Gruppbild på vinnarna

Fem-sexan i Svågadalen vann!

Grattis! Nu smaskade det till med 1 800 kronor i klasskassan för Svågadalens klass 5-6! De har lärt sig om farligt avfall och samlat in trasiga mobiler och nagellack.

Tack vare elevernas engagemang vet nu fler invånare i kommunen vad farligt avfall är och att det ska lämnas till en återvinningscentral. Tack alla elever och lärare som var med!

Gruppbild på klass 4, 5 och 6 i Svågadalen som vann tävlingen för mellanstadieklasser

Klass 4-5-6 i Svågadalen vann tävlingen för mellanstadieklasser i Hudiksvalls kommun som handlade om farligt avfall och att rädda miljön. Klass 4-5 i Malsta Skola, se bilden, vann också 1 800 kronor till klasskassan. Tre klasser vann buffar och det var 4-5 MTH, klass 5 på Idenors Skola och 4-5-6 Edsta skola.

Elever från åtta skolor har samlat in 375 trasiga mobiler och 1 221 nagellack som blivit över. De kommer nu till rätt behandling och det är riktigt bra för miljön.

Syftet med tävlingen var att öka kunskapen om att alla har farligt avfall hemma, vad farligt avfall är och att man lämnar in det. Farligt avfall är till exempel nagellack, smink, mobiler, färg, trasiga elprylar.

Lämna farligt avfall på återvinningscentralen på Ulvberget eller i Delsbo. Du kan också lämna det till miljöbilen som kör en tur under en vecka på våren. Se schema www.hudiksvall.se/farligtavfall

Fler exempel på hur du kan lämna farligt avfall:

 • Batterier kan du lämna i en batteriholk. Till exempel på en återvinningsstation där du lämnar förpackningar. I en del butiker och soprum.
 • Glödlampor och lysrör kan du lämna i en del soprum.
 • Trasiga mobiler och annan småel kan du lämna i butik om du köper nytt.
 • Gammalt smink och nagellack kan du lämna in till en del butiker som säljer kosmetika. Fråga i butik!
 • Alla apotek tar emot mediciner. En del Apotek tar emot de märken av smink som de säljer. Fråga på apoteket!

Fakta om tävlingen

Klassen fick ett poäng per mobil och ett poäng per nagellack. Poängen delades med antalet elever i klassen. Tävlingen pågick 20 november, 2018 - 31 januari, 2019. Elevernas uppdrag var att fråga efter trasiga mobiler och överblivna nagellack. Även berätta att det är farligt avfall som ska lämnas in till en återvinningscentral. Ta med mobiler och nagellack till klassen. Sedan kom avfallsavdelningen och hämtade det och berättade om farligt avfall.

Mobiltelefoner och batterier

Om farligt avfall

Har du tänkt på att nagellack är målarfärg. När du lämnat det till återvinningscentraler skjutsar vi det till Kumla. Där fryser de ner nagellacket till -180 grader. Sedan krossar de flaskan för att få ur färgen. Den förbränns i ugnar där man renar röken extra noga.

 • Visste du att alla har farligt avfall hemma? Till exempel färg, batterier, smink, lampor, lösningsmedel, spillolja och allt som behöver sladd eller batteri för att fungera. När du ska slänga det så ska du lämna det på ett speciellt sätt, till exempel till återvinningscentralerna på Ulvberget och Björkgatan i Delsbo. Då kan kemikalierna tas omhand på ett säkert sätt.
 • Visste du att mobiler innehåller guld som kan återvinnas?
 • Hur kan det bli 86 kg avfall när man tillverkar en enda mobil? Jo, mobiler innehåller metaller. Och när man tillverkar metall så blir det stora mängder avfall i gruvor där man spränger och bryter berg för att få fram metaller. Källa Avfall Sverige
 • 2014 köptes över fyra miljoner nya mobiler i Sverige. Källa Naturskyddsföreningen

Inspiration för skolarbete om avfall och kemikalier

Som du vet förbrukar vi i Sverige mer än vad jorden kan ge oss under ett år. Även om vi har pengar att konsumera för, till exempel en mobiltelefon eller ett nagellack, så har inte miljön råd med överkonsumtion.

Vara rädd om det man har?

Ingen menar att förstöra en mobil eller krascha ett nagellack. Men genom att ta reda på mer om sakerna kan vi ta hand om dem på ett bättre sätt.

 • Till exempel, var rädd om batteriet:
  Mobilbatterier är av sorten Li-ion- och Li-poly-batterier och de fungerar bäst i rumstemperatur. I hetta riskerar de att skadas så lämna inte mobilen i en het bil på sommaren eller i solstolen. När det är dags att byta mobil sparar en del sin gamla som reserv. Eftersom batterier mår bäst av att användas ska man inte glömma bort den gamla mobilen. Då riskerar batteriet att laddas ur helt och bli trasigt. När Li-ion- och Li-poly-batterier blir helt urladdade går de inte att ladda upp igen.
 • Till exempel, ta reda på en massa fakta om du gillar nagellack:
  Förvara nagellack i jämn temperatur för att det ska hålla längre? Du ska inte skaka flaskan utan testa att vrida den stående. Då hoppar inte färgen upp i locket och torkar. Förvara dem stående av samma anledning. Välj färg med omsorg, köp den färg du älskar och använd upp den så slipper du göra dig av med gammalt nagellack. Vill du prova en annan färg kanske du kan byta med en vän? Kanske de vill prova din färg? Fråga!

Vad är farligt avfall?

Farligt avfall är till exempel färg, batterier, spillolja, lösningsmedel, smink, nagellack och allt som behöver sladd eller batteri för att fungera. Se mer beskrivning.

Varför ska man lämna in farligt avfall?

När du lämnar in farligt avfall kan farliga ämnen tas omhand på ett säkert sätt. Då skyddas människor och miljö. Farligt avfall kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt på annat sätt eller brandfarligt.

Om farligt avfall slängs i soppåsen finns det risk för att de farliga ämnena sprids i naturen. Det är inte möjligt för vanliga anläggningar som förbränner hushållsavfall (soppåsar) att rena alla sorters föroreningar. Farliga tungmetaller som bly och kvicksilver riskerar att spridas om batterier läggs i soppåsen. Läs mer om varför man ska lämna in farligt avfall.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var lämnar man in farligt avfall?

 • Batterier kan du lämna i en batteriholk. Till exempel på en återvinningsstation för tidningar och förpackningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I en del butiker och i  en del soprum.
 • Glödlampor och lysrör kan du lämna i en del soprum.
 • Trasiga mobiler och annan småel kan du lämna i butik om du köper nytt.
 • På till exempel Kicks tar de emot gammalt smink och torkat nagellack.
 • Allt farligt avfall kan lämnas på återvinningscentralerna på Ulvberget och på Björkgatan i Delsbo.
 • Du kan också lämna farligt avfall till miljöbilen som kör en tur under en vecka på våren.

Vi vänder oss till vuxna också

Tävlingen kompletteras med en aktivitet på Hudiksvalls kommuns facebooksida. Den vänder sig till vuxna.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Tävlingen är en av 14 000 aktiviteter runt om i Europa! 

Under sista veckan i november startar aktiviteter runt om i hela EU inom projektet "Europa minskar avfallet".  Det handlar om att förebygga att avfall uppkommer och att minska de farliga ämnena i avfallet.

Det är första gången Hudiksvalls kommun är med i EU-projektet. EU-projektet har funnits sedan 2009. 

 Bildlänk till European week for waste reduction

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050