För att det ska funka bra ska du alltid ha påsen i den bruna hållaren.

Papperspåsar

Köp frukt i en papperspåse för matavfall

Nu kan du köpa frukt i en papperspåse för matavfall på Stora COOP i Hudiksvall. När du kommer hem använder du samma påse igen, till matavfallet i den bruna tunnan. På så vis undviker du plast. Det är riktigt bra för miljön!

Det här är ett nytt samarbete mellan Hudiksvalls kommun och Stora COOP. Om allt går bra bjuds alla matbutiker i kommunen in på samma vis. Samarbetet har väckt uppmärksamhet i hela Sverige och förhoppningsvis hakar fler kommuner på.

Lyckat test i fruktdisken

2018 testade Hudiksvalls kommun och Stora COOP i Hudiksvall att ha papperspåsar för matavfall i fruktdisken på COOP. Det visade sig att kommunens papperspåsar för matavfall funkar bra för att först användas som fruktpåse och sedan som påse för matavfall. Vi genomför nu en längre testperiod i en butik innan vi går vidare och bjuder in fler butiker i samarbetet.

Kunder vi träffar säger spontant att det kändes skönt att slippa plastpåsarna. Butiker är intresserade av att arbeta mer miljömässigt trots att det blir ett arbetsmoment till i kassan där de behöver öppna påsen för att prissätta varan.

I kommunens insamling av matavfall måste papperspåsarna vara godkända av kommunen så ett avtal behövs mellan handlare och kommuner. Det är viktigt att det blir rätt papperskvalitet som funkar från fruktdisken till det KRAV-certifierade gödslet på åkern.

Det bästa är att inte skapa avfall alls. Men mat man köper i butik behöver man bära hem i något. En del bär hem frukt från butiken i egna tyg- eller nätpåsar som man använder många gånger. Det är glädjande nog en växande trend.

En bunt påsar räcker ungefär ett halvår

Bor du i lägenhet frågar du din hyresvärd eller styrelse var du kan hämta påsar. En del har buntarna i tvättstugan eller i soprummet.

Bor du i villa och fritidshus får påsar av sopbilens chaufför. När det är dags för sophämtning klämmer du fast en papperspåse på sidan under locket på den bruna tunnan. När sopbilens chaufför ser den så lämnar chauffören en bunt påsar på tunnans lock. Det är ingen fara om det regnar eller snöar, då blir de översta påsarna blöta men torkar igen.

Du kan också hämta påsar på något av våra utlämningsställen:

 • Återvinningscentralen på Ulvberget 2, Hudiksvall (öppettider)
 • Håstaäng, Tekniska förvaltningen. Håstaängsvägen 2, Hudiksvall.
  Öppet vardagar klockan 7-16. Lunchstängt 12-13.
 • Servicecenter i kommunentrén på Guldsmeden (öppettider)länk till annan webbplats
 • Återvinningscentralen i Delsbo (öppettider)
 • Återvinningsstationen i Friggesund, Skänkvägen vid ICA.
 • Svågagården, Ängebo 73, Bjuråker. Utomhus till vänster om entrén.

Papperspåsarna är färskvara som inte ska lagras år efter år. De torkar ur och blir spöda med tiden så hämta bara en bunt i taget.

En bunt räcker ungefär i ett halvår. Den innehåller 80 påsar.

Beställ påsar här!

Äger du ett flerfamiljshus, ansvarig för en verksamhet, bostadsrättsförening eller restaurang beställer du påsar så kör avfallsavdelningen ut dem till dig. Papperspåsarna kostar inget extra, de ingår i abonnemanget.

Beställ påsar (om du har koll på kundnummer, organisationsnummer)

Beställ påsar (utan bank-id)

Ingen plast!

Lägg inte papperspåsen i någon plastpåse. Plast förstör i produktionen när man gör biogas. Bönderns asom sprider biogödseln på sina åkrar vill absolut inte ha plast på åkrarna. Köp inga så kallade komposterbara plastpåsar. De funkar inte heller när man gör biogas.

Använd papperspåsen och hållaren

Använd alltid påshållaren. Om papperspåsen står själv på exempelvis diskbänken så blir det för tätt under påsen. När påsen inte luftas så riskerar den att blötas upp och spricka.

 • Ställ papperspåsen i den bruna påshållaren.
 • Vik gärna ner kanten på påsen så att den blir stadigare.
 • Håll matavfallet så torrt det går. Skala potatis och annta direkt ner i påsen utan att blöta ner skalen. Låt matavfall ligga och torka i slasken och häll bort sås.Lägg allt matavfall i påsen. Fyll påsen max till den streckade linjen.
 • Rulla ihop påsen ordentligt och lägg den i kärlet för matavfall.
  Även om det bara är lite i påsen ska du gå ut med den minst var tredje dag. Gärna oftare!

Påsen håller ihop

När påsen blir fuktig blir den mörkare. Fibrer i papper ser nästan ut som granar som hakar i varandra med grenarna. När pappret blir fuktigt så blir "granarna" kraftigare och hakar i varandra ännu bättre.

Påsen är gjord av ett speciellt tåligt papper i flera lager. Den är designad för att hålla ihop men ändå släppa igenom fukt så att matavfallet torkar.

Påsarna är limmade med ett miljövänligt lim som håller ihop bra när det blir lite fuktigt. Papper är en förnybar råvara som bryts ner.

Fakta om påshållaren

Påshållaren är 225 mm bred, 200 mm hög och 200 mm djup.

Den tål maskindisk och är gjord i återvinningsbar polypropen.

Alla hushåll får en påshållare, den kostar inget extra utan ingår i abonnemanget. Om den går sönder så berättar du det för oss eller din hyresvärd så får du en ny.

Det finns en grön påshållare för kök med utdragslådor. Om du hellre vill ha en sån kan du byta påshållare på återvinningscentralen på Ulvberget eller i Delsbo. Det är gratis.

Hantera prenumeration

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Bildlänk till Beställ påsar

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050