Sorteringsguider

Här kan du skriva ut A4-blad om hur man ska sortera hemma. Bladet har fram- och baksida. Finns på svenska, engelska, arabiska, somaliska och tigrinja.

Hur ska jag sortera hemma?

Skriv gärna ut ett blad som berättar vad matavfall är. Och ett blad om vad man ska lägga i soppåsen (restavfall). En del sätter upp dem i soprum och delar ut dem till hyresgäster.

Digital sorteringsguide

I den digitala sorteringsguiden kan du söka på det du vill slänga och få veta hur du ska sortera. Sökverktyget som uppdateras varje vecka med fler ord är ett samarbete mellan några kommuner i Hälsingland.

Gå till sorteringsguiden på Avfalls Hälsinglands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skyltar ger bättre sortering

Vill du ha skyltar för att rycka upp sorteringen på ditt jobb, hemma eller i bostadsrättsföreningens sorteringsrum? Var så god att skriva ut affischer.

Skyltarnas form kommer från branschorganisationen Avfall Sverige. Vi har lagt till engelska ord på dem. Symbolerna används i hela norden. Använd dem du också. Målet är ökad återvinning och hållbarhet. Tillsammans är vi många som gör bra saker för en ljus framtid!

Här kan du skriva ut en sorteringsguide i A4 och skyltar med exempel på det vi sorterar på jobbet. Sätt gärna upp dem i ditt lunchrum eller fikarum.

Skriv ut dem mindre om det passar bättre på era behållare/sorteringsmöbel. Om du vill uppmuntra dina kollegor till sortering kan du mejla sorteringsguiden.

Avfallsguiden är ett A4-blad med en översikt för avfallshanteringen i Hudiksvalls kommun. Här står bland annat schema för hämtning av grovavfall och för bilen dit du kan lämna farligt avfall.

I januari 2023 skickades Avfallsguiden ut till alla våra kunder. Hälften har valt digital brevlåda via Kivra. Det minimerar pappersförbrukningen och är smart för klimatet. Bra jobbat! Tillsammans är vi många som tar bra beslut för klimatet!