Den bästa för miljön är att det inte blir något avfall. Att återanvända och återvinna är bättre än att energiutvinna. Att deponera = gräva ner sopor är det sista alternativet.

Avfall och återvinning

Inga plast på åkrarna

Varje vecka fyller vi en långtradare med 30 ton matavfall och kör till Uppsala. Det blir fordonsgas som används i bussar och bilar. Det blir också biogödsel som läggs på åkrar. Bönderna vill absolut inte ha plast på sina åkrar. Därför är det viktigt att du inte lägger någon plast i den bruna tunnan. Vi får hjälpas åt att berätta det för andra som kanske inte har koll. Tillsammans räddar vi världen en liten bit i taget!

Det bästa är förstås att det inte blir sopor men soporna som blir behöver vi alla hjälpas åt att sortera, återvinna och ta hand om.

Återvinningscentraler

På Ulvberget finns två återvinningscentraler. En för privatpersoner och en för företag. I Delsbo på Björkgatan finns en för både privatpersoner och företag.

Återvinningsstationer

På 22 platser i kommunen finns återvinningsstationer där du kan lämna tidningar, förpackningar och batterier. Förpackningar är till exempel mjölkkartonger, glasburkar, cremefraicheburkar, ketchupflaskor, konserverburkar och frigolit. Enligt lagen (Miljöbalken) ska alla invånare sortera sina förpackningar till återvinning. Återvinningsstationerna är inte ett kommunalt ansvar, de drivs av

Återbruk

Hela och rena kläder, saker och möbler kan du lämna som återbruk på återvinningscentralerna. På Ulvberget hämtar Dakapo, Erikshjälpen, Röda Korset och Sportbiblioteket. I Delsbo är det Röda Korset i Forsa som tar hand om det du lämnar in. Du kan så klart även lämna direkt till dem, andra eller sälja på annons.

Här kan du köpa Second Hand som lämnats in på återvinningscentralerna:

Miljösmart konsumtion

Har du någonsin tänkt att vi köper och slänger för mycket? Att vi människor konsumerar mer kläder och fler leksaker och teknikprylar än miljön egentligen klarar av? Varje år firar Världsnaturfonden the Earth Overshoot Day. Den dagen har vi människor konsumerat allt som jordklotet ger under ett år. 2018 inföll den dagen den 1 augusti. Då hade mänskligheten gjort av med årets budget av förnybara resurser. Siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande. I Sverige lever vi som om vi hade fler än fyra jordklot!

Visst kan man få ett tungt miljösamvete och bli lite uppgiven, men tänk istället att det faktiskt spelar roll hur jag som person gör. För tillsammans är vi väldigt många som vill framtiden väl. Kanske gör du redan mycket bra och kanske kan du förändra lite i taget? Smart konsumtion sparar både miljön och din plånbok.

  • Köp inte skräp, välj istället sådant som håller länge
  • Köp begagnat
  • Laga istället för att köpa nytt, be om hjälp om du behöver
  • Sköt om dina kläder och prylar så de håller länge
  • Låna och hyr istället för att äga själv
  • Dela på prylar, kanske äga en borrmaskin och en gräsklippare tillsammans med dina grannar
  • Ge till återbruk, det du inte längre vill ha kan någon annan behöva
  • Skala ner, lyckan finns inte i flest prylar :)
  • Läs mer om återbruk och om att förebygga avfall

Sök inspiration och fakta på nätet, det är många organisationer som jobbar för miljösmart konsumtion.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Länk till e-tjänster för avfall
Bildlänk till Felanmälan och teknisk kundtjänst
Bildlänk till Öppettider på Ulvberget
Bildlänk till Beställ påsar
Bildlänk till Sorteringsguide

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050