Papperspåsar

Fastklämd papperspåse under locket på bruna tunnan

Matavfall ska läggas i den bruna papperspåsen. Bor du i lägenhet frågar du din hyresvärd eller styrelse var du kan hämta påsar. Bor du i villa och fritidshus får påsar av sopbilens chaufför.

I nästan alla butiker i Hudiksvalls kommun kan du köpa frukt i papperspåsar för matavfall. När du kommer hem använder du dem igen för matavfall. 50 % av alla påsar för matavfall används först som fruktpåse. Det är riktigt bra för miljön att använda påsar (och saker) fler gånger!

Matavfallet blir gödsel på åkrar (och biogas). Bönderna tar bara emot certifierat gödsel. Det betyder att påsarnas papper, lim och tryckfärg måste vara godkända. Kolla att påsen för matavfall har kommunens logga. Det betyder att den är godkänd och certifierad för att användas i kommunens insamling av matavfall. Du kan inte använda andra påsar. Inte mjölpåsar, inte ens brödpåsar - inga andra påsar alls.

På sidan Matavfall hittar du fler tips och vanliga frågor svar om hantering och sortering av matavfall:

Läs mer om matavfall

Beställning av papperspåsar

Bor du i lägenhet?

Då frågar du din hyresvärd eller styrelse var du kan hämta påsar.

Bor du i villa och fritidshus?

Då får påsar av sopbilens chaufför. När det är dags för sophämtning klämmer du fast en papperspåse på sidan, under locket på den bruna tunnan. När sopbilens chaufför ser den så lämnar hen en bunt påsar på tunnans lock. Det är ingen fara om det regnar eller snöar, då blir de översta påsarna blöta men torkar igen.

Du kan också hämta påsar på någon av våra utlämningsställen:

  • Återvinningscentralen på Ulvberget 2, Hudiksvall
  • Håstaäng, Tekniska förvaltningen. Håstaängsvägen 2, Hudiksvall.
    Öppet vardagar klockan 7-16. Lunchstängt 12-13.
  • Servicecenter i kommunentrén på Guldsmeden
  • Återvinningscentralen i Delsbo
  • Återvinningsstationen i Friggesund, Skänkvägen vid ICA.
  • Svågagården, Ängebo 73, Bjuråker. Utomhus till vänster om entrén.

Papperspåsarna är färskvara som inte ska lagras år efter år. De torkar ur och blir spröda med tiden så hämta bara en bunt i taget. Den innehåller 80 påsar och det räcker ungefär i ett halvår.

Öppettider till återvinningscentralerna:
Se öppettider för återvinningscentralen Ulvberget, HudiksvallSe öppettider för återvinningscentralen i Delsbo

Öppettider Servicecenter:
Se öppettiderna för Servicecenter

Äger du ett flerfamiljshus, är ansvarig för en verksamhet, bostadsrättsförening eller restaurang beställer du påsar så kör avfallsavdelningen ut dem till dig. Papperspåsarna kostar inget extra, de ingår i abonnemanget.

Beställ påsar (om du har koll på kundnummer, organisationsnummer).

Om du har bank-id kan du beställa papperspåsar via vår e-tjänst:

Om du inte har bank-id så kan du beställa papperspåsar via vårt formulär:

Frågor och svar om papperspåsen

När påsen blir fuktig blir den mörkare. Fibrer i papper ser nästan ut som granar som hakar i varandra med grenarna. När pappret blir fuktigt så blir "granarna" kraftigare och hakar i varandra ännu bättre.

Påsen är gjord av ett speciellt tåligt papper i flera lager. Den är designad för att hålla ihop men ändå släppa igenom fukt så att matavfallet torkar.

Påsarna är limmade med ett miljövänligt lim som håller ihop bra när det blir lite fuktigt. Papper är en förnybar råvara som bryts ner.

Plast förstör i produktionen när man gör biogas. Bönderna som sprider biogödseln på sina åkrar vill absolut inte ha plast på åkrarna. Köp inga så kallade komposterbara plastpåsar. De funkar inte heller när man gör biogas.

Om papperspåsen står själv på exempelvis diskbänken så blir det för tätt under påsen. När påsen inte luftas så riskerar den att blötas upp och spricka.

  • Ställ papperspåsen i den bruna påshållaren.
  • Vik gärna ner kanten på påsen så att den blir stadigare.
  • Håll matavfallet så torrt det går. Skala potatis och annta direkt ner i påsen utan att blöta ner skalen. Låt matavfall ligga och torka i slasken och häll bort sås.Lägg allt matavfall i påsen. Fyll påsen max till den streckade linjen.
  • Rulla ihop påsen ordentligt och lägg den i kärlet för matavfall.
    Även om det bara är lite i påsen ska du gå ut med den minst var tredje dag. Gärna oftare!

Fakta om påshållaren

Påshållaren är 225 mm bred, 200 mm hög och 200 mm djup.

Den tål maskindisk och är gjord i återvinningsbar polypropen.

Alla hushåll får en påshållare, den kostar inget extra utan ingår i abonnemanget. Om den går sönder så berättar du det för oss eller din hyresvärd så får du en ny.

Det finns en grön påshållare för kök med utdragslådor. Om du hellre vill ha en sån kan du byta påshållare på återvinningscentralen på Ulvberget eller i Delsbo. Det är gratis.