Förpackningar

En förpackning innehåller material som ska återvinnas till nya produkter. Varje gång du återvinner en förpackning bidrar du till ett mer hållbart samhälle och spar på såväl naturresurser som energi. Här hittar du information om förpackningsinsamling och återvinning.
En förpackning är det som du bär hem varor i. Till exempel ketchupflaskor, konservburkar, mjölkkartonger och syltburkar.
Pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, glasburkar och glasflaskor lämnar du på en återvinningsstation. Bor du i ett hyreshus eller brostadsrättsförening kan du lämna förpackningarna i ett sorteringshus eller sorteringsrum. På arbetsplatsen och föreningslokalen ska du också sortera alla förpackningar av papper, plast, metall och glas till återvinning.
Allt är inte förpackningar
Tv-skärmar och pulkor är exempel på saker som inte är förpackningar. De räknas som grovavfall. Grovavfall lämnar du på en återvinningscentral:
Alla ska sortera
Alla ska enligt lag sortera och återvinna förpackningar. Läs mer i Avfallsförordningen på Sveriges riksdags webbplats:
Var ska företag, föreningar och verksamheter lämna sina förpackningar?
Verksamheter lämnar sina förpackningar utan kostnad till en mottagningsplats för verksamheter:Lämna förpackningar (Näringslivets producentansvar) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Avfallsanläggningen för företag på Ulvberget tar emot förpackning mot en kostnad för omlastning.
Vanliga frågor och svar om förpackningar
Vad är en förpackning?
Förpackningar är till exempel mjölkkartonger, glasburkar, cremefraicheburkar, ketchupflaskor, konserverburkar och frigolit. Allt som du bär hem mat och saker i är förpackningar. Enligt lagen (Miljöbalken) ska alla invånare sortera sina förpackningar till återvinning.
Vad händer med förpackningarna?
Alla förpackningar som lämnas transporteras till återvinningsanläggningar. De sorterar och materialåtervinner så mycket som möjligt. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.
Vad händer med plastförpackningarna?
Site Zero i Motala sorterar dina plastförpackningar. Den nya anläggningen ser till att 80 % av det som kommer in återvinns. Det är en fin nyhet! Tillsammans är vi många som gör bra saker för en hållbar vardag.
Måste jag sortera mina förpackningar?
Ja. Alla i Sverige måste enligt lag sortera alla sina förpackningar till återvinning. Både på jobbet och hemma.
Varför ska vi sortera förpackningar?
Globala målet 12 handlar om hållbar konsumtion och produktion: Vår planet har många naturresurser, men vi människor använder dem inte på bästa sätt och konsumerar mer än planeten ger oss. Vi måste tänka på hur vi producerar och konsumerar varor och resurser om det ska bli hållbart både för människorna och planeten.
Enligt lagen miljöbalken ska alla i Sverige sortera sina förpackningar och lämna dem till återvinning.
I Hudiksvalls kommun finns mål om att minska mängden restavfall. Kommunfullmäktige antog kretsloppsplanen 2021: restavfallet ska minska med 25 % jämfört med 2021. Där ligger det 34 % förpackningar.
Enligt Sveriges nya plaststrategi ska vi ha en hållbar plastanvändning. Kretsloppsplanen i Hudiksvall säger att plastförpackningar i restavfallet ska minska med 50 % jämfört med 2018.
Måste jag diska förpackningen?
Du bestämmer själv om du vill diska ut dina förpackningar. Det räcker att de är tomma. Lite kladd gör inget, de återvinns ändå.
Är det någon idé att sortera till återvinning?
Ja, det är en myt att det inte spelar någon roll. Genom att du sorterar dina förpackningar hjälper du till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du återvinner en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.
Förpackningar du slänger i soppåsen förbränns och är borta som material. Det kostar allt mer att skicka till förbränning men återvinningen är redan betald när du köper varan i butiken.
Varje förpackning som återvinns bidrar också till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden.
Är det inte bättre att jag eldar upp mina förpackningar hemma hos mig? Jag behöver värme.
Nej, alla i Sverige ska sortera sina förpackningar till återvinning och ha hämtning nära. Det gäller alla villor, hyreshus, bostadsrättföreningar, samfälligheter, företag och verksamheter. Till och med föreningar med föreningslokaler.
Om du skulle elda upp till exempel pappersförpackningar så tar du bort materialet från återvinningscirkeln. Att återvinna materialet är bättre, till exempel går pappersfiber att återvinna minst sju gånger. Om vi inte återvinner skulle vi behöva ta nya träd från naturen till våra nya pappersförpackningar. Att återvinna material som redan är papper har mindre påverkan på naturen. Även nybrutna material ska transporteras långt i produktionsleden.
Hur mycket värme du tar reda på i din kamin och hur mycket utsläpp det ger beror förstås på vilken kamin du har och hur du eldar i den. En annan aspekt är att förpackningar kan innehålla ämnen i exempelvis plastlager och tryckfärg som kan bilda giftiga ämnen när det eldas. Hemma renas inte rökgaserna.
Nu är det beslutat att alla i Sverige ska sortera sina förpackningar till återvinning.
Kan ni hämta förpackningarna hemma hos mig?
Under hösten 2025 börjar hämtningen av förpackningar för många villor, och 2027 ska alla fastigheter fått kärl för sortering.