Matavfallet ska bli fordonsgas. När fordon tankar gas istället för diesel ersätter man fossila bränslen som bensin och diesel.

Matavfall

I april 2017 kommer invånare i Hudiksvall att börja sortera matavfall i bruna papperspåsar. Matavfallet ska bli fordonsgas som ersätter fossila bränslen.

Vi startar sorteringen steg för steg i geografiska områden och först ut är Hudikvägen, Sandvalla och Sanna. Det tar två år innan alla invånare har möjligheten att sortera ut sitt matavfall och vi hör av oss till dig som är fastighetsägare i god tid.

Det blir standard att sortera matavfall och ha en brun tunna. Den som har en brun tunna ska sortera allt sitt matavfall i en brun papperspåse. Det gäller alla typer av hus, villor, fritidshus, skolor, arbetsplatser och andra verksamheter. Om vi tittar på andra kommuner så är de allra flesta med och sorterar matavfall.

Den nya taxan är miljöstyrande. Om det är någon som inte kan sortera sitt matavfall kan den ha abonnemang 1900-talet och det kostar 50 procent mer.

Den som äger en villa eller ett fritidshus väljer abonnemang för avfallet. Du som är hyresgäst får veta av din hyresvärd hur ni ska sortera i huset. När du bor i bostadsrätt så är det styrelsen som sköter valet.

 De flesta kommer att sortera sitt matavfall

Det är tre abonnemang att välja på. Det allra vanligaste blir abonnemang matavfall och då har du en extra brun tunna för matavfall. Den gamla gröna tunnan har du kvar och där lägger du dina soppåsar med restavfall.

Om någon fastighetsägare inte kan sortera matavfall så kan de välja abonnemang 1900-talet. Taxan är miljöstyrande och eftersom du inte sorterar ut matavfallet så att det kan tas omhand på bästa sättet är det här det dyraste abonnemanget. Både för miljön och för dig som fastighetsägare.

För miljöns skull

Självklart är det bästa att inte kasta bort mat. Men mat som är avfall ska nyttjas på ett effektivt och miljövänligt sätt. Ditt potatisskal, kycklingben, kaffesump och annat matavfall ska bli fordonsgas till bussar, sopbilar och personbilar. På så sätt ersätter vi fossila bränslen som bensin och diesel.

En anläggning för gasproduktion kräver matavfall från flera kommuner och industrier. Idag producerar man biogas och biogödsel i exempelvis Uppsala och Västerås. Målet är att också biogödseln från Hudiksvalls matavfall ska spridas på produktiv mark.

Över 200 kommuner gör det redan

212 kommuner i Sverige sorterar redan sitt matavfall. Att vi ska sortera matavfall i Hudiksvalls kommun är beslutat av kommunfullmäktige i Hudiksvalls kommuns renhållningsordning 2015. Beslutet bygger på nationella och europeiska mål för sortering av matavfall.

Inget extra jobb!

 • Släng allt ditt matavfall i en brun papperspåse.
 • Rulla ihop påsen ordentligt och gå ut med den minst var tredje dag. Gärna oftare!
 • Lägg påsen i det bruna kärlet. Sopbilen som hämtar har två fack. Ett för matavfall och ett annat för restavfall.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!

Skicka

Tack för ditt meddelande!

Något gick fel...

Skriv ut

Kontakt

 • Kontakta kommunen
  Servicecenter Telefon: 0650-190 01
  Felanmälan Telefon: 0650-380 80
  Växel Telefon 0650-190 00


 • Återvinningscentraler
  Telefon: 0650-55 68 50


  Ulvbergets återvinningscentral

  vid riksväg 84, 3 km väster om Hudiksvall

   

  Delsbo återvinningscentral
  vid Björkgatan

 • Återvinningsstationer
  Förpacknings- och tidningsinsamlingen
  Telefon: 0200-88 03 11

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050