Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Din hårdplast på Ulvberget återvinns

Olika ting i plast som lämnats för återvinning. Sakerna står staplade i en hög. Bland annat en rosa hink, en vit stol och en blå vattenkanna.

Tack till dig som lämnat trasiga pulkor, trasiga hinkar och plastbackar i nya containern för hårdplast på återvinningscentralen på Ulvberget! Vi har skickat en första container till återvinning i Lanna, Småland. De hörde av sig om att vårt lass på 2,5 ton var mycket bra sorterad och att det mesta återvinns till nya plastsaker. Tack för samarbetet!

Målet är att mer ska återvinnas och mindre ska skickas till energiutvinning för att minska dess miljöpåverkan. Vi ville berätta det här eftersom det varit i media om annan plaståtervinning.

Pulkan återvinns

Den trasiga pulkan du lämnar i en container för hårdplast på återvinningscentralen på Ulvberget i Hudiksvall återvinns. Det gör även dina trasiga hinkar och plaströr. Materialet skickas till Lanna i Småland där den sorteras efter vilken sort plasten är. Plastlådor, utemöbler i plast och plastleksaker som består av en sorts hårdplast går väldigt bra att återvinna till nya plastsaker.

Fler än 100 kommuner i Sverige samlar in hårdplast på återvinningscentraler. Av det materialet återvinns i dag 60 - 70 procent som nya plastsaker. Återvinningsprocessen i Lanna är under uppbyggnad och den förädlas för att mer hårdplast ska återvinnas.

Allt mer ska återvinnas

På återvinningscentralen i Hudiksvall har vi sedan november 2022, en ny container för hårdplast till återvinning. Innan dess fick man lägga all plast i containern som skickades till förbränning. 2022 analyserade vi och såg att 80 procent av materialet i containrarna som skickades till förbränning skulle kunna materialåtervinnas istället. Nu hittar du containern för hårdplast sist på återvinningscentralen.

Fråga oss!

För att rätt sorts plast ska skickas till återvinning är containern för hårdplast bemannad och besökare kan fråga oss om plastsaken går att återvinna. Tillsammans lägger vi rätt sorts plast i containern.

Vad är hårdplast?

Exempel på hårdplast som ska återvinnas är plasthinkar, plastbackar, plastlådor, utemöbler i plast, papperskorgar i plast, plastpulkor, plastleksaker, tvättkorgar i plast, stora krukor i plast. Återvinningsprocessen klarar plastsaker som är ”större än en knytnäve”.

Det är plastsaker i homogen plast du ska lägga i den här containern. Alltså saker av bara en sorts plast. Inte saker som är av blandat material som en bilbarnstol, en resväska eller en mc-hjälm. Saker som är gjorda av flera olika sorters plaster eller blandat med andra material som går inte att återvinna idag.

Sortera hemma

För att det ska gå lätt när du kommer till återvinningscentralen är vårt tips att märka upp säckar och lådor redan hemma. Skriv på säcken eller en tejpbit så vet du vad det är i säcken. På webben finns en digital sorteringsguide där du kan söka på det du vill slänga och få veta hur du ska sortera. Guiden uppdateras varje vecka med fler ord.

Läs vår sorteringsguide på Avfall Hälsingland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hållbar plastanvändning

Vi ska hjälpas åt att skapa en mer hållbar plastanvändning. Det här kan du göra hemma:

  • Fortsätt att sortera till återvinning. Det gör inget om förpackningarna är lite kladdiga. Häng med utvecklingen där allt mer kan återvinnas och låt andra bedöma vad som kan återvinnas av det du lämnar in. Att sortera alla dina förpackningar är också ett sätt att hålla emot kostnadsökningar som kommer för att förbränna soppåsen = restavfallet. Det betalar du via abonnemanget som alla fastighetsägare har. Du som bor i lägenhet betalar sophanteringen via hyran.
  • Välj flergångs- istället för engångssaker.
  • Lär dig mer om mikroplaster.

Läs mer

Läs mer om hållbar plastanvänding

Läs tidigare nyhet: Hudiksvall först i Gävleborg med att återvinna hårdplast

Läs mer om mikroplaster

Plastförpackningar

Plastförpackningar som du lämnar till återvinning är det idag Tidnings- och förpackningsinsamlingen AB som sköter om. 2024 tar Sveriges kommuner över insamlingen men producentorganisationen har kvar ansvaret för materialet och återvinningen.