Problem om företag lämnar avfall på återvinningscentralen för privatpersoner

Avfallscentralen

Hur kan en bil vara ett problem på återvinningscentralen bara för att den har en logo på? Här kommer svar från avfallsavdelningen: Vi har fortfarande problem med att företag lämnar sin verksamhets grovavfall på återvinningscentralen för privatpersoner. Det är inte bra, för då får privata hushåll betala för de företagens grovavfall.

För att få ordning på det här behöver vi prata med företag som besöker oss. Våra medarbetare på återvinningscentralen ska inte behöva bedöma bilar och lass eller ta någon diskussion. De har i uppdrag att hänvisa bilar med logotyper, som inte är hyrbilar, till anläggningen för företag. Där har vi medarbetare som tittar på lass och hjälper de vidare.

Utmaningen för dig med logga-bil och oss är att företagsanläggningen bara är öppet på vardagar och stänger halv fyra. Nu kommer det snart en lösning för kvällar och lördagar: om du vill köra en ”logga-bil” med privata grovavfall när företagsanläggningen är stängd så ska du anmäla det innan du kommer. Visa din anmälan på privata sidan och du är välkommen. Genom de uppgifter som du lämnade i e-tjänstens kan vi följa upp och hålla företag borta från återvinningscentralen för privata personer. E-tjänsten kommer under oktober på Hudiksvalls kommuns webbplats.

Vardagar?

Om du har en logga-bil ska du åka till företagssidan när den är öppen. Då berättar du bara för oss om ditt privata lass och lämnar utan extra kostnad. När företagsanläggningen är stängd behöver du anmäla dig via e-tjänsten för att besöka den privata återvinningscentralen med din logga-bil och privata avfall. Om du inte har någon företagslogga på bilen behöver du inte anmäla ditt besök.

Hyrbil?

Om du har hyrbil är det inget vi bryr oss om.

Varför?

Återvinningscentralen för privatpersoner drivs med pengar via avfallstaxan från hushåll. Företag ska själva betala för sitt verksamhetsavfall.

Företag?

Företag är välkommen till den del av Ulvberget som tar emot avfall från företag och verksamheter. Följ skyltarna för ”Avfallsanläggning företag” till huset där det står ”Anmäl dig här”. Knacka på och prata med oss. Där väger du bilen och vi registrerar och fakturerar för ditt material.