Matavfallet ska bli fordonsgas. När fordon tankar gas istället för diesel ersätter man fossila bränslen som bensin och diesel.

Matavfall

Från våren 2017 har invånare i Hudiksvall börjat sortera matavfall i bruna papperspåsar. Matavfallet blir fordonsgas och ersätter fossila bränslen. Det blir också biogödsel som sprids på åkrar.

Vi startar sorteringen steg för steg i geografiska områden. Det tar två år innan alla invånare har möjligheten att sortera ut sitt matavfall. 85 procent av de som erbjudits att sortera sit tmatavfall har valt att göra det.

Den som äger en villa eller ett fritidshus väljer abonnemang. Du som är hyresgäst får veta av din hyresvärd hur ni ska sortera. När du bor i bostadsrätt så är det styrelsen som sköter valet. Erbjudandet gäller alla typer av hus. 

De flesta sorterar sitt matavfall

Det finns tre abonnemang att välja på. Det vanligaste är abonnemang matavfall och då har du en extra brun tunna för matavfall. Den gamla gröna tunnan har du kvar och där lägger du dina soppåsar med restavfall.

Om någon fastighetsägare inte kan sortera matavfall så kan de välja abonnemang 1900-talet. Taxan är miljöstyrande och eftersom du inte sorterar ut matavfallet så att det kan tas omhand på bästa sättet är det här det dyraste abonnemanget. Både för miljön och för dig som fastighetsägare.

För miljöns skull

Självklart är det bästa att inte kasta bort mat. Men mat som är avfall ska nyttjas på ett effektivt och miljövänligt sätt. Ditt potatisskal, kycklingben, kaffesump och annat matavfall ska bli fordonsgas till bussar, sopbilar och personbilar. På så sätt ersätter vi fossila bränslen som bensin och diesel.

En anläggning för gasproduktion kräver matavfall från flera kommuner och industrier. Idag producerar man biogas och biogödsel i exempelvis Uppsala, Västerås, Gävle och Härnösand.

Från juni 2018 skickar vi matavfallet till en gasanläggning. Fram tills dess tillverkade vi kompostjord som Parkförvaltningen, Trädgården och Hudiksvalls Bostäder kommer att använda. 

Över 200 kommuner gör det redan

212 kommuner i Sverige sorterar redan sitt matavfall. Att vi ska sortera matavfall i Hudiksvalls kommun är beslutat av kommunfullmäktige i Hudiksvalls kommuns renhållningsordning 2015. Beslutet bygger på nationella och europeiska mål för sortering av matavfall.

Inget extra jobb!

 • Släng allt ditt matavfall i en brun papperspåse.
 • Rulla ihop påsen ordentligt och gå ut med den minst var tredje dag. Gärna oftare!
 • Lägg påsen i det bruna kärlet. Sopbilen som hämtar har två fack. Ett för matavfall och ett annat för restavfall.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!

Skriv ut

Kontakt

 • Matavfall
  0650-380 77, 070-368 93 46
  Felanmälan: 0650-380 80
 • Återvinningscentraler


  Ulvbergets återvinningscentral

  vid riksväg 84, 3 km väster om Hudiksvall. Adress: Ulvberget 2, Forsa

   

  Delsbo återvinningscentral
  vid Björkgatan 16, Delsbo

 • Återvinningsstationer
  Förpacknings- och tidningsinsamlingen
  Telefon: 0200-88 03 11

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050