Matavfall

Person som slänger en matavfallspåse i en brun tunna

Vad ska jag slänga i den bruna tunnan? Hur sorterar jag matavfall? Hur beställer jag papperspåsar till matavfallet? Här hittar du information och tips om matavfallspåsarna och sortering av matavfall.

Alla ska sortera matavfall

Tidigare kunde fastighetsägare välja om de ville sortera matavfall eller inte. Från årsskiftet ska alla samla in och återvinna matavfall genom att ha en brun tunna för matavfall eller en skadedjurssäker kompost.

Bakgrunden är en ny svensk lag från den 1 januari 2024 och en gemensam strävan om att vi tillsammans ska använda våra resurser på ett hållbart och ekonomiskt sätt.

Innan nyår kommer vi att kontakta fastighetsägare som idag inte sorterar ditt matavfall. Efter årsskiftet kontaktar vi dig med fritidshus som har sophämtning på sommarhalvåret. Vill du byta abonnemang redan nu kan du höra av dig till oss.

Mer resurser ska cirkulera och alla i Sverige hjälps åt för att skapa en hållbar konsumtion. 90 % av oss som bor i Hudiksvalls kommun sorterar redan matavfall. Nu hjälps vi åt så att alla gör det.

I Hudiksvalls kommun samlas cirka 35 ton matavfall in varje vecka. Det rötas i Uppsala och blir dels en näringsrik gödsel som sprids på åkrar. Dels biogas som används som fossilfritt drivmedel för bilar och bussar.

Mat ska i första hand mätta magar. Kolla vad du har i ditt kylskåp. Våga lukta och smaka för använda maten du köpt.

Hur går det till?

Du sorterar matavfallet i bruna matavfallspåsar. I ditt abonnemang ingår en påshållare att ställa påsen i, den luftar runt påsen. Gå ut med påsen ofta, minst var tredje dag. Släng bara mat i papperspåsen.

Om sortering av matavfall

Mer resurser ska cirkulera och alla i Sverige hjälps åt för att skapa en hållbar konsumtion. Bakgrunden är en ny svensk lag. I Hudiksvalls kommun ska alla ha en brun tunna för matavfall eller en skadedjurssäker kompost.

Du måste lägga allt matavfall i den bruna tunnan. Det får inte finnas något matavfall alls i den gröna tunnan för restavfall.

Det är bra för miljön och klimatet att du sorterar ut ditt matavfall. Förutom att gasen vi tillverkar av matavfallet driver fordon så gödslar näring åkrar. Viktigt är också att fosfor i matavfallet hamnar på åkrar igen. Det bästa är så klart att äta upp maten men mat som blir avfall ska tas omhand på bästa möjliga sätt.

Sortering av matavfall är också en del arbetet utifrån kretsloppsplanen och ett sätt att hålla emot kostnadsökningarna för avfallshanteringen.

Kretsloppsplan 2021 - 2025 sammanfattning

Har du flytande ätlig olja till exempel frityrolja ska du hälla tillbaka det i flaskan eller dunken. Skruva sedan på locket och lämna det på återvinningscentralen.

Är det lite fett i stekpannan torkar du ur stekpannan med hushållspapper och slänger det i påsen för matavfall. Oljan återvinns.

Häll inte matolja eller fett i avloppet då kan det bli stopp.

Hantering av matavfall på vintern

Eftersom det är kallt ute kan du låta dem ligga kvar två veckor till. Ta en spade och hacka loss påsarna när det är dags för nästa tömning. När vädret pendlar mellan minus och plus är det störst risk att blöta påsar fryser fast. Ett sätt att se om påsarna lossnar inför tömningsdagen är att skaka på kärlet.

För att slippa krånglet ska du som vanligt hålla matavfallet så torrt det går redan i köket. Läs torra tips i nästa fråga nedan. Exemeplvis att byta påse ofta så att du kan rulla ihop den.

I smällkalla vintern ställer en del ut påsen en stund så att den fryser till innan de lägger den i soptunnan. Det bygger förstås på att det är minusgrader ända tills sopbilen kommer. En del ställer den lite försiktigt i mitten av den bruna tunnan för att den ska frysa till. När de kommer med nästa påse så knuffar de bort den första och ställer den nya påsen i mitten.

Mat innehåller fukt och därför bildas det kondens i tunnan. Det är hål i tunnans sidor för att släppa ut fukt. Det är också distanser under locket och ventiler i botten. Den svarta extrabotten i tunnan har hål för att lufta även neråt. Det kallas för det ventilerade systemet och används av de flesta kommunerna i Sverige.

Det är alltid fastighetsägarens ansvar att se till att avfallet går att hämta. Det innebär till exempel att man ställer fram tunnorna till en viss dag, skottar och sandar för sopbilen och hackar loss eventuella påsar som fryst fast.

Rulla ihop påsen ordentligt och lägg den försiktigt i den bruna tunnan så att påsen håller ihop. Byt påse innan den blivit överfull så att du kan rulla ihop den enkelt.

Använd alltid påshållaren! Om papperspåsen står själv på exempelvis diskbänken så blir det för tätt under påsen. När påsen inte luftas så riskerar den att blötas upp och spricka. Hållaren för papperspåsen har taggar i botten som lyfter upp påsen. Hållaren har inga sidor och det gör att luft cirkulerar runt påsen och torkar avfallet.

Håll matavfallet så torrt det går redan från början. Har du provat att skala potatis och morötter direkt ner i påsen? Utan att blöta ner dem under rinnande vatten. Ett smart tips är att lyfta upp hela påshållaren i diskhon när du lagar mat.

 • Ett durkslag eller en sil funkar bra när du vill hälla bort soppa eller såsig mat i slasken.
 • Lägg alltid använda servetter och hushållspapper i påsen så suger de upp fukt. Snytpapper lägger du också dit.
 • Om du har blött matavfall kan du lägga en sida från en dagstidning i botten av påsen. Eller en bit äggkartong. Eller ta dubbla påsar när du har extra blött matavfall.
 • Låt blött matavfall torka till i slasken och låt kaffefiltret vänta ett tag i kaffekokaren.
 • När du mumsat på räkor eller fisk är ett tips att skölja resterna i kallt vatten och slå in dem i tidningspapper eller ta dubbla påsar. En del fryser in sina räkrester tills det är dags för soptömning och det hjälper speciellt mot lukt på sommaren.

Det bruna kärlet, påshållaren och papperspåsen är skapade för att ventilera matavfall. När matavfallet luftas så dunstar fukt och det gör att matavfallet torkar lite och påsen håller ihop.

Om den bruna tunnan och vad du kan slänga i den

Nej. Det bruna kärlet för matavfall finns i en storlek och det rymmer 140 liter. Det har samma höjd som de gröna kärlen. Bredd 50 cm, djup 55 cm och höjd 107 cm.

Matavfallet blir gödsel. Bönderna vill absolut inte ha plast på sina åkrar. Därför är det viktigt att du inte lägger någon plast i den bruna tunnan.

Ja, avgiften läggs på fakturan för abonnemanget.

Villor och fritidshus

Chauffören som kör sopbil med en lyftarm på sidan av bilen har en tv-skärm i sin hytt och en kamera där kärlen töms. Om de ser att det ramlar ner annat än bruna papperspåsar ur bruna kärl så registrerar de det i datasystemet i bilen. Ibland följer vi med sopbilen och går och tittar i de bruna tunnorna. Vi kollar även sorteringen i hela lass med matavfall. Om det behöver följas upp skickar vi ett allmänt brev till ett helt område med många bostäder.

Lägenheter

I lägenheter är det många som använder samma bruna kärl och det kan vara en utmaning att hålla fin kvalitet på sorteringen. Men vi är också fler som kan hjälpa till och rätta upp. Det är inte tänkt att du som hyresgäst ska gräva i sopor men om du ser att det ligger soppåsar fel i det bruna kärlet så kan du helt enkelt lyfta över dem till ett grönt kärl. Hyresvärden jobbar på samma sätt genom vaktmästare/husvärdar.

Chauffören som kör sopbil registrerar felet i sitt datasystem och vi får en signal. Avfallsavdelningen på kommunen skickar då ett brev till fastighetsägaren som på så vis får chans att prata och informera med sina hyresgäster. Ibland åker vi ut i soprummen för att fånga upp möjligheter till förbättringar.

När påsen blir fuktig blir den mörkare. Pappersfibrer ser nästan ut som granar som hakar i varandra med grenarna. När pappret blir fuktigt så blir "grenarna" kraftigare och hakar i varandra ännu bättre. Det bygger på att påsen får stå luftigt, om du har för tätt runt och under påsen går den sönder. Påsen är designad med flera lager papper för att hålla ihop men ändå släppa igenom fukt så att matavfallet torkar.

Nej, det är trädgårdsavfall. Antingen komposterar du själv eller så lämnar du din fallfrukt på återvinningscentralen.

Fallfrukt är tungt och kärlet skulle spricka om sopbilen lyfter det fullt med fallfrukt. I det bruna kärlet lägger du bara bruna papperspåsar som du rullar ihop. Kärlet blir kladdigt men om du skulle skotta ner fallfrukt blir kärlet onödigt lockande för flugor.

När man krattar ihop fallfrukt följer jord med. Tekniken som gör gas av matavfall är känslig. Jord och grus riskerar att förstöra maskinerna.

Nej, det är trädgårdsavfall. Det komposterar du antingen själv eller lämnar på återvinningscentralen. Du kan också använda det för täckodling i din trädgård.

Släng alltid hundbajs i restavfallet. Bajs är avföring, fekalier och inte matavfall. Bajs från hundar och andra sällskapsdjur är inte heller godkänt substrat för biogasanläggningen. Den har tillstånd från jordbruksverket för vad de tar in och processen är certifierad.

I sommarvärme kommer flugor och de lockas till sopor. Fluglarver och flugor är inte farliga men inte mysiga heller.

Håll kärlet så rent det går

Skura som vanligt ur soptunnorna då och då med till exempel såpa. Använd en vattenslang och en kvast eller sop. Om du vill ha hjälp att tvätta kärlen kan du googla efter tjänsten ”kärltvätt” på nätet.

 • Efter tvätten kan du spreja eller torka kanten på kärlet med vinäger eller ättika. Det håller flugor borta.
 • Det är bra om soptunnorna står i skuggan.
 • Ställ alltid ut kärlet för tömning. Även om det bara är några påsar i det.

Håll matavfallet så torrt det går

 • Blöt inte ner avfallet i onödan. Ett tips är att torrskala potatis och grönsaker direkt ner i påsen.
 • Rulla ihop papperspåsen ordentligt och lägg ner den försiktigt i bruna kärlet.
 • Byt påse innan den blivit överfull så att du kan rulla ihop den enkelt.
 • Ett durkslag eller en sil funkar bra när du vill hälla bort soppa eller såsig mat i vasken.
 • Lägg alltid använda servetter och hushållspapper i påsen så suger de upp fukt.
 • Om du har blött matavfall kan du lägga en sida från en dagstidning i botten av påsen. Eller en bit äggkartong. Eller ta dubbla påsar när du har extra blött matavfall.
 • Låt blött matavfall torka till i slasken och låt kaffefiltret vänta ett tag i kaffekokaren.
 • När du mumsat på räkor eller fisk är ett tips att skölja resterna i kallt vatten och slå in dem i tidningspapper eller ta dubbla påsar. En del fryser in sina räkrester tills det är dags för soptömning och det hjälper speciellt mot lukt på sommaren.

I den bruna tunnan ska du slänga matavfall. Matavfall är allt som blir över och inte kan ätas, när du lagat eller ätit mat.

Exempel på matavfall:

 • Matrester
 • Potatis- och fruktskal, grönsaker
 • Kaffesump och filter
 • Tepåse
 • Äggskal
 • Fiskrens och skaldjur
 • Mindre köttben
 • Mackor och kakor, snacks och godis
 • Snittblommor och blad men inte jord
 • Servetter och hushållspapper, snorpapper går bra.

Det här är restavfall och ska inte slängas i den bruna tunnan.

 • Kattsand
 • Hundbajspåsar
 • Cigaretter, fimpar och snus
 • Grenar och kvistar
 • Plastpåsar
 • Matförpackningar
 • Innehåll från dammsugarpåsar

Vad ska du slänga i den bruna tunnan? Se svaret på frågan ovan.

Övrigt om matavfall

Från 1 januari, 2024 måste alla sortera sitt matavfall.

Om du bor i lägenhet måste du sortera som din hyresvärd säger.

Om du bor i villa eller fritidshus och har sorterat fel läggs en avgift på fakturan för abonnemanget.

Använd den bruna påshållaren du fick vid sorteringsstarten. Den är designad för att papperspåsen ska luftas bra.

Om du har ett kök med utdragslådor så kan du byta den bruna påshållaren till en grön hängande variant. Ta med din bruna påshållare till en återvinningscentralen så byter du gratis. Andra behållare för matavfall från köksleverantörer är fina men ofta för täta.

Ställ inte ner påshållaren i någon hink utan låt den ha fritt utrymme runt omkring. Gå ut med påsen minst var tredje dag, gärna oftare.

Gör det lite svårare för bananflugor, blomflugor att föröka sig:

 • Skölj all frukt och ta bort skadat eller övermogen frukt.
 • Förvara frukt i kylskåpet.
 • Släng soporna varje dag.
 • Rensa avloppet, till exempel med kokande vatten. Flugorna lägger gärna ägg i fettet som samlas där.
 • Lämna flaskor och burkar till pant. Småflugorna gillar även öl och läsk.
 • Diska påshållaren ibland. Den tål maskindisk.

Gör en flugfälla

 • 2 delar vinäger
 • 1 del saft eller sirap
 • några droppar diskmedel

Toppen att du inte slänger bort mat! Men hundar och höns kanske inte äter allt matavfall? Den bruna tunnan är till för det lilla matavfall som blir över. Exempelvis kaffesump, kycklingben och tepåsar.

För att kompostera ditt matavfall behöver du ha en skadedjurssäker kompost. De anmäler du till Norrhälsinge miljökontor.

Läs mer om hemkompost

I Hudiksvalls kommun och i många andra kommuner använder vi bara papperspåsar för matavfall.

När man tillverkar biogas bryts inte bioplastpåsarna ner. De blir kvar som seg plast som fastnar och förstör teknik som blandar om i matavfallet. De kommuner som samlar in matavfallet i plastpåsar måste också betala för att påsarna ska rivas sönder så att matavfallet kan ramla ur. Plasten skickas sedan till förbränning. I Hudiksvalls kommun får vi 2023, in 35 ton matavfall i veckan. Om vi skulle samla in det i plastpåsar skulle det bli väldigt många plastpåsar. När man river upp påsar ramlar tyvärr inte allt matavfall ur utan en del kladdar sig kvar i plasten. Det skulle betyda att många ton matavfall tyvärr skulle följa med plasten till förbränning om vi skulle använda plastpåsar.

När man tillverkat fordonsgas blir det en rötrest och det är gödsel som sprids på marker. Det är viktigt att ingen plast följer med ut i naturen. Däremot följer papperspåsarna med biogödseln och gör nytta för jordkvalitén.

Det kostar mindre att upphandla behandling av matavfall utan plast. Vi kan se någon enstaka biostärkelsepåse eller plastpåse felsorterad bland matavfallet när sopbilen tömmer sitt lass. Den måste vi plocka bort med vår båtshake.

En del kommuner som till exempel Gävle har tidigare använt bioplastpåsar för matavfall från restauranger. Då tillverkade de kompostjord, men nu gör de också fordonsgas. Därför ändrar de nu så att alla ska använda papperspåsar.

I en tid då hela samhället strävar efter att minska miljöpåverkan genom att till exempel minska mängden plast är det strategiskt rätt med en papperspåse.