Återvinningstationer

En kvinna går till contianrar på en återvinningsstation för förpackningar och tidningar

På en återvinningsstation lämnar du dina gamla batterier, glödlampor, tidningar och förpackningar av glas, metall, plast och papper. Det är svensk lag på att alla ska sortera sina förpackningar till återvinning.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTIAB) som ansvarar för stationerna. Om den är skräpig eller containrarna är fulla ska du anmäla det till dem.

Återvinningsstationerna är inte ett kommunalt ansvar. Det enda kommunen ansvarar för på återvinningsstationen är insamling av batterier och lampor.

Det finns 22 återvinningsstationer i Hudiksvalls kommun. På FTIABs webbplats kan du söka var de finns:

Gå till FTIABs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På FTIABs webbplats kan du se när de städade stationen senast och när containrarna tömdes. Du kan också se när det ska städas och tömmas nästa gång.

Gå till FTIABs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förpackningar är till exempel mjölkkartonger, glasburkar, cremefraicheburkar, ketchupflaskor, konserverburkar och frigolit. Allt som du bär hem mat och saker i är förpackningar. Enligt lagen (Miljöbalken) ska alla invånare sortera sina förpackningar till återvinning.

Du bestämmer själv om du vill diska ut dina förpackningar. De behöver inte vara rengjorda för att kunna återvinnas utan det räcker att skölja dem.

Bal-plast är det producentansvar för. Prata med de som säljer bal-plast. Skrot från jordbruk kan tas omhand av skrotfirmor som hanterar metaller.

Från januari 2022 är det kommunen som ansvarar för att samla in och skicka tidningar till återvinning. Du sorterar och lämnar tidningar som vanligt vid en återvinningsstation eller i fastighetens sorteringsrum.

Läs mer om insamling och sortering av tidningar