Feriearbete

Tjatar mamma och pappa på dig om att du ska leta sommarjobb och göra något vettigt under sommarlovet? Visst skulle det vara schysst att tjäna egna pengar, bättra på ditt CV inför framtiden och kanske få nya vänner på köpet?

Tanken på att börja sitt första (eller nya) jobb kan ge vem som helst fjärilar i magen. Det är klart att man kan känna sig lite nervös, spänd och förväntansfull när man ska dit första dagen. Var ska jag gå? Vilka kommer jag jobba med? Tänk om jag blir ensam… Vad kommer jag få göra på dagarna? Vi vet att frågorna är många när man ska börja men vi har också bra och snälla handledare som kommer finnas på plats under tiden du jobbar. Dessutom kommer du ju ha flera jobbarkompisar som du kan fråga när du undrar över något.

Vem får feriearbeta?

Du som har fyllt 16 år men inte 18 år den 30 juni 2024 och är skriven i Hudiksvalls kommun kan söka ett så kallat kommunalt feriearbete i Hudiksvalls kommun. Det är ett bra sätt att få testa på att jobba och få kunskap om det kommunala arbetet. Vi hoppas också att det kan inspirera och hjälpa dig att hitta din väg in i yrkeslivet. För att få feriearbete ska du inte ha haft feriejobb hos oss tidigare.

Om det skulle vara fler som söker feriejobb hos oss än antalet platser som vi har kan det bli aktuellt med lottning av platserna då de äldsta som söker och inte haft feriejobb hos oss tidigare kan få förtur.

Våra kriterier för att ansöka om feriearbete 2024 är:

  • Du ska vara skriven i Hudiksvalls kommun
  • Du ska ha fyllt 16 men inte 18 år den 30 juni 2024
  • Du ska inte haft ett kommunalt feriearbete tidigare
  • Du kan söka lärarassistent i Lovskolan om du har jobbat tidigare

Undantag för dig som haft feriearbete tidigare

Har du haft feriearbete hos oss tidigare kan du ändå söka som lärarassistent i lovskolan. Där kan man få jobba flera somrar.

Vad är viktigast att tänka på?

Viktiga datum att hålla koll på

  • Ansökan till feriearbete är öppen 5 mars - 2 april 2024
  • Senast under maj månad 2024 får du veta om du har fått feriearbete eller inte

Ansök om feriearbete

Länken till ansökan öppnas den 5 mars och den är öppen till och med den 2 april.

Hur kan jag se om jag blivit erbjuden feriejobb?

På Mina sidor kan du se om du blivit erbjuden feriejobb och var någonstans i så fall. Då kommer du även att få hem information och andra papper som du behöver inför feriearbetet.

Vad kan jag jobba med?

I en kommun finns det många olika jobb. Vi som jobbar här jobbar för att Hudiksvalls kommun ska vara en så bra plats att leva och bo på. Som feriearbetare får du vara med i det arbetet.

När du skickar in din ansökan för feriearbete får du bland annat fylla i vilket eller vilka arbetsområden du är särskilt intresserad av. Här ger vi några exempel på olika arbetsområden och vad man kan få göra på dagarna:

Det finns olika typer av jobb inom administration. Du bör vara strukturerad, noga och ha datavana, gärna i officepaketet. Här kan även förekomma andra arbetsuppgifter.

Du bör vara en person som är pedagogisk och tycker det är roligt att umgås med barn. Du ska också kunna ta ansvar över aktiviteter med barnen. Du behöver ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Du hjälper fastighetsskötare att hålla ordning i lokaler, göra enklare reparationer, städar och bär material.

Tycker du att det är roligt att vara utomhus och arbeta på lite olika ställen? Då kan det här jobbet vara något för dig.

Gillar du att jobba med barn och vara en god förebild? Är du dessutom intresserad av att spela fotboll? Då kanske det är i fotbollsskolan du ska jobba i sommar!

Kreativt Skapande, kan vara målning, textilarbeten, arbeten i trä, dans, tryck mm.

Mat är jätteviktigt för att vi ska ha energi på dagarna. När du jobbar i kök gör du det på förskolan eller på något äldreboende. Du får hjälpa till med att göra ordning matlådor, hjälpa till med frukost, städa, förbereda lunch och mellanmål.

Här jobbar du som lärarassistent under två veckor med ungdomar som går årkurs 8 och 9, som riskerar att inte klara målen i ett eller flera ämnen. För att jobba i lovskola är det lite andra krav än övriga feriearbeten.

Information om att jobba i lovskola Öppnas i nytt fönster.

Du planterar blommor, klipper gräs, rensar i rabatter och städar upp i parker. Du kommer vara utomhus stora delar av dagen.

Här arbetar du på något äldreboende. Det krävs att du har ett intresse för människor, är tålmodig och gillar att hjälpa andra.

Föreningsarbete

Är du med i en förening eller är du nyfiken på hur det kan vara att arbeta i en förening. Vi samarbetar med föreningar inom Hudiksvalls kommun där du kan få feriearbete.

Hur mycket får jag jobba?

Du får arbeta en period. Det vanligaste är att du sommarjobbar under tre veckor, sammanlagt 75 timmar.

När kan man jobba?

Det finns tre perioder, om du får feriearbete kommer du jobba en av perioderna:

  • Period 1: 17 juni - 5 juli (midsommarafton är en ledig dag)
  • Period 2: 8 juli - 26 juli
  • Period 3: 29 juli - 16 augusti

Midsommarafton och helger är vanligtvis lediga dagar men det kan förekomma arbete i vissa fall.

Det kan även finnas arbetsplatser som har andra perioder.

Vad tjänar jag?

Lönen är lika för alla 90 kronor/timmen inklusive semesterersättning.

Om du sommarjobbar mer än tre månader har du rätt till semesterledighet. Jobbar du mindre än så, har du rätt till det som kallas semesterersättning istället.

Behöver jag betala skatt?

Om du tjänar mindre än 24 238 kronor under 2024 så behöver du inte betala skatt.

Jag har ansökt om en period men jag vill byta, går det?

Längst ner på den här sidan hittar du kontaktuppgifter till samordnaren för feriearbete, hör av dig dit om du vill byta.

Om jag behöver ett utdrag ur polisens belastningsregister, hur gör jag då?

Belastningsregistret – begära utdrag (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blanketter som rör arbete inom barnomsorg- och skola

Hämta blanketten på polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skicka blanketten till

Fyll i blanketten, skriv under och skicka den till:
Polismyndigheten
Box 757
981 27 Kiruna

Ditt utdrag kommer hem till din brevlåda. Du ska lämna utdraget oöppnat till din arbetsplats första dagen på ditt feriearbete.

Får jag arbeta kvällar och helger?

Ja det får du om arbetsplatsens arbetsuppgifter är förlagda då och det kan vara till nytta för dig eller arbetsplatsen att du är med då.

Jag har fått feriearbete, vad behöver jag veta?

Vad roligt, grattis! Vi har samlat några vanliga frågor och svar för dig som fått feriearbete på en egen sida.

Läs vanliga frågor och svar för dig som fått feriearbete