Ska du driva verksamhet med uteservering denna säsong 2022? I år kan uteserveringarna öppna redan 1 april i stället för 1 maj som gäller i vanliga fall. Detta under förutsättning att du har klart med markupplåtelse, bygglov och serveringstillstånd. På så sätt får restauranger och caféer möjlighet till större serveringsutrymmen, genom att man kan sitta både ute och inne.
- Vi vill underlätta för caféer och restauranger som har det tufft i Coronatider med kortare öppettider och färre serveringsplatser inomhus. Men det gäller att alla, besökare följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller avstånd, säger byggnadsnämndens ordförande Peter Lagerqvist.
Uteserveringar är en viktig del av gatulivet och bidrar till att skapa ett levande centrum under sommarhalvåret. En god och väl utformad miljö är viktig för upplevelsen av staden eller orten för både invånare och besökare.
Hur staket, bord och stolar, parasoller eller markiser ser ut betyder mycket för helhetsintrycket. Därför är det viktigt att du som har en uteservering följer några enkla råd och riktlinjer. Här kan du läsa om hur du bäst utformar din uteservering så att den passar bra in i den omgivande stadsmiljön samtidigt som den uppfyller kraven för alkoholservering och god tillgänglighet.
Läs mer om vad som gäller för uteserveringar
Behövs bygglov?
Om du vill göra en mer omfattande uteservering än som beskrivs här med exempelvis uppbyggnader, fasta tak, markiser som är fast monterade i mark och på vägg eller skyltar behöver du söka bygglov. Tänk på att även trall eller staket som placeras på gatumark kan kräva bygglov.