Energi-och klimatrådgivning

Blomma framför hus

Energi- och klimatrådgivningen ger dig opartiska och kostnadsfria tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och miljöpåverkan. Vi finns till för privatpersoner, föreningar, organisationer och små och medelstora företag.

Det här kan du få hjälp med

Vare sig du är en privatperson eller representerar ett företag, en förening eller annan organisation kan du kontakta oss med dina frågor och funderingar om exempelvis

  • hur du kan minska din energianvändning
  • olika uppvärmningssystem
  • egen elproduktion, till exempel solceller
  • aktuella bidrag och stöd.

Låna en värmekamera eller elmätare

Hos oss kan du även låna utrustning för att lära dig mer om ditt hus och dess energiförbrukning. En värmekamera kan visa hur isolerat hemmets olika delar är. Energimätare kopplar du enkelt till apparater för att mäta energiförbrukningen.

Är du företagare?

Företag är ofta de som har störst potential att spara energi och pengar, till låg eller ingen investeringskostnad. Vi kommer gärna ut till ert företag och agerar bollplank kring energieffektivisering i företaget. Kontakta oss så bokar vi en tid.

Därför ska du energieffektivisera

Att energieffektivisera ditt hus eller byggnad minskar inte bara energianvändningen och gör dig mindre känslig för höga elpriser. Det kan även ge

  • ge ett skönare inomhusklimat
  • förbättra luftkvaliteten
  • minska buller utifrån
  • bidra till att du och ditt hus klarar eventuella strömavbrott bättre.

Samtidigt gör du en insats för miljön och klimatet, eftersom all energiproduktion påverkar miljön.

Så kan du spara energi hemma

Om det bildas mycket is i frysen ökar energianvändningen. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

Se upp för möbler som står för radiatorerna och hindrar värmen att cirkulera i rummet. Om du till exempel har en soffa som står framför ett element - flytta ut soffan litegrann så cirkulerar värmen bättre i rummet.

Ha för vana att släcka lamporna när du lämnar ett rum. Lämna inga elektroniska apparater, till exempel datorer och tv-apparater i standby, utan se till att dem är ordentligt avstängda.

Se till så att tvättmaskinen är ordentligt fylld när du tvättar och se till att välja ekoprogrammet. Om du har möjlighet - häng den tvätt du inte behöver torktumla.

Ett sätt att spara energi är att duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenanvändningen. Att installera snålspolande munstycken minskar energianvändningen ytterligare.

Diska i diskmaskinen och undvik att spola av disken innan du ställer in den i diskmaskinen. Se till att diskmaskinen är välfylld och välj ekoprogrammet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Sänk inomhustemperaturen. Att till exempel sänka värmen inomhus med så lite som en grad kan göra stor skillnad.

i Husguiden har Energimyndigheten samlat fler råd på sin webbplats om hur du kan energieffektivisera ditt hus:

Husguiden - för dig som vill energieffektivisera ditt hus (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rådgivningen finansieras av stöd från Energimyndigheten

Vår energi- och klimatrådgivning finansieras till 100 % av statligt stöd från Energimyndigheten. Energimyndigheten är en statlig myndighet som arbetar för ett tryggt, miljövänligt och effektivt energisystem. På deras webbplats finns sidor för både företag och privatpersoner.

Annan rådgivning för dig som privatperson

Konsumenternas Energimarknadsbyrå ger privatpersoner och småföretagare oberoende och kostnadsfri vägledning i frågor som rör el, gas och fjärrvärme samt konsumenträtt inom dessa områden.

Konsumenternas energimarknadsbyrå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Konsumentverkets webbplats "Hallå konsument" hittar du information om vad du behöver tänka på och vilka rättigheter du har som konsument när det gäller exempelvis elavtal, solceller med mera.