Radon

Radon är en ädelgas som naturligt finns i marken. Radon ingår i en naturlig sönderfallskedja som utgår från uran-238. I våra kommuner har vi överlag en relativt uranrik berggrund.

Radongasen som bildas kan ta sig upp till markytan och in i byggnader och därmed hamna i inomhusluften och i hela Nordanstig och Hudiksvall finns det risk att få förhöjda radonhalter inomhus om markluft kan komma in i huset. Radonet kan då följa med inandningsluften och strålningen som avges kan skada lungor och luftrör samt på sikt orsaka lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att radon i bostäder orsakar cirka 500 lungcancerfall per år i Sverige. Radon i inomhusluften kan även komma från byggnadsmaterial som innehåller blåbetong eller hushållsvatten från borrade brunnar.

Radon luktar, smakar och syns inte. Det enda sättet att upptäcka radon är att utföra en mätning av radonhalten i inomhusluften. Se länk nedan för beställning av mätning av radon i inomhusluft till ett reducerat pris. Vi utför även kostnadsfria analyser av radon i dricksvatten. Kontakta oss om du är intresserad av att utföra radonmätning eller om du har andra frågor om radon.

Norrhälsinge miljökontor kan hjälpa till med mätningar av:

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

  • Norrhälsinge miljökontor

    miljokontoret@hudiksvall.se

    0650-190 00

    Håstaängsvägen 3, Hudiksvall

    Om du vill besöka oss vill vi att du bokar tid, så att rätt person finns på plats för att hjälpa dig.

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050