Unikum - lärportal för förskola och grundskola

I våra förskolor och grundskolor använder vi det digitala verktyget Unikum för att dokumentera det enskilda barnets lärande och kommunicera med dig som vårdnadshavare.

Genom Unikum kan du följa ditt barns utveckling och lärande på ett lättillgängligt sätt. Dokumentationen i Unikum används dessutom som grund för utvecklingssamtalet.

I förskolan används Unikum för pedagogisk dokumentation, men också för information och delaktighet för dig som vårdnadshavare.

Personalen använder Unikum i sin reflektion kring ditt barns utveckling och lärande. Dokumentationen har en tydlig koppling till förskolans uppdrag och strävansmål utifrån verksamhetens innehåll och genomförande.

Genom Unikums blogg får du som vårdnadshavare också information från förskolan genom exempelvis månadsbrev.

I Unikum hittar du som vårdnadshavare pedagogisk dokumentation, omdömen och elevdokumentation. Du får också information från skolan och klassen i Unikum.

Ditt barns kunskapsutveckling uppdateras i Unikum varje termin av barnets lärare. Det gör att du som vårdnadshavare hela tiden har möjlighet att följa ditt barns utveckling och skolans bedömning.

Genom Unikum kan du också få exempelvis klassens veckobrev och viktig information vid akuta situationer, som exempelvis snöstormar. På så sätt har du dokumentation och information samlat på ett ställe.

Vanliga frågor och svar om Unikum

För att logga in behöver du e-legitimation.

Unikum hämtar dina kontaktuppgifter från Skolplatsen. När du ändrar uppgifterna i Skolplatsen ändras de också i Unikum.

Du som vårdnadshavare har en anpassad startsida där du lätt kan navigera vidare för att se mer information om ditt barns lärande.

Har du appen appen Unikum Familj kan du aktivera pushnotiser.

Varje kväll skickas ett samlingmejl med dagens nya notiser till din angivna e-post. Det gör att du inte behöver inte leta runt i Unikum efter ny information. 

Du hittar också notiserna på sidan "Notiser" (ringklockan uppe i vänster) i Unikum.

Information som är brådskande kan skickas ut direkt. Mejlet går då iväg snabbt och når dig under dagen. Dessa utskick kan du läsa direkt i e-posten utan att du behöver logga in.

Nej, du loggar in på ett ställe. På startsidan får du en överblick över dina barn, oavsett vilken skolform de går i. Därifrån kan du lätt navigera vidare in på respektive barn för att se mer information om barnets utveckling.

Det är endast du som vårdnadshavare och personalen som jobbar med ditt barn som kan se dokumentationen om ditt barn. Du kan inte ta del av några andra barns dokumentation.

Du får inte kopiera, dela eller använda foton och dokumentation från Unikum i andra sammanhang som exempelvis på sociala medier som Facebook och Instagram.

Personnummer används för att identifiera dig och ditt barn. Personnumret används för att garantera att uppgifterna om barnet kopplas till rätt vårdnadshavare.

Dokumentationen om ditt barn finns kvar under barnets tid i förskolan och skolan. Vid byte av förskola eller skola inom kommunen följer barnets dokumentation med.

Informationen skickas krypterad över internet, precis som för internetbanker och du måste också använda e­legitimation för att logga in.

Om e-legitimationen inte fungerar kontaktar du din utgivare av e-legitimationen, vilket vanligtvis är din bank.

Du kan testa om din e-legitimation fungerar på testsidan nedan. Skulle e-legitimationen fungera på testsidan, men inte när du försöker logga in i Unikum ligger troligtvis felet i Unikum. Ta då kontakt med förskolans eller skolans administratör.

Testa din e-legitimation på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du inte har tillgång till e-legitimation kan du få ett användarnamn och lösenord som används för inloggning. Förskolans eller skolans administratör kan hjälpa dig med användarnamn.