Södra Delsbos byalag

Tre män som vårdar skogen en varm sommardag.

Vi skapar möjligheter till friluftsliv i våra förfäders spår. Fredric, Magnus och Johan ingår i vandringsgruppen i Södra Delsbos byalag.

Södra Delsbos byalag är en allmän ideéll förening med målsättning att bidra med ett aktivt friluftsliv för såväl våra medlemmar, gammal som ung och för våra besökare och turister. Genom den lokalkännedom vi besitter kan vi bidra med att bevara och förmedla det kulturarv, som så lätt annars faller i glömska.

Därför vill vi se till att anlägga vandringsleder, skidspår, cykelleder, ridleder och se till att det finns fina rastplatser som kan användas av våra gäster och medlemmar. Då vi har färdigställt en led, plottar vi den och förmedlar på lämpligt sätt till kommunen och Dellenbygdens lokala ledsamordnare. Detta gynnar flera parter och vi hoppas genom detta att kunna locka fler besökare till Dellenbygden och Hudiksvalls kommun. Att vi också kan lämna över ett arv som vi kan vara stolta över till våra barn.

Hur arbetar föreningen?

Beslut tas på årsmötet som brukar hållas i slutet av april, om vad som skall ske under kommande verksamhetsår. Ett styrelsemöte kan snabbt hållas utifrån behov. Föreningen har en grupp för vandringsleder och olika ledvärdar med eget ansvarsområde. Föreningen har också en skidgrupp för de som är intresserade av längdskidåkning. Lillbo/Långsbospåret ingår I föreningen.

En person ansvarar för att skicka och förmedla färdiga leder till Hudiksvalls Kommun och till den ansvariga i Dellenbygden, för att göra dessa tillgängliga för allmänheten. Föreningen har planer om att vårda en rastplats längs Kalvstigen. Föreningen brukar ha en träff/säsongsavslutning I november. Medlemsavgift (1/ hushåll).

Hur arbetar vi med lokal utveckling?

En viktig del i att locka hit besökare utifrån är att det finns välskötta och tillgängliga leder av olika slag och även boende att tillgå. Vi tror att man på sådant vis kan skapa mervärden här på landsbygden. Att vända avfolkningsbygd till att bli eftertraktade byar och friluftsområden, eftersom vi har goda förutsättningar genom fina natursköna områden.

Att föreningen själva kan utnyttja lederna med mera skapar såklart ett mervärde även för oss. Genom att vi får tillgång till ett intressant och berikande friluftsliv som kan medverka till rörelse för gammal som ung och intresse för natur. Att skapa förutsättningar att upptäcka sin egen hembygd utan att behöva använda bilen. Vi samarbetar med Delsbo Byaråd och Hudiksvalls Kommun samt ett flertal lokala aktörer.

Läs mer om föreningen

Läs mer om Södra Delsbos byalag på deras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.