Hållbar textil

Person iklädd Delsbokofta som står framför en husvägg av vit sten

Tillsammans ska vi minska textiliernas klimatpåverkan. Här hittar du tips på hur du kan bidra till en mer hållbar verklighet genom att låna, laga och använda dina kläder längre.

Du kanske redan har en hållbar textilkonsumtion? Om inte, nu hjälps vi åt. Tillsammans är vi många som gör bra saker för en hållbar framtid.

Spara pengar och ge dina kläder ett långt liv

Det du gör inspirerar dina vänner och familj att göra likadant. Tillsammans kan vi bidra till en positiv förändring. Här får du fyra bra tips som sparar både på dina pengar och minskar din klimatpåverkan:

Behöver du något nytt till en fest eller ett bröllop? Låna kläder av en kompis, kollega eller släkting i stället för att köpa. Vem vet, din kollega kanske har ett perfekt plagg i sin garderob som den är stolt över och gärna lånar ut? Nästa gång kanske det är din kollega som ska på fest och lånar något av dig.

En trasig dragkedja eller ett litet hål ska lagas. Laga själv, be om hjälp eller köp tjänsten av en skräddare. Då kan du behålla plagg som är värdefulla för dig och bär på en historia, som din älskade kofta eller dina favoritjeans.

Att byta kläder med andra eller delta i klädbytardagar är ett enkelt sätt att minska ditt klimatavtryck. Du kanske tröttnat eller växt ur din skjorta? Din kollega eller kompis kanske har ett plagg du kan byta med?

Det är enkelt att köpa begagnade kläder idag! Många köp- och säljsidor på nätet funkar lika som sajter för nyköp. Skriv in storlek och välj kategori av plagg. Du kan också besöka second hand butiker för att köpa unika plagg och göra härliga fynd. När du väljer kläder som håller länge kan de snurra länge på begagnatmarknaden om du tröttnar på dem.

Dina kläder är värda ett långt liv

Visste du att textilindustrin står för 8–10 % av världens koldioxidutsläpp? Det är mer än vad all flyg- och sjöfart släpper ut tillsammans enligt FN:s konferens om handel och utveckling, UNCTAD.

I snitt köper varje person i Sverige 25 nya plagg per år. Den konsumtionen orsakar utsläppt av växthusgaser på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter, varje år. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med en bensindriven bil.

Många kläder används inte alls eller slängs efter bara några få gånger. I Sverige används ett plagg i genomsnitt bara sju gånger innan det slängs enligt Naturvårdsverket. Att slänga kläder för att du tröttnat på dem är dåligt både för miljön och din ekonomi.

Tillverkningen av en enda t-shirt kräver cirka 2 700 liter vatten. Lika mycket som en person dricker på 2,5 år. Textilproduktionen kräver också stora mängder kemikalier som hamnar i naturen och skadar vårt ekosystem.

Om du och jag och alla i Hudiksvalls kommun använder våra kläder dubbelt så länge och köper second hand i första hand, halverar vi vår klimatpåverkan. Vi sprider mindre kemikalier och tillsammans sparar vi miljarder liter vatten varje år.

Lokala exempel

  • En kommunal verksamhet i Hudiksvalls kommun river lakan till trasor som används av verkstäder i Hudiksvall.
  • Förskolor och skolor i Hudiksvalls kommun låter alla vårdnadshavare välja och ta hem kvarglömda kläder innan terminsavslutningen.
  • Återbruket har flera lokala samarbetspartners som köper textilier för att återbruka eller sälja vidare. En samarbetspartner syr en helt ny kollektion med skjortor av lakan. En annan skapar nya kläder av tyget och några lagar, tvättar och säljer vidare i sina butiker.

Läs mer om Återbrukets samarbetspartners:

Samarbetspartners återbruk

Alla sorterar ut textil

Från januari 2025 ska alla sortera och lämna in textil till återvinning. I Hudiksvalls kommun ska du lämna in det på återvinningscentralerna och på en del återvinningsstationer. En del klädbutiker och second hand tar också emot kläder. Du får inte slänga kläder eller andra textilier i restavfallet. Inte ens trasig textil. Det gäller alla människor överallt och inte bara i Sverige utan i hela EU. Det gäller oavsett om du är på jobbet eller hemma. Mer textil ska återanvändas och om textilen är trasig och utsliten ska den materialåtervinnas.

Vanliga frågor och svar om textilinsamling

All textil! Vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning.

Exempel :

  • Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, jackor, underkläder och strumpor med mera.
  • Hemtextil: sängkläder, täcken, kuddar, handdukar, dukar, gardiner, filtar och trasmattor med mera.
  • Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
  • Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall.

Ja, från januari 2025 ska alla sortera och lämna in textil till återvinning. I Hudiksvalls kommun ska du lämna in det på återvinningscentralerna och på en del återvinningsstationer.

Ja, även på jobbet ska du sortera textil till återvinning. Företag skickar själva till valfri återvinning eller lämnar på Ulvbergets avfallsanläggning för företag.

Det finns krav på ökad insamling och återvinning av textilier, från EU och från Naturvårdsverket. Målet är att minska mängden textil i restavfallet med 60 procent år 2025 jämfört med 2015. 90 % av de insamlade textilerna ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.

Det bästa är så klart att använda textilierna om och om igen tills de är helt slut. Material är värdefullt och ska cirkulera. När textilierna sedan inte går att använda mer ska fibrerna användas.

Textil har en hög miljöpåverkan i produktion och transport.

Du ska lämna in både hela och trasiga kläder, sängkläder, handdukar, filtar, mjukisdjur och hushållstextilier. Mössor, hattar, handväskor, bälten, accessoarer med mera. Även hela skor går bra, gärna i par och i hopknutna, inte trasiga skor.

Vardagssmuts går bra, men blod och kroppsvätskor ska tvättas innan du lämnar in dem.

Om de är i gott skick lämna större mattor, madrasser och dynor till second hand. Om de är helt slut ska du lägga de i sista containern på återvinningscentralen.

Lägg blöt eller möglig textil i sista containern på återvinningscentralen.

Lägg textilier med färg, olja eller om de kontaminerade med andra kemikalierester i sista containern på återvinningscentralen.

Det som är helt och kan användas igen återbrukas. De kläder och textilier som inte kan användas igen sorteras efter fibertyp och färg. Då kan fibern återvinnas till nya produkter.

Läs mer på Human Bridge hemsida (humanbridge.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

93% av textilmaterialet återbrukas eller återvinns via Human Bridge.

Vill du läsa mer om textil?

Läs mer hos Naturvårdsverket:

Textil (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hur kläder tillverkas hos Naturskyddsföreningen:

Klädskolan: Så tillverkas kläder (naturskyddsforeningen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs rapporten Monstret i garderoben från Naturskyddsföreningen:

Monstret i garderoben (naturskyddsforeningen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs om Human Bridge verksamhet. De har avtal om att hämta textil i Hudiksvalls kommun.

humanbridge.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.