Energi-och klimatrådgivning

Bild med texten: Varje kWh räknas

Energi- och klimatrådgivningen ger dig opartiska och kostnadsfria tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och miljöpåverkan. Vi vänder oss till privatpersoner, föreningar och små och medelstora företag. Hos oss får du bästa lösningen utifrån dina förutsättningar!

Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme.

Hur kan jag spara energi hemma?

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vill du hjälpa till att förbättra situationen genom att minska din energianvändning? Här kommer några smarta tips på hur du kan spara energi hemma.

Om det bildas mycket is i frysen ökar energianvändningen. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

Se upp för möbler som står för radiatorerna och hindrar värmen att cirkulera i rummet. Om du till exempel har en soffa som står framför ett element - flytta ut soffan litegrann så cirkulerar värmen bättre i rummet.

Ha för vana att släcka lamporna när du lämnar ett rum. Lämna inga elektroniska apparater, till exempel datorer och tv-apparater i standby, utan se till att dem är ordentligt avstängda.

Se till så att tvättmaskinen är ordentligt fylld när du tvättar och se till att välja ekoprogrammet. Om du har möjlighet - häng den tvätt du inte behöver torktumla.

Ett sätt att spara energi är att duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenanvändningen. Att installera snålspolande munstycken minskar energianvändningen ytterligare.

Diska i diskmaskinen och undvik att spola av disken innan du ställer in den i diskmaskinen. Se till att diskmaskinen är välfylld och välj ekoprogrammet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Sänk inomhustemperaturen. Att till exempel sänka värmen inomhus med så lite som en grad kan göra stor skillnad.