Hantering av borrkax och borrvatten för utsläpp på kommunens dagvattennät

Det avfall som uppkommer vid borrning i berg kallas för borrkax och är ett finkornigt bergartsmaterial. Borrkaxet kan, om det inte hanteras på rätt sätt, lätt sätta igen dagvattenledningar. Det kan också störa biologiskt liv i känsliga recepienter och sätta igen dräneringsledningar med mera.

  • Innan du borrar måste du ansöka om tillstånd hos Norrhälsinge miljökontor:
  • Borrkax får inte släppas ut på kommunens ledningsnät.
  • Du behöver tillstånd från VA-verksamheten för att få släppa ut renat borrvatten på det kommunala dagvattennätet.

Ansvar för hantering av borrkax

Enligt kommunens allmänna bestämmelser för användandet av den kommunala avloppsanläggningen (ABVA) får du inte tillföra ledningsnätet sådant som kan försämra dess funktion. Borrkax är ett sådant ämne som orsakar stopp i ledningsnätet och som är svårt att få bort.

Allmänna bestämmelser för användande av allmänna vatten- och avloppsanläggning

Du som fastighetsägare kan få betala för undersökning och renspolning av dagvattenledningar och dagvattenbrunnar om inte borrvattnet hanteras på ett korrekt sätt. Därför är det viktigt att du kollar upp att företaget som ska utföra borrningen har certifierade borrare och kan uppfylla de krav som ställs nedan.

Om borrkax misstänks innehålla föroreningar, är det inte lämpligt att släppa ut det i kommunens dagvattennät. I sådana fall ska miljökontoret kontaktas.

Detta gäller för att få avleda borrvatten till dagvattennätet

För att spolvatten från bergborrning ska få avledas till det kommunala dagvattennätet gäller följande:

  • Senast en vecka innan borrningarna påbörjas ska du skicka in en ansökan till VA-verksamheten. Du ansöker via den här blanketten:
  • Avskiljningen av borrkax bör göras i en större sedimenteringscontainer, minimum 10 m3, innan överskottsvattnet leds till dagvattenbrunn. För att sedimentationen ska vara effektiv bör luft-/vattenblandningens ingångshastighet i sedimentationscontainern minskas. Slangen får alltså inte bara läggas över kanten och blåsa rakt ner i containern eftersom det försämrar sedimentationen för mycket.

Viktigt att tänka på

Tillstånd/anmälan för själva borrningen hanteras av Norrhälsinge miljökontor.

Samråd genomförs med Vatten- och avloppsverksamheten om lämplig utsläppspunkt på dagvattennätet.

Det finns kommuner som har som riktlinje att vattnet som avleds till rännstensbrunnen får innehålla högst 500 mg suspenderat material per liter, i undantagsfall 1000 mg per liter. Till dess att Vatten- och avloppsverksamheten i Hudiksvall har arbetat fram egna riktlinjer om detta kan ovanstående halter vara vägledande vilka krav som bör gälla för utsläpp av vattnet till dagvattennätet.

Under tiden som borrning pågår kan provtagningar förekomma för att kontrollera avskiljningen.

Efter avslutad borrning ska Vatten- och avloppsverksamheten meddelas så att besiktning av brunnar och ledningar kan utföras. Kostnader för inspektion och eventuell rengöring eller andra åtgärder som krävs efter besiktning bekostas av fastighetsägare eller enligt överenskommelse. Det är vanligt att någon typ av åtgärd krävs för rengöring av ledningsnätet.