

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen (1 100 poäng)

Kurs

Poäng

Engelska 5

100 poäng

Engelska 6

100 poäng

Historia 1a1

50 poäng

Idrott och hälsa 1

100 poäng

Matematik 1c

100 poäng

Matematik 2c

100 poäng

Matematik 3c

100 poäng

Religionskunskap 1

50 poäng

Samhällskunskap 1b

100 poäng

Svenska 1

100 poäng

Svenska 2

100 poäng

Svenska 3

100 poäng

Programgemensamma ämnen (400 poäng)

Kurs

Poäng

Fysik 1

150 poäng

Kemi 1

100 poäng

Teknik 1

150 poäng

Övriga ämnen

Kurs

Poäng

Individuellt val

200 poäng

Gymnasiearbete

100 poäng

Inriktningarnas ämnen

Inriktning design- och produktutveckling (300 poäng)

Kurs

Poäng

Bild och form 1a1

50 poäng

CAD 1

50 poäng

Design 1

100 poäng

Konstruktion 1

100 poäng

Inriktning informations- och medieteknik (300 poäng)

Kurs

Poäng

Dator- och nätverksteknik

100 poäng

Programmering 1

100 poäng

Webbutveckling 1

100 poäng

Programfördjupningar (400 poäng)

Exempel på kurser:

  • Fysik 2
  • Matematik 4
  • Teknik 2
  • Naturvetenskaplig specialisering mot Astronomi
  • Matematik 5
  • Miljö och energikunskap
  • Ledarskap och organisation
  • Produktionsutrustning
TeknikColllege Hälsinglands logotyp