Märk upp brunnen/tanken så att chauffören kan hitta den. Om det kan finnas tveksamhet om vilken som ska tömmas ska du markera din med ditt namn.
Det är en stor, tung slambil som ska ta sig fram. Infarten och marken fram till brunnen ska vara fria från hinder. Exempel på hinder är bilar, grenar, buskar, högt gräs och annan växtlighet, snö och is. Plantera inte blommor och sätt inte trädgårdsprydnader runt brunnen/tanken. De kan förstöras av den stora slangen om den ”slår runt” när vi tömmer.
Om din brunn/tank inte är tillgänglig när vi ska tömma får du betala en framkörningsavgift. Du som fastighetsinnehavare ansvarar för att tankbilen kan komma fram till din slamanläggning.
Hur fungerar schemalagd tömning?
Du kan ha schemalagd tömning en eller flera gånger per år. Innan slambilen kommer får du ett brev om att det är dags för tömning. Det här är det billigaste alternativet. De flesta slambrunnar med infiltration har schemalagd tömning. Tjänsten beställer du via telefon hos kommunen.
Hur beställer jag slamtömning?
Hudiksvalls kommun anlitar Kran och transport i Hudiksvall AB för slamtömning av enskilda avloppsanläggningar. Tömningsintervallerna är reglerade i Renhållningsordningen.
Hur sällan du kan tömma beror dels på vad det är för tank/brunn och dels så klart på hur mycket du använder den. Det finns minimikrav på tömning:
Du som fastighetsägare är ansvarig för att din slamanläggning ska fungera bra. Kom ihåg att göra service!
Som fastighetsägare kan du ha schemalagd tömning eller beställa tömningen varje gång.
Varför häller jag fett och frityrolja i en flaska?
Töm din matolja, frityrolja i en flaska med kork och lämna det på återvinningscentralen eller lägg den i den gröna tunnan för restavfall.
Att hälla fett i avloppet är tillåtet. Det skulle bli stora problem för anläggningarna då det fastnar och täpper igen. Det är kostsamt och tar tid att åtgärda.
Om din fastighet har en köksverksamhet med fettavskiljare ska den tömmas minst en gång per år eller så många gånger det behövs, för att det ska fungera bra.
Om du inte har en separat avskiljare men använder fat/dunkar för fastighetens olja och fett kör du det själv till återvinningscentralen på Ulvberget.
Du kan köpa latrinkärl på Ulvbergets återvinningscentral. Du kan också beställa hem en ny latrintunna när du beställer hämtning av det gamla tunnan. När du köper en latrintunna av Hudiksvalls kommun så betalar du både för hämtningen och hanteringen av innehållet. Vi hämtar bara latrintunnor du köpt av oss.
0650-54 20 90, SUEZ.
Det finns flera bra sätt att ta hand om latrinet på den egna fastigheten. Du kan ha urinseparering med latrinkompost eller förbränningstoalett. Det är bättre för både miljön och arbetsmiljön än en latrintunna som ska hämtas.
Om du ska kompostera din latrin behöver du bra utrustning och tid. Resultatet blir en näringsrik mull som du kan används som gödsel. För att kompostera latrin krävs att du gör en anmälan till Norrhälsinge miljökontor.
Allt färre använder latrintunnor och allt färre kommuner erbjuder dem. Så småningom kommer de tas bort även i Hudiksvalls kommun. Anledningen är både dålig arbetsmiljö och hård miljöbelastning. Tipset är att förbereda dig för andra lösningar redan nu.