Prao i årskurs 8 och 9

Alla elever ska göra prao, Praktisk arbetslivsorientering, i årskurs 8 och 9. Prao ger dig en första kontakt med arbetslivet och hjälper dig när du ska bestämma vad du vill gå på gymnasiet.

Genom prao lär du dig mer om vad du själv är sugen på att göra i framtiden och hur du kan ta dig dit. Du kan få chansen att testa ett jobb du är nyfiken på. Det kan också ett sätt att skapa dig kontakter inför sommarjobb.

Inplanerade praoveckor

Vecka 38-39: Holmen PRAO

Holmen prao

Vecka 40: Iggesunds skola / Teknikprao för tjejer och icke-binära

• Måndag 12 september: sista dag önska plats
  • Torsdag 15 september: besked
  • Torsdag 22 september: sista dag registrera egen praoplats

Teknikprao för tjejer och icke-binära

Vecka 41: Östra skolan AB

• Vecka 13 Iggesund
  • Vecka 16 Öster CDE
  • Vecka 17 Öster AB

Vanliga frågor om prao för dig som elev och vårdnadshavare

Du gör prao fem dagar på våren i årskurs 8 och fem dagar på hösten i årskurs 9.

Kommunen har en praobank, samverka.nu, där du enkelt kan ansöka om en praoplats. Du kan också söka en egen praoplats, men får inte kontakta de arbetsplatser som redan finns i praobanken.

Praobanken på samverka.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns också vissa branscher som erbjuder branschprao:

Läs mer om branschprao

Ja. I skolan får du hjälp och tips kring hur du själv kan söka. Om du skaffar en egen praktikplats kan du registrera alla uppgifter själv på samverka.nu. Bokningen hamnar i klasslistan precis som en vanlig bokning.

Film som visar hur du registrerar en praoplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

• Du får börja tidigast 06.00.
  • Du får sluta senast 20.00.
  • Din arbetstid får vara max 7 timmar per dag.
  • Du ska ha minst 30 minuters rast senast efter 4 ½ timmar. Du kan även behöva kortare pauser utöver lunch.

Nej. På helger är det inte skoltid och då får du inte göra prao.

Dina kläder ska anpassas efter arbetets art. I vissa fall får du låna skyddskläder på arbetsplatsen.

På ditt praktikort ser du allt som handlar om din prao. Två veckor före praktikstart får du ett mejl med en länk till ditt praktikkort.

På praktikkortet finns praktisk information till praoplatsen, var du ska äta lunch samt kontaktuppgifter. Det är viktigt att du kontaktar sin praoplats för att presentera dig innan praoveckan börjar.

Under praoveckan kommer praoplatsen fylla i närvaro samt skriva ett omdöme i praktikkortet som du får digitalt efter praoveckan är avslutad.

Film om praktikkort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du gör din prao i Hudiksvalls kommun och har en kommunal skola inom rimligt avstånd äter du lunch där. Om det inte finns någon skola som du kan äta lunch på tar du antingen med egen lunch eller går till en restaurang för att äta där.

Om du inte kan äta på en kommunal skola har du rätt till matersättning med 45 kr per dag. Blanketten för matersättning hämtar du hos din studie- och yrkesvägledare efter din prao.

Om du hellre vill äta egen lunch eller gå på en restaurang trots att det finns en skola inom rimligt avstånd får du givetvis göra det. Men då får du ingen matersättning för det.

Nej, om du väljer att praoa i en annan kommun får du inte reseersättning. Inom Hudiksvalls kommun åker du på ditt busskort.

Vissa branscher erbjuder eleverna att söka prao hos dem för att göra en så kallad branschprao. Det kan t ex vara:

• Prao inom vården hos Region Gävleborg
  • Prao inom äldreomsorgen.
  • Prao på Hudiksvalls Kommunledningskontor 17-21 okt under ht-22
  • Byggprao
  • Holmenprao 19-26 sep under ht-22
  • Teknikprao för tjejer och icke-binära 3-7 okt under ht- 22

Prata med din studie- och yrkesvägledare för information om vilka branschprao som är aktuella och hur du ansöker dem.

Ja, du är försäkrad genom kommunens olycksfallsförsäkring för barn och ungdomar under praotiden.

Kommunens Olycksfallsförsäkring barn och ungdomar

Det direkta arbetsmiljöansvaret för elever som är på prao ligger på den som driver verksamheten, alltså arbetsgivaren.

Om du blir sjuk ska du sjukanmäla dig till skolan och till praoplatsen.

• Gå till samverka.nu
  • Klicka på "Logga in"
  • Klicka på "glömt ditt lösenord" så får du en återställningslänk till din skolmejl.

Ja, prao är en del av undervisningen. Prao är obligatoriskt i grundskolan med sammanlagt tio dagar i årskurs 8 och/eller 9.

Är du arbetsgivare och intresserad av att ta emot en praoelev?

Du som arbetsgivare kan ta emot en praoelev. Här kan du läsa mer:

Ta emot prao årskurs 8 och 9