Digitalt verktyg i undervisningen - grundskolan

I våra grundskolor använder vi flera olika digitala verktyg och läromedel i undervisningen, som till exempel Skolon och Google Suite. Här hittar du information om våra verktyg, men också hur du kommer åt Skolon och ditt Google-konto från en annan dator än den du har i skolan.

Skolon - genväg till verktyg och läromedel

I Skolon hittar du som elev genvägar och information om dina digitala verktyg och läromedel. I Skolon är allt samlat på ett ställe.

Hur kommer jag åt Skolon?

Om du har en Chromebook från skolan så finns Skolon i webbläsaren. Väljer du att använda en egen dator så måste du logga in i och använda webbläsaren Chrome. Hur du loggar in i Chrome och kommer åt ditt google-konto kan du se i en film längre ner på den här sidan.

Vilka digitala verktyg har jag som elev tillgång till?

På skolorna i Hudiksvalls kommun använder vi bland annat Google Suite for education Sweden, som erbjuder flera olika verktyg som vi kan använda i undervisningen. Alla elever får ett eget konto i Google automatiskt när de börjar i våra skolor.

Google Suite for Education på Googles webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vanliga frågor och svar om de digitala verktygen

Ja, du kan logga in i webbläsaren Chrome för att synkronisera ditt konto och komma åt Gmail, Drive och andra tjänster från Google. Instruktioner för hur du loggar in hittar du i videon nedan eller genom att läsa på Googles supportsida.

Ja, våra skolor använder flera olika digitala lärverktyg som ett stöd i språk-, läs- och skrivutvecklingen. Här hittar du mer information om de verktygen:

Digitala verktyg för språk-, läs- och skrivutveckling

Du och din lärare måste komma överrens om på vilket sätt du får dina uppgifter. Ett digitalt verktyg som finns är Google Classroom, som fungerar som ett virtuellt klassrum. Där får du som elev uppgifter och din lärare kan kommunicera med dig och din klass samt dela material, länkar m.m. Uppgifterna som du gör i Classroom sparas automatiskt på din Google Drive.

Googles supportsida för Classroom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ja, din lärare kan dela ut uppgifter i Unikum. I den här filmen kan du se hur du hittar dina uppgifter:

I Unikum hittar du som vårdnadshavare pedagogisk dokumentation, omdömen och elevdokumentation. Du får också information från skolan och klassen i Unikum.

Unikum

Genom Google Meet kan du ha videosamtal och chatta med din lärare. Där kan din lärare bjuda in dig till genomgångar och svara på frågor från dig och dina klasskompisar. Google Meet används med webbläsaren Chrome på Chromebook, PC och Mac. Appen Hangout kan hämtas till telefoner (android och IOS) och iPad.

Här hittar du en instruktionsfilmen om hur du går med i ett Google Meet:

Skolahemma.se är ett stöd för skolan under Coronapandemin. De har också tagit fram ett stöd till dig som vårdnadshavare när ditt barn ska undervisas på distans.

Rise - Stöd för dig som vårdnadshavare under distansundervisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skolahemma.se upprätthålls av RISE i samverkan med Skolverket, SKR, UR, Swedish Edtech Industry, Skolforskningsinstitutet och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Mer information på skolahemma.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.