Miljösmart konsumtion

Har du också tänkt att vi köper och slänger för mycket? Vi människor konsumerar mer kläder, fler leksaker och teknikprylar än miljön klarar av! Smart konsumtion sparar både på miljön och din plånbok.

Den 21 april 2024 hade vi i Sverige använt alla naturresurser som vår planet Jorden kan producera på ett år. Resten av året lever vi på ”lånade” naturresurser som egentligen tillhör framtida generationer. Dagen kallas "Earth overshoot day" och beräknas både globalt för hela världen och för enskilda länder, som Sverige.

Earth Overshoot Day arrangeras och beräknas av internationell forskningsorganisation. Läs mer om Earth Overshoot Day:Earth overshoot day (footprintnetwork.org) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ja, visst kan man bli lite uppgiven och fundera på om det lilla jag gör spelar någon roll. Tänk istället att det faktiskt spelar roll, hur jag som person gör. Tillsammans är vi många som gör bra saker för en ljus framtid. Tillsammans kan vi inspirera fler att göra mer. Du kanske redan gör mycket bra saker för miljön. Eller så kan du förändra lite i taget? Här kommer några tips:

Laga saker som gått sönder istället för att köpa nytt. Be om hjälp om du behöver.

  • Laga eller sy om dina kläder. Sy i knappar och laga revor är ganska enkla sätt att laga kläder och kräver inte mycket tid eller kunskap. Har du symaskin och kan sy går det snabbt. Om du tycker det är svårt kan du lämna plagget till en skräddare.
  • Laga blixtlåset på dina kläder. Om det glider upp kan du knipa till löparen med en tång. Då blir blixtlåset som nytt.
  • Laga din sko hos en skomakare istället för att köpa nya.
  • Laga din cykel själv eller hos en cykelreparatör så kommer den att fungera i många år till.

Låna eller hyr saker du bara behöver vid något tillfälle. Kanske har din granne eller någon kollega det där verktyget du behöver.

  • Låna böcker, e-böcker, tv-spel och sällskapsspel av biblioteket. Ta en tur till ditt närmaste bibliotek:

Bibliotek (Hudiksvalls kommuns webbplats)

  • Dela saker med kollegor, grannar och vänner. Kan ni skapa en bilpool eller verktygspool?

Köp bara det du verkligen vill ha eller behöver. Ställ dig frågan "Behöver jag verkligen det här?" Och när du verkligen behöver något, köp produkter av hög kvalitet som håller länge och går att laga.

  • Köp refill när det är möjligt. Det är ett enkelt sätt att minska mängden förpackningar.
  • Handla i tygpåse istället för plastpåse. Om du använder plastpåsar till ditt restavfall är det bättre att köpa tunna plastpåsar till detta.
  • Ge bort upplevelser och tjänster exempelvis ett bio- eller restaurangbesök istället för paket med prylar.
  • Undvik engångsartiklar när du äter och dricker. Använd istället riktigt porslin, bestick och tygservetter. Engångsartiklar används ofta bara några minuter trots att det krävts massor av resurser för att producera dem. Hamnar de i naturen kan de dessutom ta hundratals år att bryta ner dem.
  • Använd dina prylar längre. Tillverkningen av en enda mobiltelefon genereras 86 kilo avfall. Genom att använda mobilen längre och sälja den vidare kan du göra både plånboken och miljön en stor tjänst.
  • Planera dina matinköp så att du inte behöva slänga mat som blivit för gammal. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få pengar över till annat. Här kan du ta del av tips och inspiration för att minska ditt matsvinn:

Matsvinn

  • Köp råvaror istället för färdiglagad och förpackad mat.
  • Drick kranvatten istället för vatten på flaska eller burk.
  • Sätt upp en skylt med "Reklam nej tack" på brevlådan eller vid brevinkastet så minskar du både utsläpp och skogsavverkning.
  • Inför köpstopp under en viss period. Det är ett vanligt och bra spartips, men också ett bra sätt att minska mängden avfall.

Ordna en bytardag. Plocka ihop kläder och prylar som du inte längre använder. Bjud sedan hem grannar eller vänner som du ber göra samma sak.

Sälj och köp dina prylar på internet. Det finns flera köp- och sälj sidor i grupper på sociala medier. Eller andra webbsidor där du kan sälja och köpa begagnade prylar.

Renovera med byggåterbruk. På Byggåterbruket kan du köpa byggmaterial som har blivit över från någon annan. Byggåterbruket ligger vid återvinningscentralen på Ulvberget och har öppet för både privatpersoner och företagare.

Byggåterbruket (Hudiksvalls kommuns webbplats)