Främja biologisk mångfald
Biologisk mångfald innebär att vi har flera olika naturtyper och arter i vår natur. För att främja biologisk mångfald för djur och växter är variation nyckelordet.
Växter och djur behöver vara i sin rätta miljö för att leva, äta och föröka sig. Finns det till exempel mat och vatten för bin, humlor och steklar men ingen boplats försämras förutsättningarna för den biologiska mångfalden.
Varierande miljöer gynnar olika djur och växter och vi kan relativt enkelt göra förbättringar för att underlätta för till exempel fåglar, fladdermöss, bin, fjärilar, däggdjur och växter. Val av växter samt ålder och status på växterna är också något som påverkar djurfaunan.
Inspirationsytor på kommunal mark
Kommunen har valt att anlägga inspirationsytor vid välbesökta platser för att informera om och främja biologisk mångfald. Dessa ytor består bland annat av död ved, stora tjocka trädstammar, växter som gynnar bin och humlor samt kviststaket som utgör boplatser åt insekter. Inom inspirationsytorna finns också sten- och sandhögar som ger livsutrymme åt insekter och djur samt fågelbad som även är ett bra vattenställe för insekter.
Arbetet med inspirationsytorna pågår. I dagsläget finns en påbörjad yta att ta del av vid Lillfjärdens sydöstra hörn.
Du kan bidra till biologisk mångfald
Vill du främja biologisk mångfald i din närhet kan du skapa miljöer själv på din egna mark eller kontakta hyresvärden och utveckla dina tankar.
Länsstyrelsen har tagit fram en receptsamling för biologisk mångfald där du kan hitta förslag på åtgärder som du kan göra själv:
Miljöernas olika betydelser
Död ved
Det finns flera hundra olika svampar som bryter ner döda träd och grenar. Ungefär en fjärdedel av Sveriges cirka 4 500 skalbaggsarter är beroende av multnande och nedbruten ved. Larverna lever i veden eller under barken. Olika arter föredrar olika sorters ved, en del behöver nyligen döda stockar eller grenar, andra vill ha den nedbruten. En del lever endast i veden på en speciell trädart medan andra är mer noga med hur varmt eller fuktigt det är på platsen. Alla insektslarver i veden lockar till sig djur som äter dem.
Mest värdefullt är det om döda träd får stå kvar. Om trädet bedöms vara farligt kan man göra det säkrare genom att kapa av grenarna och lämna stammen stående, en så kallad högstubbe. Spara döda grenar i ett levande träd om de inte utgör en säkerhetsrisk. Träd och grova grenar som fallit eller som måste avverkas gör mest nytta om de får ligga precis som de ligger, så hela som möjligt. Om det inte går kan stammar och grenar kapas och dras ihop i en hög på samma plats. Ibland är det inte möjligt då kan du samla ihop all död ved i en hög och lägga den på ett mer passande ställe
Blommande träd och buskar
Variation mellan olika arter ger blomning en längre tid samt att olika arterna gynnar olika insekter och djur. Blommande buskar och träd lockar till sig många småkryp. Flera av dem lever större delen av sitt liv som larver inne i träd och behöver sen både nektar och pollen under sin korta flygtid för att orka hitta en partner, para sig och lägga ägg.
Sandområden
Många småkryp som lever i marken är beroende av att det finns solig och varm bar sand där de kan gräva sina bon. Deras ägg och larver behöver värme för att kunna utvecklas. Insekterna samlar sen olika slags föda till larverna i sina hålor. Det finns drygt 800 arter av gaddsteklar i Sverige och ungefär 500 av dessa bygger bo i marken, helst i lättgrävd sand. Partier med bar sand, grus eller torr jord utnyttjas även av många värmekrävande småkryp för att de ska få upp kroppstemperaturen.
Stenröse
Miljön kring stenrösen är ofta torr, ljus och varm. Stenarna lagrar värme, det utnyttjar exempelvis ödlor som kan ligga där och samla värme de första lite kyliga vårdagarna. Många fågelarter använder stenpartier som boplats och utsiktspunkt.
Vattenbad
Både fåglar och insekter uppskattar närhet till vatten. Finns det inte möjlighet att anlägga en damm så kan en djuptallrik, delvis fylld med stenar vara bra för törstiga insekter och fåglar.