Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program där du får arbeta från en idé till en färdig produkt. Är du nyfiken på hur saker runt omkring dig fungerar och är intresserad av teknik och problemlösning, då är Teknikprogrammet en utbildning för dig.

Vad får jag lära mig på programmet?

På Teknikprogrammet lär du dig att arbeta tillsammans med andra och övar upp din förmåga att se sammanhang och helheter genom att arbeta ämnesövergripande i projektform, vilket ger dig viktiga kunskaper inför kommande studier på högskola och universitet men även i ditt framtida yrkesliv.

I bygget av framtidens hållbara samhälle kommer teknik inom alla områden att behövas liksom kreativitet och entreprenörsanda. Programmet är med i Teknikcollege Hälsingland vilket innebär att vi samarbetar med de lokala företagen för att göra utbildningen så verklighetsförankrad som möjligt.

Vilka inriktningar kan jag välja?

Du kan välja på tre inriktningar inom teknikprogrammet:

  • Design- och produktutveckling
  • Samhällsbyggande och miljö
  • Informations- och medieteknik

Teknikcollege Hälsingland

Teknikprogrammet är certifierat som Teknikcollege Hälsingland. Det innebär att gymnasium och vuxenutbildning samarbetar med arbetsgivarna – både offentliga och privata. Tillsammans formar vi relevanta utbildningar, som ska ge dig som en elev en utbildning som grundar sig på de verkliga behoven som finns ute på arbetsplatserna.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

När du läser Teknikprogrammet har du möjlighet att göra APL (arbetsplatsförlagt lärande) i årskurs 2 och årskurs 3. Du kan välja om du vill göra din APL i Sverige eller utomlands. Genom APL får du insyn i vad det finns för olika yrkesroller inom teknikbranschen. Du får också chansen att utveckla de praktiska och teoretiska kunskaper som branschen efterfrågar. Om du väljer att göra din APL utomlands får du, utöver en yrkesmässig utveckling, möjlighet att växa genom möten med nya människor i nya situationer där du övar dig på språk och kommunikation i en annan kultur.

Mellanåret med HIG

Du som läser Teknikprogrammet har efter avslutad gymnasieutbildning chansen att söka ‘mellanåret’. Mellanåret är ett samarbete med Högskolan i Gävle och ortens företag, här får du en unik chans att kombinera utvalda kurser på högskola med jobb på ett teknikföretag.

Efter utbildningen

Teknikprogrammet ger dig en bred behörighet inför högskolestudier inom det tekniska/naturvetenskapliga området. Du får även möjlighet att läsa in behörighet för att söka in till högskolans civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar genom dina val av programfördjupningar och individuella val. Det betyder att den inriktningen också ger behörighet till de allra flesta övriga högskoleutbildningar. Exempel på områdesinriktningar du kan söka till är hydraulik, vindkraftsteknik, fiberteknik, grafisk design, logistik, energi och miljö m.m. Arbetsmarknaden för ingenjörer/tekniker ser ljus ut både i Sverige och internationellt.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning.

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

1100p

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1

100

Svenska 2

100

Svenska 3

100Programgemensamma ämnen

400p

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Teknik 1

150Individuellt val

200pGymnasiearbete

100pInriktning design- och produktutveckling

300p

Bild och form 1a1

50

CAD 1

50

Design 1

100

Konstruktion 1

100Inriktning samhällsbyggande och miljö

300p

Arkitektur - hus

100

Hållbart samhällsbyggande

100

Byggnadsverk

100Inriktning Informations- och medieteknik

300p

Dator- och nätverksteknik

100

Programmering 1

100

Webbutveckling 1

100Programfördjupningar (exempel)

400p

Arkitektur rum (SAM), Programmering 2 (INF), Produktionsutrustning 1 (DES), Fysik 2, Matematik 4, Teknik 2, Teknik specialisering och Matematik 5Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig
Skriv ut

Kontakt

Bildlänk till sidan Prova på att vara elev för en dag. Inför gymnasievalet - Besök ett gymnasieprogram för en dag
Bildlänk till Teknikcollege Hälsingland

Bromangymnasiet ska vara en mötesplats för elever där de genom ett aktivt lärande erövrar goda kunskaper och därmed en stark tro på framtiden